BONN

Bonn je bio glqvni grad Zapadne Njemačke, ali je značaj izgubio ujedinjenjem s istočnom Njemačkom i preseljenjem upravnih institucija u Berlin 1990.godine. Leži na obali rijeke Rajne, koja ga polovi na stariji i noviji dio. Nalazi se u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija. I njega su osnovali Rimljani. Nalazi se u gustoj konglomeraciji jakih industrijskih gradova na sjeverozapadu Njemačke. Od Kolna je udaljen svega 30 km. S njim dijeli aerodrom, na koga leti Eurowings iz Zagreba. Za koji dan će početi letjeti Condor iz Rijeke. Kako njemačke kompanije svako malo štrajkaju u zadnje vrijeme, izabrao sam i dvostruko jeftiniji Ryanair. Doletio sam iz Zagreba na nekadašnji vojni aerodrom Dusseldorf Weeze, posjetio sajam Interpack i odlučio da prespavam dvije noći tu. Oko glavne željezničke stanice su brojni hoteli, ali ja sam izabrao jedan bliže Rajni i centru grada.
Promenada
Počinjem jutarnju šetnju od Kennedy mosta, pored koga je novo kazalište.
Alter Zoll am Rhein je mala utvrda carine. Nekoliko topova i dalje nadgleda prolaz rijekom i dugačku promenadu uz zidine od cigle. Odatle se prekrasno vide brojne palače i vile kao i upravne zgrade bivše zapadnu Njemačke države. Danas je tu mnogo hotela i muzeja. Cijela ulica se zove milja muzeja s muzejima poput prirodoslovnog, moderne umjetnosti, povijesti Zapadne Njemačke itd. Nažalost otvaraju od 10 ili kasnije, pa sam otišao u veliki park gdje su se vršile pripreme za današnju feštu. Park je podijeljen u nekoliko cjelina, a najljepši dio je japanski park. U centru parka je Ubahn stanica pa se vraćam metroom u centar.

Munster
Dvjesto metara od željezničke stanice je veliki trg sa romaničkom katedralom Munster iz 12. stoljeća. Na svim kutevima ima tornjeve sa šiljatim krovom, a na sjecištu glavnog i poprečnog broda je najviši toranj, visok 92 metra. Nažalost radi renoviranja pojedini dijelovi su kao u zavojima. Zato je unutra impresivna, kao i samostansko dvorište. Još je par crkvi koje upadaju u oči.
Bonn je rodno mjesto Beethovena, čiji je spomenik na trgu. Može se posjetiti i njegova rodna kuća pretvorena u muzej ili prisustvovati na jesen muzičkoj manifestaciji Beethoven Fest Bonn.

Palače Univerziteta i muzeji
Poppelsdor palača je bivša ljetna rezidencija nadbiskupa izbornika iz Kelna. Izgrađena je na ruševima stare utvrde. Završena je 1746. godine, nakon 30 godina gradnje. U njoj se od 1818. godine nalazi zbirka eksponata prirodnih znanosti Sveučilišta u Bonnu. U sklopu palače je crkva izuzetno bijele unutrašnosti. Druga palača, koja je bila stalna rezidencija nadbiskupa izbornika također pripada Sveučilište u Bonnu. Istočno krilo je skoro na obali Rajne. Pozlaćeni arkanđeo je iznad Koblenzer Tora, ulaza kroz koji vodi jako duga cesta, poznata kao Museum Mile. Mali Egipatski muzej sa 3000 predmeta se nalazi tu iznad samih vrata. Tu sam kupio print na papirusu, kada ga nisam kupio prije 43 godine u Egiptu kao student. U modernom zdanju iza palače je StadtMuseum Bonn koji be radi.

Stari grad
Glavna šoping zona je ulica Friedrichstrasse i Bonngasse koja izlazi na glavni trg grada Markt. Na njemu je stara vijećnica. Izgrađena 1738. godine. Stepenice koje vode do zgrade su poznate po brojnim prijemima stranih državnika. Ponekad se može vidjeti i unutra, kako su izgledale sobe, i tapiserije. Stari grad je poznat po alejama restoranima na sve strane. Gotovo svaka ulica je prepuna trgovina. Očigledno je njemačka birokracija i svjetska Diplomacija znala trošiti novac.

Festival Rajna u plamenu
Imao sam sreće da sam se zadesio u gradu u vrijeme velikog Festivala Rhein in Flammen. U nekoliko gradova duž rijeke kruže osvijetljeni brodovi na kojima mnoštvo uživa u muzici, jelu i piću. Na pozornici u velikom parku na jugu grada muzika i zabava također. Ja sam to obišao ujutro  pa sam sve posmatrao s mosta pored kazališta. Sve završava vatrometom u ponoć.

This entry was posted in Bonn, Europa, Njemačka, Sjeverna Rajna-Vestfalija and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori