BRESCIA BISER LOMBARDIJE

BresciaBreša je još jedan grad biser Lombardije, potpuno zaboravljen od naših putničkih agencija. Posjetili smo ga nakon sajma u Parmi, kao zgodno mjesto za prespavati na putu dalje. Otkrili smo prekrasan stari grad sa mnoštvom velikih starih trgova, crkvi. muzeja i tvrđavom koja se nadvija nad njim. Iako ima nešto manje od 200.000 stanovnika, ima treću najveću industrijsku zonu Italije sa jakom automobilskom i strojarskom industrijom. U njoj je sjedište poznate tvornice oružja Beretta. Ima čak i metro. Nalazi se podno Alpa, okružena jezerima Lago di Garda i Lago Iseo, što ga čini i jakim turističkim centrom.
Hotel smo našli kod prekrasne zgrade stare željezničke stanice iz 1854.godine, do koje je moderni autobusni kolodvor u čijoj smo garaži parkirali auto. Nešto dalje je i novi trgovački centar Freccia Rossa sa još jednom velikom garažom i toaletima koji zaslužuju da budu smješteni u muzeju.


Crkve i samostani
Breša ima jako mnogo starih crkvi. Nažalost da se obiđu sve nema se baš vremena. Na putu do centra nailazimo na S. Maria dei Miracoli iz 1488.godine sa nesvakidašnjim pročeljem od bijelog mramora, sa lođom i stupovima dodanim skoro stoljeće kasnije. Skrećemo u malu uličicu i izbijamo kod velikog kompleksa crkve i samostana San Francesco d’Assisi iz 13.stoljeća. Bogata unutrašnjost sa oltarom i slikama Moretta,  Gerolama i Caravaggia. Prekrasno unutrašnje dvorište sa stupovima. Par metara dalje Santa Maria della Pace s polovine 18.stoljeća sa prelijepe dvije kupole i unutrašnjosti mnogo ljepšom nego li ono što se vidi izvana. Konačno stižemo do 31m visokog tornja sa satom Torre della Pallata iz 1248.godine. Služio je kao gradska riznica, skladište, zatvor. Krajem 16.stoljeća dobiva u podnožju fontanu, koja simbolizira bogatsvo vodom i dva obližnja jezera. Skrećemo u pješačku zonu. Odmah u blizini crkva  San Giovanni Evangelista sa slikama Romanina i Moretta. Nešto dalje crkva i samstan San Giuseppe u kome je Diocesan Muzej sa crkvenim blagom i svetim slikama.

Srce grada
Najuži centar grada čine tri trga međusobno povezana kratkim ulicama i prolazima. Prvi je Piazza della Loggia, najljepši trg grada čije prekrasne palače koje se počinju graditi 1433.godine. Dominira renesansna Pallazzo della Loggia, u kojoj je gradska vijećnica. Završena je 1570. godine na mjestu prvotne, nakon 80 godina gradnje. Stupovi, stepeništa i četvrtaska kupola je ističu od ostalih zgrada. Južnim dijelom dominira stara i nova palača Monte di Pietà. Stara je s kraja 15.stoljeća a nova sto godina mlađa. Ističu se venecijanski elementi balkona. Dio iz 1480.godine se smatra najstarijim muzejom u Italiji, jer su ugrađene rimske ploče i kamenje s ciljem pokazivanja narodu rimske civilizacije. Na istočnom dijelu je palača sa arkadama i tornjem sa astronomskim satom. Na vrhu je zvono po kome dva zvonara, popularno nazvana Tone i Batista, udaraju čekićima. Prolazimo kroz venecijanski prolaz do trga Vittora, sa prekrasnim palačama prošlog stoljeća. Podignut je 1932.godine i sav je u mramoru. Dominira zgrada pošte i toranj  sa satom, kao i zgrada od cigle. Sav je u arkadama i pravo je mjesto okupljanja. Par koraka dalje je Piazza Mercato, gdje se nekada trgovalo i široka ulica Corso Giuseppe Zanardelli, u kojoj se nalazi Teatro Grande podignuto u 17.stoljeću na mjestu starijeg izgrađenog sto godina ranije. Kazalište i cijela ulica dobivaju i arkade.
Odlazimo do trga Piazza Paolo VI (nekada Piazza del Duomo) sa dvije katedrale. Starom i novom. Rijedak je grad koji nije srušio staru i na njenom mjestu podigao novu. Stara je skraja 11.stoljeće i cilindričmog je oblika. Nova se počela graditi u 17.stoljeću i građena je i preuređivana još dvjesto godina.Odlikuje ju velika kupola i oltare poznatih majstora.
Na trgu je i palača Broletto sa tornjem. Razni stilovi gradnje, kamen i cigla govore o tome da je vječito rušena i građena.Neki dijelovi su iz 12.stoljeća. Inače grad je doživio velika bombardiranja u drugom svjetskom radu i dobar dio staroga grada je bio porušen.


Ulica muzeja
Via dei Musei govori da je to ulica muzeja. Ovaj dio grada se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Idemo duž nje i prvo nailazimo na malu crkvu Sanata Maria della Caritta, sa prekrasnom unutrašnjosti. Slijedi palača Martinengo u kojoj je arheološki muzej, a potom ostaci rimskog foruma podignutog 74.godine od Cara Vespaziana. Iza su i ostaci kazališta. Grad se u to doba zvao Brixia. Malo je ostalo od nekada prekrasnog trga kao i drugih rimskih građevina i zidina koje su opasavala grad. Zidine su ustupile mjesto širokim bulevarima sa drvoredima. Dalje niz ulicu muzeja je največe blago grada kompleks San Salvatore – Santa Giulia. Samostan i crkvu San salvatore je osnovao 753. godine langobardski kralj Desiderius i njegova žena Ansa. Crkva Santa Gulia je podignuta 1499. godine. U kompleksu je muzej grada sa slikama starih majstora, povijesni dio koji pokriva nekoliko razdoblja a jadan od najvažnijih eksponata je križ koji se koristio u procesijama, optočen zlatnim pločicama i draguljima. Kupovinom ulaznice posjećuju se i stre crkve.

Castello
Na 245m visokom brdu Cidneo, nalazi se jedna od najvećih utvrda Italije, sa brojnim zidinama i tornjevima. Okružuje je šuma i parkovi, pa je omiljena za šetnju stanovnika grada. Zamak nazivaju Sokol Italije jer budnim  okom pazi na grad u podnožju. Bila je uporište Venecije, obitelji Visconti, Austrije.U njemu su dva muzeja. Oružja i Risorgimento (ujedinjenja).This entry was posted in Brescia, Europa, Italija, Lombardia and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori