BAMBERG

Bamberg je njemački grad u Bavarskoj od 78.000 stanovnika 60 km sjeverno od Nurnberga. Pravi je turistički biser i pod zaštitom je UNESCO-a. Radi kanala zovu ga i Venecija sjevera. Prva utvrda Babenberg podignuta je 800-ih na brežuljku današnje Katedrale. Godine 995. Heinrich II postao je bavarski vojvoda, te je preselio svoj kraljevski dvor u dvorac Babenberg gradeći grad za prestolnicu Svetog rimskog carstva, kada postane car. On je izgradio i katedralu (Dom). U njoj je i sahranjen sa svojom kraljicom. Jedina grobnica jednog pape sjeverno od Alpa, pape Klementa II, koji je iz Bamberga odmah je kod ulaza. Jedno vrijeme je bio najmoćniji grad Europe, ali ubrzo stagnira zbog 30-godišnjeg rata i suđenja vješticama, vjerskih sukoba, kuge i gladi, pa moć preuzima Nurenberg. Grad je poznat i danas po proizvodnji piva.
Bamberg Card
Najbolje je online kupiti trodnevnu kartu Bamberg Card za obilazak grada i okoline, njegovih atrakcija i muzeja. Unutra su uključene besplatne vožnje gradskim i prigradskim autobusima i vlakovima i dvosatna vođena tura gradom, koja ljeti je dva puta dnevno 10.30 i 14.00, a zimi samo u 14.00.

Malefiz Haus
Stižem vlakom i od kolodvora nastavljam gradskim busom do centralne autobusne stanice ZOB. Par koraka dalje bilo mjesto bivšeg zatvora za vještice Malefiz Haus izgrađenog 1627. godine. Kako bi opstale, sredinom 17. stoljeća, mnoge su crkve okrivile đavla za probleme i tražile koga će kazniti, što se pretvorilo u lov na vještice u kojem je više od 1000 ljudi ubijeno u regiji Bamberg. Unutra je bilo 26 ćelija, soba za mučenje, mala sudnica i kapelica. Bilo je dovoljno optužiti neprijatelja, susjeda, rođaka i završiti tu, te biti spaljen nakon 20 dana. Među ubijenima je 5 gradonačelnika i brojni gradski vijećnici. Za prepisivanje svoje imovine crkvi, žrtve su mogle biti obezglavljene prije spaljivanja. Pet godina kasnije protestantska švedska vojska osvojila je grad i ubrzo srušila zatvor.

Zelena tržnica
Odsjeo sam u Hotelu Gastof Wilde Rose u samoj pješačkoj zoni.
Na obližnjem trgu Gruner Markt je zelena tržnica, sa brojnim štandovima voća, povrća, cvijeća. Odatle počinje pješačka zona grada. Tu je Neptunova fontana. Izvorno je bila s kipom svetog Jurja iz 1337. godine. Tek je 230 godina kasnije dobila Neptunov lik. Katolička crkva Sv. Marka ima prekrasnu unutrašnjost i nesvakidašnju kupolu, oslikanu tako da izgleda da ima prozore. Ispred nje je mala fontana za napiti se vode Humsera Brunnen, kojoj je dodan 1933. godine stari trgovac Humser za kojeg kažu da je imao labav jezik i prljava usta.
Nedaleko je veliki Maksimilijanov trg (Maximiliansplatz) na kome je nova gradska vijećnica Neues Rathaus i divna fontana posvećena prvom bavarskom kralju. Na njemu se održava adventski sajam, sajam piva, vina… Ako dolazite s djecom u bočnoj ulici je prirodoslovni muzej Naturkundemuseum. Nalazi se u sklopu Univerziteta. Meni je bila zanimljiva velika zbirka fosila.

Regnitz
Rijeka Regnitz protiče kroz grad. U samom centru je veliki riječni otok po kome je grad dobio nadimak Mala Venecija (Klein Venedig). Tu su bile vodenice obitelji Geyer, koja je tu u 14. stoljeću izgradila svoju palaču i vrt Residenzschloss Geyersworth. Biskup od Bamberga preuzeo je dvorac i ponovno ga izgradio 1587. kao jednu od rezidencija. Danas se potpuno obnavlja i ništa se nema vidjeti osim skela. Mlinovi su tu i dalje kao turistička atrakcija. Prvi, kraljevski, je bio izgrađen 896. godine. Kasnije dobija ime Brudermühle. Sadašnji je iz 1762.godine i služi kao pansion i restoran s terasom i prekrasnim pogledom.
Na malom otočiću ili bolje reći na mostu se nalazi srednjovjekovna gradska vijećnica Altes Rathaus. Najbolji pogled je sa susjednog mosta i obale. Prvi put se spominje 1387. godine, a sagrađena je na umjetnom otoku, nakon što je bamberški biskup odbio dodijeliti zemljište za gradnju. Gotička jezgra današnje vijećnice datira iz 1467. godine, a drveni dio dodan je 1668. Ima barokno zidno pročelje. Unutra je sada mali muzej s kolekcijom porculana i virtualna srednjevjekovna večera kojoj Vi prisustvujete pomoću 3D naočala.  Otočić spajaju dva para mostića (Gornji i Donji). U blizini je mjesto za ukrcaj u turistički brodić, i koji vozi po kanalu kao i za venecijanske gondole.  Tu oko mostića je trg Obstmarkt, nekadašnja tržnica voća, pivnica Hofbräu i Schlenkerla svjetski poznato dimljeno pivo Rauchbier, te mnoštvo malih dućana. Pivo sam morao probati u Schlenkerla uz tradicionalnu svinjsku koljenicu. Oboje izvrsno. Mnogo mladih se može vidjeti s čašon piva na mostiću. Plati se samo 2€ kaucija za čašu. Pola litre dimljenog piva je 3,9€. Danas postoji 9 pivovara u Bambergu dok ih je u 19.stoljeću bilo 65. U staroj ribarskoj četvrti svakog se kolovoza održava folklorni festival Sanderkwa. Taj dio i nosi ime Mala Venecija (Klein Venedig),
s redovima srednjovjekovnih ribarskih kuća s terasama s cvijećem iznad rijeke. A nekada su ribari tu čistili ribu i bacali otpatke u vodu. Isto kao i mesari iz klaonice ispod otočića i obrti za štavljenja kože.

Katedrala
Odlazim stepenicama na brdo s velikim trgom na kome je katedrala Dom Hügelstufen. Katedralni trg se zvao Hofplatz ili Burgplatz, pa Karolinenplatz i konačno Domplatz. Nakon što je 1002. godine izabran za njemačkog kralja, Heinrich II. ruši kapelu dvorca Babenberg i postavlja temelje za Heinrichsdom posvećenu 1012. na njegov rođendan. Dvije godine kasnije postaje car Svetog rimskog carstva. Ogromni požari uništavaju sve, pa je današnja dovršena 1237. godine s 4 tornja. Nakon završetka Tridesetogodišnjeg rata 1648., unutrašnjost dobiva barokni štih. 200 godina kasnije, bavarski kralj Ludwig I. uklanja sve barokne detalje stremeći svojim srednjovjekovnim korijenima. Pored je Muzej crkvenog blaga Diözesanmuseum s velikim zlatnim 600 kg teškim križem koji se nosi u procesiji na rukama mladića. Ima odjeće kraljeva i crkvenih veledostojnika , dok je u klaustru groblje velikodostojnika.

Neue Residenz
Nova palača je izgrađena je 1602. godine kao znak moći biskupa Bamberga, koji su bili i svjetovni vladari regije do 1802. Prije toga kupili su palaču na adi Geyersworth, obnovili Stari dvor i kasnije izgradili ljetnu palaču Seehof. Nova rezidencija ima dva velika barokna krila koja su duž dvije strane trga pored katedrale. Unutrašnjosti palače je odlično sačuvana, prepuna prekrasnih stropova, namještaja, slika i tapiserija. Sve je originalno jer grad nije stradao u bomardiranjima u II. svjetskom ratu. Najljepša soba je ogromna Carska dvorana sa stropom s freskama. Tu je rođen vojvoda Maximilian Joseph, otac austrougarske carice Sisi. Dio se može obići samo kroz vođene ture.
Iza palače je bilo veliko unutarnje dvorište, koje će kasnije biti prošireno u renesansnom stilu 1733. godine. Mnogo je prekrasnih baroknih kipova rimskih bogova i malih anđela. U 19.stoljeću u vrt je zasađeno preko 500 grmova ruža, pa danas sve miriše nadaleko tijekom ljetnih mjeseci. U sredini je fontana okružena stablima. Odozgo je pogled na grad. Vrijedi tu uz mirise ruža popiti javu, pivo i pojesti kolač, a može se i ručati. Ulaz u ružičnjak je besplatan.

Staro dvorište
Na mjestu Starog dvorišta Alte Hofhaltung nekada je bio prvi dvorac Babenberg, kojeg je Heinrich II preobrazio u svoj dvor. Njegovom smrću postaje biskupska palača, koja se kroz vijekove širi, posebno u 15. i 16. stoljeću.. Dodana je nova Vijećnica Ratsstubenbau u renesansnom stilu i ulazna Lijepa vrata Schöne Pforte. Dvorište je korišteno u filmu 2011.godine Tri mušketira. Tu je Povijesni muzej (Historisches Museum), gdje se kroz brojne predmete i slike može vidjeti povijest grada. Radi samo ljeti.

Michelsberg

Ako volite šetati možete otići do Samostan Kloster Michelsberg, osnovanog 1015. godine i obnavljan nekoliko puta. Unutra je grobnica biskupa Otta iz 1430. Najčudnija stvar je prolaz izgrađen ravno kroz grobnicu za koju se vjeruje da ima moć iscjeljenja za bolove u leđima kao što je Otto slavno pomogao u izlječenju cara Henricha II. Muzej Franačke pivovare (Franconian Brewery Museum) je smješen u nekadašnjoj benediktinskoj pivovari, najstarijoj u gradu iz 11. stoljeće. Unutra je više od 1850 izložaka u odjelima: sladara, pivovara, soba za fermentaciju, soba za led i punionica. Na kraju možete i konzumirati nešto.
Nažalost sve se renovira i ništa ne radi pa nisam niti išao.

Altenburg
Stari dvorac Altenburg je omiljeno izletište stanovnika grada. Ako nemate auto pomaže bus i malo pješačenja. Iako liči na srednjevjekovni dvorac ipak je samo replika iz 19.stoljeća. Tada je bilo moderno graditi takve dvorce po Njemačkoj kako bi se pokazala snaga carstva. Nije bilo vremena niti tehničke mogućnosti za obići ga.

This entry was posted in Bamberg, Bavarska, Europa, Njemačka and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori