BOLZANO

Bolzano ili Bozen je grad na sjeveru Italije u pokrajini Trentino Alto Adige ili SudTirol kako kažu stanovnici njemačkog govornog područja. Ustvari je glavni grad ovoga drugoga. Grad je smješten na dvije rijeke i okružen trima planinama s brojnim utvrdama. Tu živi oko 109.000 stanovnika. Osnovali su ga Rimljani 15.pne, koji su donijeli sa sobom svu svoju tradiciju i način života, vinovu lozu, masline koje začudo uspijevaju ovako visoko zahvaljujući blagoj klimi doline. Mnogo je vinarija koje se tu mogu posjetiti i kupiti odlično vino. U višim predjelima po obroncima gaje se intenzivno jabuke u redovima poput vinove loze sa modernim sustavima navodnjavanja i mrežama zaštite od mraza, grada i ptica. U ovoj regiji se proizvede petina svjetske proizvodnje jabuka.
Bolzano ima prekrasan stari grad i čudno je da ga naše putničke agencije zaobilaze.
Glavna današnja pješačka ulica Via dei Portici izgrađena je u 12. stoljeću kao prva ulica grada. Unutar svojih arkada su brojne trgovine i lokali. Počinje na trgu Rathausplatz sa palačom uprave grada i još nekoliko drugih također prekrasnih. Završava na trgu Piazza Erbe, gdje se nekada i sada trgovalo povrćem. Cijeli taj dio staroga grada čine uske uličice, popločane kamenom kockom, prepune trgovina. Jedna takva je i Via Argentieri, s palačama i kućama u originalnom tirolskom stilu. Skrećemo do izvana bezlične crkve Chiesa dei Domenicani sa najvećim blagom grada. Unutrašnjost cijele kapele je oslikana fascinantnim freskama Giottove škole 1330. godine. Nažalost zbog mise i krštenja samo slika izdaleka. Dolazimo do ogromne gotičke katedrale od crvenog i žutog mramora Maria Himmelfahrt ili Gospe od Uznesenja s početka 14.stoljeća. Uz nju je prekrasan zvonik, visok 65 metara, završen 1519. godine. Podsjeća na Notre Dame u Parizu. Unutra freske i prekrasna barokna kapela. I tu misa. Pokraj Katedrale nalazi se muzej s riznicom. Zadnji kraj gleda prema Piazzi Walther, glavnom gradskom trgu i centru svih zbivanja. Ispod njega je podzemno parkiralište ako dolazite autom. Na trgu prekrasna fontana i brojne palače. Pogodili smo dane kada su se prodavale sadnice cvijeća, svirala muzika uz ples u narodnim nošnjama.
Arheološki muzej Južnog Tirola krije nešto jedinstveno u svijetu. Ledenu
mumiju Ötzi staru 5300 godina iz doba neolita. Ledeni čovjek je pronađen sa svim svojim stvarima na ledenjaku Similaun 1991. godine. Čuva se sofisticiranoj ledenoj komori u najstarijoj sačuvanoj odjeći na svijetu uz opremu za lov s najstarijom potpuno očuvanom bakrenom sjekirom na svijetu. Zbog zaštite može se vidjeti samo kroz mali prozorčić u polumraku uz zabranu slikanja. Po gradu ima spomenika od bijelog mramora koji asociraju da je u ledu upravo on. Ima i slika gdje se vidi u puno boljem izdanju. DNK analizom utvrđeno je da mu je majka skandinavka a otac južnjak s Mediterana.
Dalo bi se još mnogo toga vidjeti u samom gradu i okolini, prošetati
parkovima, otići na planinu žičarom, obići dvorce na strmim stijenama. Ako idete na skijanja ovuda svratite i u grad. Vrijedi ga obići.

This entry was posted in Bolzano, Europa, Italija, Trentino Alto Adige. Bookmark the permalink.

Odgovori