AVILA NAJLJEPŠE ZIDINE EUROPE

Avila je je možda najljepši utvrđeni grad u Europi. Njegove prekrasno očuvane elegantne zidine, romaničke crkve, srednjovjekovni samostani i renesansne palače svjedoče o prošlim vremenima. Nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.
Mi smo ga posjetili jednodnevnim izletom zajedno sa Segoviom. Karte smo kupili u agenciji MadRide travel (www.madride.net).  Nalazi se stotinjak kilometara zapadno od Madrida na visoravni zaštićenoj brdima planina Sierra Gredos. Može se posjetiti i vlakom. Odlaskom Maora  u 11 .stoljeću naseljavaju ga plemićke obitelji  gradeći palače. Zvali su ga Avila de los Caballeros  ili grad plemstva, mada je pravi vrhunac bio u 16. stoljeću, kada ga duh Svete Tereze čini važnim odredištem hodočašća.

Zidine
Izvrsno sačuvani zidovi u obliku pravokutnika su visoki u prosjeku 12m i dugi 2557m. Na svakih 20 metara su okrugle kule. Od 9 ulaznih vrata, najljepša su Puerta de San Vicente i Puerta del Alcazar. Između njih umjesto dijela zidina je apsida katedrale. Uz Puerta del Carmen, na sjevernoj strani grada, nalazi se toranj s vrhom gdje su gnijezda roda, kojih ima po cijeloj regiji Kastilje.

Catedral de San Salvador
Ulazimo kroz Puerta del Alcazar na mali trg sa fontanom i palačom u kojoj je neko ministarstvo. I tu je pred nama Katedrala. Ovo je najstarija gotička katedrala Španjolske. Integrirana je u obrambeni gradski zid. Izgradnja započela je 1091. godine u romaničkom stilu, a dovršena u 14. stoljeću. Unutrašnjost je crvena i bijela granitna sa staklenim prozorima iz 15. stoljeća i ​​bogato ukrašenim oltarima. Na trgu katedralu okružuje petnaestak lavova koji leže na masivnim stupovima.

Convento de Santa Teresa
Idemo ulicom sa trgovinama do trga Plaza del Mercado Chico, gdje se nalazi zgrada gradske uprave. Iako je trg 7 stoljeća stariji, ovo danas što vidimo je iz druge polovine 19.stoljeća. Prolazimo preko još jednog trga sa starom palačom i stižemo na trg Plaza de la Santa kod istoimenih ulaznih vrata grada. Tu se nalazi samostan karmelićanskih redovnica Svete Terezije i njen kip na klupi. Utemeljen je 1636 na mjestu njenog rođenja, a soba gdje se rodila pretvorena je u baroknu kapelu. Nešto dalje je cijeli kompleks palače Polentinos ili Contreras bivše  Vojne akademije iz 1875., postavljene oko četverokutnog središnjeg dvorišta. Danas se koristi kao arhiv vojne povijesti i vojni muzej.

Puerta de Carmen
Dolazimo do Puerta de  Carmen već spomenutih vrata. Graziozni zvonik je podignut na obrambenim zidinama jer konstrukcija samostana je bila preslaba da ga nosi.  Idemo prema dijelu grada su nekada živjeli Židovi. Malo je toga ostalo, kao i na drugim lokacijama. Capilla de Mosén Rubí  je kapela iz 1516.godine preobraćenog židova i mauzolej  sa alabasterom bogato ukrašenom unutrašnjosti. Neki misle da li je podignuta ranije kao sinagoga a drugi da je dio samostana kome danas pripada. Palace Verdugo je još jedna u nizu kamenih palača u kojoj je arhiv i sjedište za turizam.

Izvan zidina
Izlazimo izvan gradskih zidina kroz Puerta de San Vicente, gdje se se nalazi istoimena bazilika i druga najvažnija crkva grada, podignuta u 14.stoljeću i posvećena je mučeniku sv. Vincentu. Gradnja je trajala puna dva stoljeća. Šetamo duž zidina do početne točke i trga Sv.Tereze. Malo dalje van staroga grada se nalazi dominikanski samostan osnovan 1483. od strane Tomas de Torquemada, prvog najvećeg inkvizitora Španjolske. Katolički vladari su također koristili samostan kao ljetnu palaču. Lijepa fasada i tri prekrasna klaustra su suprotnost mračnoj unutrašnjosti.This entry was posted in Avila, Europa, Madrid, Španjolska. Bookmark the permalink.

Odgovori