BAYREUT

Ovaj bavarski grad s 75.000 stanovnika danas slavi 30 godina pod zaštitom UNESCO-a. Stižem u njega vlakom iz Coburga. Od Nurnberga udaljen je svega 75 km. Ostavljam stvari u hotelu i krećem u obilazak.

Neues Schloss
Odlazim do glavne atrakcije, velikog dvorca koga zovu jednostavno Novi dvorac. Ispred njega je velika fontana. Iako je stari dvorac bio i sam impozantna građevina iz 17. stoljeća, nestao je u požaru 1753. godine. Novi barokni dvorac i njenu unutrašnjost je uredila supruga
markgrofa Wilhelmine, koja se tu udala s berlinskog dvora. Zlobnici kažu da je imala prste u požaru, kako bi napravila novi moderni dvorac i uredila ga po svome guštu. Imao je salon sa zlatnim stropom, japansku sobu, rokoko izrezbarene i pozlaćene palme. Kasnije , nakon smrti Vilhemine, markgrof je izgradio pored još jedan mali dvorac za svoju drugu ženu u talijanskom stilu. Ona mu je bila nećaka. Hitno je trebao sina za produžetak loze, jer kćerka iz prvog braka se nije računala. Nije uspio u nakani i imanja su prešla u posjed susjednog markgrofa. Kasnije su oba dvorca spojena još jednim krilom. Danas su tu različiti muzeji. Bayreuther Fayencen i Rummel Collection sa primjerima manufakture lokalne proizvodnje porculana, Galerije Bavarske državne zbirke slikarstva. Mogu se posjetiti oba dvorca i vidjeti jako su bila uređena. Krajem 18. stoljeća dvorski vrt je pretvoren engleski park. I danas se vide. Sa svake strane je po jedna fontana, jezerce s nekoliko mostića skoro kompletno prekriveno žabokrečinom.

Grad muzike
U jednom kutu parka, u jednoj vili, se nalazi muzej posvećen slavnom
kompozitoru Richard Wagneru, čiji se festival održava u kolovozu. Par metara dalje je i Muzej Franz List. Ne čudi zato velika opera u blizini. Jedna je od najvećih u svijetu. Navodno je bina imala plavi luksuzni baršunasti zastor, koji se toliko svidio Napoleonu, da ga jednostavno uzeo. Nedaleko, u jednoj staroj palači iz 1754. godine je proizvodnja Steingraeber klavira. Počela je 1852. godine. Ručno su rađeni i prodaju ih po cijelom svijetu bez kamata na rate, pa požurite.
Pješačka zona
U baroknoj pješačkoj zoni staroga grada je crkva Stadtkirche sa osmerokutnim zvonikom. Jedan kraj s parkom gleda na kazalište, a drugi se naslanja na ogromnu zgradu koja liči na veliki dvorac. Unutra je ministarstvo finacija. Preko puta njega je muzej dinosaurusa Urwelt-Museum Oberfranken. U njegovom dvorištu jer nekoliko ogromnih dinosaurusa u prirodnoj veličini. Jedan se nalazi i na trgu ispred muzeja. Unutra se mogu vidjeti fosili, minerali i druge zanimljivosti.

Pješačka zona je prepuna pivnica. Najveća gužva je u pivnici nekadašnje stare gradske vijećnice Altes Rathaus. U susjednoj zgradi je galerije grada sa gostujućim izložbama raznih umjetnika.
Grad ima veliku evangelističku crkvu sa dva tornja koji su spojeni na vrhu. Unutra su veliki orgulje i često se održavaju koncerti. Do nje je povijesni muzej grada.

Pivo
Grad je poznat po izvrsnom pivu. Pivo je Bayreuth, Bayreuth je pivo je
pravi slogan. Kažu da se bebe ovdje rode s malim čašama piva u rukama. U okolini je 200 pivnica i pivovara. Neke se mogu posjetiti i vidjeti
proizvodnju i skladištenja u podzemnim podrumima i tunelima, pravim katakombama, poput Maisel’s Beer Adventure World. Posjetio sam muzej velikih svjetskih pivovara po Europi.Muzej koji sam ovdje vidio je jedinstven u svijetu. Prikazana je sva moguća oprema koja se koristila unazad  4 generacije vlasnika. Toliko je fascinantno da možete lutati starim pogonima i otkrivati staru tehnologiju proizvodnje piva. Nova proizvodnja se ipak javno ne pokazuje. Vrhunac svega i odlazak u podrume ili bolje reći katakombe gdje se pivo čuvalo. Nažalost katakombe se ne mogu posjetiti nedjeljom.  U sklopu pivovare je i veliki restoran i mogu se kušati razne vrste piva čak i različitih proizvođača.

Dvorac Eremitage se nalazi 8,5 km van grada. Kako je bila nedjelja bilo je nemoguće ga posjetiti jer nije bilo autobusa

 

This entry was posted in Bavarska, Bayreuth, Europa, Njemačka and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori