AUGSBURG

Augsburg je jedan od najstarijih gradova Njemačke. Osnovali ga Rimljani prije više od dvije tisuće godina. Oduvijek se dičio svojim bogatstvom, posebno u srednjem vijeku gdje su obrtnici, bankari, trgovci stvorili grad prepun kamenih ulica, trgova i tornjeva, te mu dali renesansni štih. Sa svojih 300.000 stanovnika  je najveći grad na Romantičnoj cesti, stvorenoj 1950 godine, izvrsnom poslijeratnom propagandom usmjerenom na Amerikance, posebno na obitelji američkih trupa koje su se tu borile u ratu ili bile stacionirane u savezničkom sektoru poslije njega. Impresionirali su ih stari gradići, utvrde, dvorci, crkve, priroda, kultura i naravno hrana i odlično pivo. Poslije će zahvaljujući porastu broja auta u Europi, postati široko popularna. Danas je to ruta koja privlači turiste iz cijelog svijeta i daleko je od one prvobitne. Proteže se 413 km kroz 29 gradića od Fussena na jugu s Linderhofom, jednim od dvoraca Bavarske do Wurzburga na sjeveru na Dunavu.
RATHAUS
Velikim centralnim trgom Rathausplatz dominira renesansna gradska vijećnica izgrađena 1620.godine po projektu Elias Holla, koji je zamislio većinu zgrada toga doba u gradu. Ima dva tornja s kupolama i 4 metra visoki češer, koji se nalazi na grbu grada. Unutra možete pogledati impozantnu Zlatnu dvoranu, za bankete s prekrasnim pozlaćenim stropom s freskama. Stradala je u savezničkim bombardiranjima. Strop od drveta je nekada visio na 28 čeličnih lanaca. Sada je ipak od betona.
Najljepši pogled na grad je sa 70 metara visokog renesansnog zvonika sa satom Perlachturm. Izgrađen je par godina prije vijećnice, na mjestu staroga iz 1182.godine. Pripada romaničkoj crkvi sv. Petra. Ako vidite žutu zastavu koja se vijori na tornju, to znači da ćete imati pogled na Alpe.
Ispred tornja je jedna od tri prekrasne fontane grada. Podignuta je 1594.godine u čast osnivača grada cara Augusta. Pored njegove statue na vrhu, simbolizira četiri rijeke na kojima grad počiva. Zanimljivo  je da ju zimi pokriju nekom barakom.
U okviru vođene ture možete je obići, te nastaviti prelijepom avenijom s palačama i vidjeti i onu Fuggerovu, najbogatijeg čovjeka na planetu, koji je davao novac Papi i Hapsburgovcima, a zauzvrat dobivao posjede po cijelom svijetu. Kuća je imala bakreni krov i skladišta na osam katova, od toga tri pod zemljom.
FUGGEREI
Druga strana vijećnice gleda trg Elias Holl Platz s nekoliko starih kuća s visokim zabatima i samostanom Kloster Maria Stern. Tu počinje labirint uskih uličica i malih trgova s brojnim trgovinama, zanatskim radnjama, kafićima i restoranima. Na obližnjem trgu je nekadašnja tržnica mesom Stadtmetzg iz 1609.godine i nešto dalje klaonica. Hlađenje je bilo vodom potoka, koja je tekla kroz samu zgradu.  Nakon kratke šetnje  stiže se do najstarijeg socijalnog naselja na svijetu sa 140 stanova od 60m2. Fuggerei je osnovao Jakob Fugger “Bogati” 1516. kako bi pomogao siromašnima. Plaćali su simboličnu stanarinu, ali su se morali tri puta dnevno moliti za njegovo zdravlje i zdravlje njegove obitelji. Danas u njemu živi oko dvjesto osoba, a njihova stanarina je zadržana ista. Jedan rajnski gulden ili manje od jednog eura godišnje. U jednom od stanova mali muzej gdje možete vidjeti kako su stanari živjeli prije tekuće vode i grijanja. Čak je i jedan moderni stan otvoren je za javnost.
Odlazimo do obližnje rodne kuće Brechthaus poznatog dramatičara i pjesnika Bertolta Brechta. Nakon dvije godine svoga života preselio se na drugo mjesto u gradu. U malom muzeju se mogu vidjeti stari kazališni plakati, fotografije i spavaća soba njegove majke.
Ovim završava vođena tura i dalje nastavljam sam.

MUZEJ ILI ŠOPING
Sa Rathausplaza vidi nekoliko ulica sa trgovinama i robnim kućama. Ako Vam je ipak do muzeja na Fuggerplatzu je Maksimilijanov muzej. Nalazi se u dvije palače spojene dvorištem, punim kipova, natkrivenim staklenim i čeličnim krovom. Predstavljena je kulturna povijest grada, kolekcija srebra,  zlata, znanstveni instrumenti, satovi, porculan, keramika, kolekcija originalnih drvenih modela Eliasa Holla za njegove arhitektonske dizajne, zbirka srebrnih i zlatnih novčića, te originalne skulpture od bronze s tri fontane. Šetam nazad pored brojnih trgovina. Stižem do barokne crkve sv.Ane iz 1749.godine. Karmelićanski samostan datira još s početka 14.stoljeća. U crkvi je kapela i Fugger mauzolej dobrotvoru. Godine 1518. Martin Luther odsjeo je u samostanu, kada je nastao poznati portret Lucasa Cranacha. Muzej Lutherovi koraci prikazuje povijest reformacije u Augsburgu. 
Ljubitelji muzeja mogu posjetiti obližnji Römisches (rimski) Museum. U starom skladištu žita spomenuti slavni arhitekta napravio je 1607.godine kraljevsku oružarnicu. Iznad portala je velika brončana skulptura Rat na nebu. Unutra rimski kamp s artefaktima rimskog grada Augusta Vindelicum.
Odlazim preko velikog trga i prometnog čvorišta Konigplatz pa do druge fontane posvećene bogu Merkuru na živopisnom Moritzplatzu s robnim kućama i mnoštvom trgovina. Na njemu je i preko 1000 godina stara crkva Moritzkirche obnovljena za proslavu obljetnice. Treća fontana iz 1600.godine  je posvećena Herkulesu  nalazi se na trgu ispred rokoko palače Schaezlerpalais. Sagradio ju je trgovac srebrom 1770. Prekrasnu dvoranu krstila je Marije Antoanete, buduća kraljice Francuske. Mogu se pogledati djela barokne umjetnosti uključujući Rubensa i Tiepola i slavnu kolekciju grafika. U spojenom dijelu crkve Svete Katarine djela Dürera, Holbeina, Burgkmaira, Ako niste ljubitelj muzeja možete u unutrašnjem vrtu i parku popiti kavu.
GRAD VODE
Šetajući dalje niz Maximillianstrasse dolazimo do kasnogotičke benediktinske crkve i samostana sv. Ulricha i Afre, izgrađene između 1474. i 1604. Krasi je prekrasan zvonik u bavarskom stilu i unutrašnjost s hrastovim oltarima i 5 Fuggerovih mauzoleja s velikim orguljama. Složeni svodovi oslikani su zvijezdama. Jedan dio postala je luteranska crkva 1710.godine. Praktični stanovnici grada izabrali su jednostavnu podjelu umjesto krvavih borbi kao u drugim dijelovima Europe kada se protestantizam pojavio.
Odlazimo do Crvenog tornja s ulaznim vratima (Rotes tor), ostatka nekadašnjih zidina, koje su srušene u 19.stoljeću i čiji se ostaci izgrađeni od cigle mogu vidjeti u blizini. U njima je bio i šesterokutni toranj Kastenturm. UNESCO je stavio pod zaštitu Sustav upravljanja vodama grada Augsburga od 14. stoljeća do danas. Uključuje mrežu kanala, vodotornjeva iz 15. – 17. stoljeća, u kojima su bili smješteni crpni strojevi, sustav napajanja vodom ranije opisane tri monumentalne fontane i hidroelektrana, koja i danas radi. Vodovod u Crvenom tornju se sastoji od tri vodotornja i akvadukta koji je završen 1416. i bio u funkciji do 1879. Može se vidjeti sustav klipnih pumpi s pogonom na vodene kotače. Muzej švapskih obrtnika nalazi se u majstorskoj kući. Nažalost nije radio.
Grad se ponosi s Augsburger Puppenkiste, najboljim muzejom i kazalištem lutaka u Europi, koga posjeti godišnje milijun djece i odraslih. Pored lutaka izložene su cijele scenografije. Pogledajte lutkarsku predstavu s djecom ili neku ozbiljniju predstavu navečer za odrasle.

KATEDRALA
Odlazim tramvajem i autobusom do katedrale s dva zvonika, izgrađene oko 1000. godine, na ostacima dvjesto godina starije građevine. Pet romaničkih vitraja “proroci” iz 1065. najstariji su figurativni ciklus vitraža na svijetu. U 14. i 15. stoljeću dobiva gotički lepršavi izgled. Unutra su stotine umjetnički izrađenih nadgrobnih spomenika iz 1285.
U blizini je rođen Mozartov otac, a njegova slikovita kuća u starom gradu danas je muzej. On je i sam bio poznati muzičar svoga vremena.
DIESEL
Augsburg je mjesto gdje je Rudolf Diesel izumio dizelski motor i podigao tvornicu MAN 1840.godine Tko nije čuo za slavne neuništive MAN kamione. Danas proizvode teške strojeve i mnogo toga. U muzeju otvorenom 1953.godine se mogu vidjeti kamioni oldtimeri svih vrsta, traktori, tiskare i još mnogo toga. U tvornici postoji čak i motor MAN koji radi već 111 godina.
Ljubitelji auta neće propustiti posjetiti i obližnji muzej MAZDA FREY, koji je podigao jedan od prvih europskih prodavača ovih japanskih vozila. Kao strastveni kolekcionar oldtajmera  Mazde smjestio ih je u stari tramvajski depo i predstavio svijetu najveću svjetsku kolekciju od 120 modela. Nažalost radi samo vikendom.

ZOO i LEGOLAND
Ako dolazite s djecom ne propustite posjetiti moderan zoološki vrt. Životinje imaju prirodna i prostrana staništa s jezercima, potocima i otvorenim prostorima. Tu se odvija više od 20 međunarodnih programa uzgoja ugroženih vrsta  životinja, poput bijelog nosoroga i slonova.
Legoland Njemačka nalazi se u Günzbergu, samo 50 km od Augsburga prema Ulmu. Tu su i vodene atrakcije, roller coasteri i mnogo zabave.

 

This entry was posted in Augsburg, Bavarska, Europa, Njemačka and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori