BERGAMO

Bergamo je udaljen svega pedesetak kilometara od Milana. Unazad dvadesetak godina postao je poznat po aerodromu Orio al Serio za low cost kompanije poput Ryanaira i letovima po cijeloj Europi i šire. Prije dvije godine odatle se raširio Europom Covid-19 virus i paralizirao sve. Od tamo su samo stizale slike užasa i mrtvih. Ako vas put nanese navratite jer sam grad i njegova stara povijesna jezgra imaju što pokazati. Smatra se da su ga osnovali Kelti 49.godine p.n.e. i nazvali Bergomum. Postala je ubrzo rimska kolonija dok ju nije razorio Atila u svome pljačkaškom pohodu. U srednjem vijeku je bila sjedište grofova Lombardije. Osvajali su Langobardi, vladari Milana, Karlo Veliki, Mlečani koji su ostali sve do dolaska Napolenona, čijim padom kratko pripada i Austriji.S aerodroma se može autobusom linija br.1 koji vozi svakih 20 minuta i prolazi novim dijelom grada i staje unutar samih zidina starog utvrđenog grada, smještenog na velikom brdu. Vožnja traje 30-40 minuta. Bus prolazi i pokraj željezničke i autobusne stanice. Iz Hrvatske se do Aerodroma Orio del Serio ili autobusne stanice može Flixbus linijom. Ako idete autom na neki od sajmova u Milano idealno je mjesto za prespavati jer su hoteli tu jeftiniji.
S aerodroma se može autobusom linija br.1 koji vozi svakih 20 minuta i prolazi novim dijelom grada i staje unutar samih zidina starog utvrđenog grada, smještenog na velikom brdu. Vožnja traje 30-40 minuta. Bus prolazi i pokraj željezničke i autobusne stanice. Iz Hrvatske se do Aerodroma Orio del Serio ili autobusne stanice može Flixbus linijom. Ako idete autom na neki od sajmova u Milano idealno je mjesto za prespavati jer su hoteli tu jeftiniji.
Novi dio
Propilei di Porta Nuova su dvije zgrade s stupovima s dvije strane ulice koje govore da ulazite u novi dio grada. Podignute su 1837. godine u čast dolaska austrougarskog cara Franje I na putu od željezničke stanice. Tada je srušen samostan od koga je ostala obnovljena srednjevjekovna crkva Santa Maria delle Grazie. Veliki trg iza ulaznih vrata s palačom upravom grada obiluje spomenicima partizanima, talijanskom caru Vittorio Emanuele II i Napoleonu. Torre dei Caduti  je visoki toranj sa satom posvećen palim borcima u svim ratovima. Na trgu je 2.6.2022 bila održana proslava povodom 76. obljetnice dana Republike Italije.
Taj novi dio grada s monumentalnim palačama s kolonadama zove se Centro Piacentiniano. Nastao je 1920 godine na starom sajmištu kao veliki kompleks  s brojnim trgovinama, restoranima i kafićima i kulturnim zdanjima. Na suprotnoj strani je kazalište posvećeno lokalnom skladatelju Gaetanu Donizettiju i park s fontanom. U sredinici je široka pješačka zona Sentierone  sa stoljetnim stablima kestena. Sentierone završava kod crkve Chiesa dei Santi Bartolomeo e Stefano. Dalje se nastavljaju prekrasne palače gradske uprave i trgovine. Ulica konačno prerasta u još jednu pješačku zonu.
Kada se prođe kroz arkade izbije se na Trg i park Piazza Dante sa fontanom Triton ili Sajamskom fontanom. Sve se obnavlja kao i mnogo toga za sljedeću godinu kada Bergamo postaje Europski grad kulture. Tu je bila i posebna umjetnička instalacija koja pali svjetla trga svaki put kada se beba rodi u gradskoj bolnici kako bi joj poželila dobrodošlicu. Na drugom kraju trga je zgrada Tužiteljsva. Iza nje je još jedan moderan trg s još jednom fontanom i zgradom policije i crkvom  Svetog Marka. Palazzo delle Poste je najčudnija zgrada pošte koju sam ikada vidio. Ima toranj sa satom, fontanu uz samu zgradu i brojne sklulpture. S Trga Porta Nuova vode dvije ulice s trgovinama i robnim kućama. Via XX Settembre je samo za pješake. To je glavna šoping zona. Još je nekoliko okolnih uličica kombinacija trgovina, restorana i kafića.

 
Venecijanske zidine
Linija br.1 prolazi novim dijelom grada i staje unutar samih zidina starog utvrđenog grada, smještenog na velikom brdu. Bus kreće s aerodroma, prolazi i pokraj željezničke i autobusne stanice. U stari grad se može i uspinjačom Funicolare Città Alta iz ulice Vittorio Emanuele 60. Kažu atrakcija koja se ne smije propustiti. Uspinjača završava u starom gradu ne trgu Piazza Mercato. Cijena karte kao i za vožnju javnim prijevozom 1,30€. Prima 50 putnika. Pruga je duga 240 metara, a visinska razlika je 85 metara. Prva je tu vozila još 1887. godine. Ljubitelji šetnje mogu se popeti ili sići kroz park stepenicama za dvedesetak minuta.
Autobusom ulazimo kroz Porta Sant Agostino, velika kamena vrata unutar dugačkih dobro očuvanih mletačkih zidina iz 17.stoljeća. Duge su 5 km i idealne za šetnju. Na nekim mjestima su turistički dalekozori, pa se čak može vidjetii Milano. Uz njih je samostan Sant Agostino u kome je sada nekoliko fakulteteta. Odmah nailazimo na Porta San Giacomo odakle je izvrstan pogled na same zidine. Uska uličica od njih vodi na trg Mercato. Još je nekoliko sličnih vrata na drugim krajevima zidina. Mi izlazimo iz busa na stanici viale delle Mura vicolo Bettani gdje je još jedan vidikovac.
Piazza Vecchia
Stižemo do prekrasne romaničke bazilike Santa Maria Maggiore od kamena s visokim zvonikom pored nje. Njena gradnja je počela 1137. godine kao molba za zaštitu od kuge. Unutrašnjost s dva križna broda i četvtastom kupolom u sredini još je ljepša. Kompletno je oslikana freskama. Njen bogato ukrašeni glavni ulaz iz 14. stoljeća je na trgu gdje je i Katedrala Sant’Alessandro Martire, čija vanjština djeluje spartanski. Katedralu su gradili Mlečani u 15 stoljeću. U bazilici je grob kompozitora Gaetana Donizettia. Pogrebna Cappella Colleon iz 15. stoljeća pripada bazilici i njena fasada sa stupićima, rozetom i statuama najljepši je dio trga. Za sreću protrljajte tri testisa na grbu na ogradi kapele vladara grada Bartolomea Colleonija. Tu u njegovom veličanstvenom mauzoleju se čuvaju sarkofazi sa posmrtnim ostacima njega i njegove kćeri. Ukrašena je sa šest djela velikog venecijanskog umjetnika Giovannija Battiste Tiepola.
Na trgu je i mala krstionica i loggia najstarije uprave grada u Lombardiji Palazzo della Ragione. Podignuta je krajem 1100.godine. Kroz nju prolazimo na Stari trg (Piazza Vecchia). U njegovoj palači Podestà je muzej petnaestog stoljeća (Museo del Cinquecento). Do njega je visoki toranj Campanone čije zvono svake večeri u 22.00 već sto godina zvoni sto puta, upozoravajući na skoro zatvaranje gradskih vrata. Može se i popeti na vrh i uživati u pogledu na stari grad.
Na trgu je i palača u kojoj je biblioteka. I ona ima toranj. U sredini je venecijanska Contarini fontana koju okružuju lavovi, a iz usta dvije sfinge možete piti vodu. U svim palačama u prizemlju su restorani. Na njihovim zidovima su uklesane mjere za pošteno trgovanje, jer je svaki grad imao svoje. To je centar okupljanja stanovnika staroga grada i brojnih turista. Sa vrha trga polaze dvije ulice pješačke zone s brojnim dućanima. Šetamo prvo uskom ulicom Bartolomeo Colleoni sve do trga Piazza della Cittadella na kojoj je visoki toranj s vratima kroz koja se ulazi u dvorište male utvrde i vojarne obitelji Visconti, vladara grada. U dvorištu je Prirodoslovnom muzej.

Castello San Vigilio
Izlazimo na druga izlazna vrata i preko trga prolazimo kroz još jedna odakle vodi uspinjača Funicolare di San Vigilio. Izgrađena je 1912.godine. Duga je 630 metara. Vodi na sam vrh brda, gdje se nalazi stara utvrda i dvorac Castello San Vigilio. Prije nego se ukrcate ne zaboravite kušati sladoled Stracciatella tamo gdje je stvoren u obližnjoj slastičarni La Marianna u Colle Aperto. Kada se popnete na vrh možete se okrijepiti u nekoliko restorana odmah uz žičaru. Možete prošetati do utvrde. Okolo i unutra su brojne zelene površine i parkovi. Pogled je prekrasan na sve strane na cijelu regiju. Plan utvrde podsjeća na zvijezdu. Ima četiri okrugla tornja. Postoji tunel koji povezuje dvorac izravno unutar tvrđave San Marco. Može se i posjetiti. Utvrda datira iz šestog stoljeća. Veliko proširenje se dešava u 12.stoljeću. Proširuje se i dva stoljeća kasnije za vladavine grofova Milana i u 15.stoljeću za vrijeme Venecijanske Republike. Tijekom 16.stoljeća opsjedaju ga Francuzi i Španjolaci pa se pojačavaju zidine. Krajem 19. stoljeća kupuje ga obitelj koja otvora restoran. Danas su unutra dva luksuzna restorana.

Via Gambito
Vraćamo se gotovo istim putem do glavnog gradskog trga. Ovaj puta krećemo na drugu stranu ulicom Via Gambito s brojnim trgovinama. Odmah kod visoke kule u kojoj je info punkt turističke zajednice skrećemo do trgića na kojem je javna praonica Antico Lavatoio okružen visokim starim kamenim palačama. Vraćamo se na Via Gambito i odmah odlazimo na suprotnu stranu do trga Mercato del Fieno gdje se trgovalo sijenom. Tu su zanimljive srednjevjekovne kuće u obliku tornjeva, napravljenih jedna uz drugu. Malo dalje u starom samostanu San Francesko je Muzej povijesti i fotografije. Građen je krajem trinaestog sve do početka šesnaestog stoljeća s velikim unutarnjim dvorištem. Bio je bolnica, zatvor a danas je u njemu škola, arhiv, knjižnica. Unutrašnjost ukrašena freskama iz vremena početka gradnje. Vraćamo se na Via Gambito koja završava na trgu Mercato sa malom fontanom. Samo ime kaže da se tu trgovalo.

Rocca di Bergamo
Sa samog trga uskom uličicom stižemo do još jedne utvrde Rocca di Bergamo iz 14.stoljeća. S donje strane visoke zidine i okrugla kula. Obilazimo ih okolo prolazeći kroz park odakle puca pogled na sve strane. Na sve strane topovi iz 1.svjetskog rata. U samoj utvrdi je povijesni muzej. Pogled se vrha zidina impresivan.
Accademia Carrara
Vraćamo se na trg Mercato i spuštamo se ulicom Via porta di Pinta. Može se posjetiti palača s vrtovima iz 1636.godine Palazzo e Giardini Moroni. Prekrasno oslikano stubište i nekoliko soba s namještajem iz 17. i 19. stoljeća. Terasasti vrtovi gledaju na Rocca di Bergamo koja se uzdiže iznad njih. cesta izbija na bivši samostan San Agstino spometut na početku. Izlazimo pješice kroz ulazna vrata kroz koja smo ušli autobusom. Spuštamo se kamenom stazom Via della Noca kroz park s pogledom na zidine iznad. Stižemo na trg gdje je veliki dvorac i muzej Accademia Carrara. Nastao je donacijom brojnih umjetničkih djela grofa Carrare koji je osnovao i akademiju. Zbirka se povećavala stalnim donacijama i danas broji preko 600 radova izloženih u 28 sala. U muzeju se mogu vidjeti djela majstora renesanse Botticelli, Bellini, Raphael, Tizian, Lotto i velikog lokalnog portretista Moronia. Pokriveno je sve do 19.stoljeća. Ima nešto i baroknih skulptura i drugih izložaka. Na istom trgu je i GAMeC, muzej moderne umjetnosti, koji treba sljedećih godina preseliti u novi prostor.

This entry was posted in Bergamo, Europa, Italija, Lombardia. Bookmark the permalink.

Odgovori