BRINDISI

Brindisi se nalazi na jugu Italije na samoj štikli i broji 92.000 stanovnika. Jak je industrijski centar kemijske i prehrambene idustrije, posebno proizvodnje vina. Zahvaljujući dobro zaštićenoj uvali nastala je je izuzetno velika luka, koju dijele talijanska mornarica, teretni brodovi, trajekti, ribari, kruzeri i brojne jahte. Ima i aerodrom, te sve više Hrvata ga ima priliku posjetiti zahvaljujući Ryanairu i letu iz Zagreba. Od rimskog doba luku je valjalo braniti pa grad okružuju brojne tvrđave i zidine.Mnogo je toga za vidjeti pa grad postaje sve veće turističko središte i polazište za obilazak regije.
Smatra se da su tu prvo došli Iliri, mada se osnivačem grada smatra Grk Diomed. Ubrzo će ga 267. godine p.n.e. osvojiti Rimljani kada se stvara pravi grad po pravilima arhitekture toga doba i kada doživljava prvi procvat. Povezuje se sa Rimom Apijevim i Trajanovim putem. Kasnije su ga osvojili Goti i Bizant. Langobardi ga uništavaju 674.godine da bi došli opet Bizantinci, Normani, Svevi, Anžuvinci i Aragonci, prije nego što je postao dio Napuljskog kraljevstva. Drugi procvat dolazi ujedinjenjem u Kraljevinu Italiju. Zanimljivo je da je pet mjeseci između 1943. i 1944. bio glavni grad Italije, dok saveznici nisu protjerali fašiste i njemačke okupacijske snage.

ZALIV
Stižem u grad vlakom iz Leccea. Sa stanice vodi bulevar s brojnim palačama, trgovinama i palmama, kojih je svuda po gradu. Odlazim preko prekrasnih trgova Cairoli, Vittoria, Vittorio Emanuele II sve do obale i šetnice uz more. Tu sam odsjeo u odličnom hotelu Orientale sa izvrsnim doručkom, koji je rijetkost u mnogim hotelima Italije, gdje se nudi samo kroasan i slatki program. Iako sam rezervirao jednokrevtnu sobu preko booking.com stranice, smjestili su me besplatno u mnogo veću dvokrevetnu s pogledom na grad.
Promenada počinje terminalom za kruzere i malim parkom. I uz nju je red palmi. nakon 100 metara su veliko Vergilijevo stubište (Scalinata di Virgilio) i na njima rimski stupovi koji su simbol grada. Označavali su početak ceste Via Appia koja je vodila do Rima. Uska uličica sada vodi do Katedrale i prolazi ispod zvonika.
S obale puca pogled na ulaz u zaliv, koji na malom otočiću Sant’Andrea čuva utvrda od crvenog kamena Castello Alfonsino di Brindisi iz 1445. godine podignuta na mjestu starog samostana. Bila je važan dio obrane luke. Može se posjetiti čak i kopnom jer je otok spojen nasipom i sa njega kreće veliki lukobran. Trenutno zatvoreno.
Na suprotnoj obali zaliva se vidi 54m visok spomenik u obliku kormila, podignut u čast 6000 mornara izginulih u Prvom i 33.900 mornara u Drugom svjetskom ratu. Do tamo se može i brodićem koji svakih 30 minuta kruži zalivom i staje na nekoliko mjesta. Domaći ga koriste svakodnevno. Cijena vožnje 1,1€.  Veliki park u podnožju spomenika je idealan za šetnju i opuštanje. Ako se popnete spiralnim stubištem od 259 stepenica možete uživati u prekrasnom pogledu na grad, luku, Jadransko more i zračnu luku Brindisi. Ima i lift za one slabije kondicije. Na vrhu kormila je kip Madone podignut 1954. godine. U unutrašnjosti vrlo mali muzej. Zanimljivo je da i Njemci imaju takav spomenik u Labowu, izgrađen 1927. u spomen svojim mornarima.
Vraćam se brodićem nazad i šetam dalje duž obale i ostataka zidina. Može se tako sve do vojne luke u sklopu koje je još jedna velika aragonska tvrđava okružena zidinama iz sredine 15. stoljeća. Castello Svevo (Švapsku tvrđavu) je sagradio Fridrik II za svoje garnizon 1227.godine. Bastion je posvećen caru Karlu V pedesetak godina kasnije kada je malo dograđen. Neke izmjene je napravio kasnije Ferdinando Aragonski i još kasnije vojni inženjer Giovanni Battista Loffredo, Utvrda je završena 1551. godine. Može se samo posjetiti besplatno svaki drugi vikend kroz vođene ture.

STARI GRAD
Kada se popnete stepenicama izlazi se na veliki trg Piazza Santa Teresa s par palača u kojima je arhiv i prefektura. Na početku spomenik palim borcima.
Stižemo na trg Piazza Duomo s romaničkom Katedralom iz 1143.godine koju su podigli vitezovi Templari. Brindisi je bila važna luka na putu križara za Jerusalem i mjesto zadnje molitve prije ukrcaja na brodove. S trga se vidi samo pročelje i zvonik, koji su preuređeni nakon potresa 1743. Izvorni dio je Porta dei Cavalieri Templari, trijem sa dva šiljasta luka i križnim svodovima od dvobojnog kamena. Da bi dobila na značaju u njoj se održala krunidba normanskog kralja Sicilije, vječanje kćerke cara iz Carigrada i vjenčanje kraljice Jeruzalema Isabele i gospodara zapada, cara Fridrika II. Uz to unutra su neke relikvije svetaca koje ga čine mjestom hodočasnika. Unatoč svoj slavi, unutrašnjost je jako skromna, te ukrašena izvornim podnim mozaicima. U sredini trga je stup s Madonom.
Do katedrale je Provincijski arheološki muzej s postavkama na nekoliko katova s 3000 brončanih helenističkih skulptura, figurica od terakote iz 7. stoljeća, podvodni arheološki nalazi, te rimski kipovi. Nasuprot katedrale je palača Palazzo Balsamo iz 14.stoljeća s prekrasno ukrašenom lođom, ukrašenom neobičnim figurama i izmišljenim životinjama.
Uska uličica Via Duomo vodi do renesansne palače Granafei-Nervegna iz 16. stoljeća (8-20). Nazvana je po dvjema obiteljima koje su je posjedovale. Unutra je veliki ukrašeni kapitel koji se nalazio na vrhu jednog od rimskih stupova koji su označavali kraj Apijeve ceste (ostatak srušenog stupa je u Lecceu). Tu je i turistički ured Brindisija, izložbeni prostori i arheološki ostaci rimske kuće domusa.
Na suprotnom kraju trga je moderno zdanje kazališta Verdi, ispod koga se nalazi arheološko nalazište San Pietro degli Schiavoni iz rimskog razdoblja. Ime dolazi od crkvice San Pietro koja je nestala u 17. stoljeću, dok je Schiavoni ime grčko-albanskog naroda koji je tu živio tijekom 16. stoljeća. Tijekom kopanja temelja novog kazališta prije 60 otkriven je staro-rimski domus i popločana ulica s kućama s obje strane i terme. Ulaz je besplatan.
Najvrijedniji biser grada je Rotonda templarskih kraljeva, poznatu kao crkva San Giovanni al Sepolcro. Pretpostavlja se da je sagrađena još u 9.stoljeću, mada prvi pisani dokumet je iz 1128. godine. Stoljećima je bila zapuštena. Dokaz je veze između grada Brindisija i Svete zemlje tijekom razdoblja križarskih ratova. Zamišljena je kao kopija Rotonde Svetoga groba u Jeruzalemu za hodočasnike koji nisu mogli vidjeti original. Par slikeaiz 13-14.stoljeća spajaju bizant s križarskim pokretom. Mozaici na podu,  iz rimskog doba.,  su pokriveni daskama i ne vide se radi zaštite od propadanja. 
Nešto dalje je crkva i muzej San Paulo iz 13.stoljeća, izmjenjena u 18.stoljeću radi bojazni od rušenja, koja ima prekrasne oltare s malim stupovima i stare freske, te i staru crkvicu koja služi kao kapela.

This entry was posted in Apulia, Brindisi, Europa, Italija and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori