BRISEL U DVA DANA

Evo me ponovo u Briselu nakon 10 godina. Opet sajam LabelExpo koji trebam posjetiti. Tada sam bio 5 dana i detaljno opisao grad. Posjetio sam gotovo sve turističke atrakcije i muzeje, provozao se turističkim hop on hop of autobusom. O tome pogledajte OVDJE . Ovaj puta boravak je kraći pa ću se truditi opisati samo glavne atrakcije i ono što nisam prošli puta. Brisel je danas središte Europe. To se ponajprije vidi po cijenama hotela. Ako se odmaknete od glavnog trga naći ćete povoljnije. Nažalost u Hrvatskoj imamo euro i nekoliko puta niže plaće, pa nam sve izgleda skupo osim hrane u restoranima. Pored poslovnog Brisela grad je odlična destinacija za obitelji s djecom. Mnogo je zanimljivih muzeja posvećenih klincima. Ne zaboravimo da je Belgija domovina stripa, štrumfova i drugih poznatih likova

Brussels card
U gradu ima preko 120 muzeja. Nemoguće ih je sve obići u par dana. Najbolja opcija je kupovina karte koja omogućava ulazak u preko 40 muzeja u kombinaciji sa besplatnim gradskim prijevozom i popustima za ulazak u druge atrakcije restorane i trgovine. Nažalost muzeji uglavnom rade od 10 do 17, a neki samo vikendom. Postoji opcija koje uključuje i slavni Atomium, Mini Europu i još neke druge kombinacije, te hop on hop of turistički autobus, koji svaki 30 min. prolazi dvjema rutama, gdje po želji izađete da obiđete neki muzej i nastavite dalje sljedećim. Karta se može kupiti u trajanju 24,48 i 72 sata. Ako se niste pripremali za obilazak ovaj autobus je najbolje koristiti.

Brussels Central
Centralna željeznička stanica grada nalazi se na svega 3 min. udaljenosti od glavnog trga. Novija veća i modernija MIDI stanica je udaljena nekoliko tramvajskih stanica ili 20 do 30 minuta hoda. Flibco autobus sa aerodroma Charleri dolazi na nju. Gradi ima izvrsnu metro mrežu kojem se brzo dolazi u sve krajeve grada.
U grad stižemo vlakom iz Genta na centralnu stanicu.  Odmah odlazimo u muzej originalnih figura stripova COMICS ili MOOF (Museum Of Original Figurines) sa Štrumfovima, Tintinom, Spiroum, Hulkom, Spidermanom i mnogim drugim, jer muzej radi samo od petka do ponedjeljka.  Smještaj smo našli u bočnoj uličici koja izlazi na glavni trg. U okolnim uličicama i trgovima su bezbrojni restorani i bistroi, gdje su glavno jelo dagnje s Atlantika s pomfrijem, Moules frites. Servirane su u loncu u kom su se kuhale prelivene umakom od maslaca, crvenog i bijelog luka, vina, peršina sa ili bez vrhnja za kuhanje, sira. Prilog pomfri s majonezom. Brisel je mješavina raznih kultura pa tako i kuhinja. Može se naći mnogo nacionalnih restorana i fast foodova ako niste ljubitelj školjki.

Brisel Gran Place
Belgijanci tvrde da imaju najljepši trg na svijetu, s prekrasnom Gradskom vjećnicom Hotel de Ville i kraljevskom kućom Maison du Roi. Izgrađen je nakon razaranja grada od strane Francuza 1695. godine Pod zaštitom UNESCO-a je. Trg je zaista prekrasan, prepun restorana i kafića. Posebna rasvjeta noću daje mu nestvaran izgled. Na njemu je mali gradski muzej Brussels City museum, gdje se može vidjeti unutrašnjost velike palače i kratka povijest grada.
Na trgu je Muzej piva, gdje se vidi način izrade u 18.stoljeću, kao i visoka tehnologija moderne pivovare. Nažalost radi samo vikendom. Pored je kuća u kojoj je jedan period živio Karl Marks.
Muzej mode i čipke grada Brisela (Musée Mode & Dentelleje), ima više od 20.000 odjevnih predmeta, čipke i dodataka od 16. stoljeća do danas. Postavke se izmjenjuju jer tekstilni predmeti moraju biti čuvani u posebnim uvjetima regulirane topline, svjetlosti i vlage. To je jedini belgijski muzej koji izlaže briselsku čipku, koja je do 19. stoljeća činila Brisel poznatim u svijetu. Ako niste posjetili Muzej iluzija u Zagrebu, možete njihovu franšizu u Briselu,
Belgija je i zemlja čokolade i pralina s raznim punjenjima. 150 metara od trga je mali Muzej čokolade, gdje je predstavljena povijest uzgoja kakaovca i proizvodnje od doba Maja i Acteka, pa do danas. Možete naučiti kako se izrađuju čokolade i praline, probati i kupiti.

Manneken Pis
Otišli smo i do fontane iz 17.stoljeća dječaka koji piški. Zovu je Manneken Pis ili Mali Julijan. Bio je čak ukraden. Postala je poznata zahvaljujući tome što su dečkića oblačili u raznu prigodnu odjeću oko 130 dana u godini za razna događanja. Prvi kostim mu je obučen 1698.godine, a otada ih je obukao preko 1000. Čuvaju se u obližnjem muzeju GardeRobe MannekenPis. Par koraka niz ulicu je muzej Brel Foundation, slavnoga pjevača šansona Jacques Brela. U eri ravnpravnosti spolova napravljena je 1987. godine fontana Jeanneke Pis, djevojčice koja piški, Nalazi se u slijepoj ulici Impasse de la Fidélité nedaleko od našeg hotela. I nije to sve. Treća skulptura je Zinneke Pis, pas koji piša. Postavljena je kao posljedica Briselskog humora. Ljubitelji pasa, koji svakodnevno šetaju svoje ljubimce su oduševljeni, dok drugi baš ne dijele to mišljenje. Četvrta fontana je turist koji piški upravo taj dan osmišljena.

Burza i St.Catherine
Prošetali smo do zgrade Burze iz 1873. godine, koja se nalazi na drugome po važnosti trgu u gradu. Početkom 19.stoljeća tu se trgovalo maslacom, a do kraja stoljeća i drugom robom. Unutra su povremene izložbe. Kod crkve St.Catherine je 350 metara dugi trg sa fontanama, ne preskupim ribljim restoranima. Belgijsko nacionalno jelo su pored školjki su kroketi od škampa uz pomfri s majonezom. Školjke koštaju od 12-18€. i Dobijete veliki lonac školjki, pomfri s majonezom, čašu piva ili bezalkoholno piće. Mnogo je raznih menua od 2-3 slijeda s uključenim pićem za 14 € -35€. Belgijski specijalitet su i vafle, koje se peku na svakom koraku. Mogu biti slane i slatke. Obično se jedu za doručak, mada ih nude i za ručak uz salate ili sa šunkom i sirom, ali i kao fast food s nogu. Slatke jedete sa šećerom u prahu i šlagom ili čokoladom ili prelivom po želji, veoma su popularne sa jagodama i drugim voćem. Neke su u obliku sladoleda na štapiću. U briselskom tijestu nema šećera, dok u onima iz Lieža šećer je u velikim količinama i pečenjem se karamelizira na površini.

Shoping zona i Rogier
Odlazimo do Place De Brouckere gdje je velika staklena zgrada u obliku slova X, s trgovinama i upravom grada. Na trgu Place de la Monnaie je Kraljevska opera. Po nalogu Napoleona 1819.godine izgrađena je nova zgrada. Tu počinje kilometar duga pješačka zona i ulica Rue Nueve, sa bezbrojnim trgovinama, robnim kućama. Jedna kratka uličica nas je dovela do velikoga trga Place des Martyrs, uokvirenog neo-klasicističkim zgradama izgrađenim 1776. Za vrijeme revolucije 1830.godine tu su sahranjena 450 revolucionara, a osam godina kasnije podignut je spomenik palima za belgijsku neovisnost.
Ulica završava na trgu Rogierplan sa neboderima od stakla, širokim bulevarima i ogromnim trgovima na kojima je uvijek vrlo živo.

Galerija
Prolazimo kroz jedinstvenu ulicu Galerie Royales St.Hubert, koja je kompletno natkrivena sa staklenim krovom, sa luksuznim trgovinama i lokalima. Duga je čak 210 metara i izgrađena je 1850.godina kao preteča modernih robnih kuća, Zovu je još i Kišobran Brisela.

ATOMIUM
Može se stići i metroom do sajmišta i stadiona Heysel, poznatog po tragičnoj smrti 39 navijača Juventusa i divljaštvu navijača Liverpula. Tu se nalazi Atomium, najposjećenija turistička atrakcija i simbol Brisela, visoka 102m. Izgrađen je 1958.godine za EXPO svjetsku izložbu i predstavlja model kristala željeza uvećan 165 milijardi puta. Do vrha se može liftom brzinom 5m/s, a odozgo je pogled fantastičan. Noću je osvjetljen sa 3000 LED žarulja i prizor je kao iz bajke.
http://www.atomium.be/

MINI EUROPA
Pokraj se nalazi zabavni park Mini Europa. Tu je preko 350 modela najvećih znamenitosti Europe napravljenih u mjerilu 1:25. Tko ne voli putovati ima priliku obići cijelu Europu u par sati i vidjeti 15m visoki simbol Pariza ili 4 m visoki Big Ben i još mnogo toga. U čast ulaska Hrvatske u EU, novost je bila zagrebačka crkva svetog Marka. Kada pritisnite gumb pored nje svira himnu lijepa naša. Takvih gumbića je mnogo koji startaju vlakove, kretanja vozila,vatru u rafineriji. Pored Mini Europe je još Planetarium i Muzej dizajna.
http://www.minieurope.com/

Brisel Europski distrikt.
Stižemo do trga Luxemburg i Parlamenta EU. Ispred je nekoliko restorana i štandova s hranom za parlamentarce. Može se posjetiti i Parlament EU i Parlamentarium, namijenjen svima onima koji žele saznatai više o EU. Tu par koraka iza je Prirodoslovni muzej, Natural Sciences Museum of Belgium.
Nismo išli do trga posvećenog Robertu Schumanu do staklene zgrade Vijeća Europske unije i Europske komisije. Nismo išli niti do Cinquantenaire, najduljeg slavoluka na svijetu (Slavoluk pobjede) izgrađenog 1905, pored koga je Autoworld, muzej sa preko 250 oldtimera, arheološki muzej Cinquantenaire sa artefaktima iz cijeloga svijeta, te Vojni muzej sa raznim srednjevjekovnim i modernim oružjem, i mnoštvo zrakoplova. jednostavno nije bilo vremena.

Palais Royal
Šetamo do Kraljevske palače (Palais Royal), sa ogradom od kovanog željeza, koja se smjestila cijelom dužinom trga Pl.des Palais. Prvobitna je izgorila 1731.godine, i odmah je izgrađena nova. Veće preinake su usljedile 1868-1872. Kralj tu ima ured i koristi se za ceremonijalne svrhe. Upravo se obnavlja pa ove godine nije bilo moguće je posjetiti u dva ljetna mjeseca.
Prekoputa je veliki park Parc de Bruxelles ili Warandepark, gdje se nekada lovila divljač. Na kraju trga je Palača Akademije znanosti i umjetnosti. U jednom kutu parka je i kazalište Thetre Royal du Parc. Kada se prođe kroz park izbija se na zgradu belgijskoga Parlamenta. Ona i kraljevska palača se praktično gledaju preko parka.

Brdo umjetnosti
Do palače je trg Place Royale ili Koningplein sa konjanikom u spomen vođi prvih krstaša u Svetu zemlju 1096.godine. Centralna zgrada sa kupolom pripada crkvi Saint Jacques-sur-Coudenberg, mada je teško zaključiti da je to crkva. Tu je cijeli kompleks muzeja, biblioteka i arhiv, pa se čak se ulica zove Brdo umjetnosti (Mont des Arts). Royal Museums of Fine Arts sa preko 20.000 crteža, slika i skulpura, Magritte Museum posvećen nadrealistu Reneu Magritte, povijesni BELvue Museum o povijesti. Cijeli trg je izgrađen 1773-1780 i skoro identična kopija je onoga u Reimsu. Nešto niže je muzej muzičkih instrumena MIM sa kolekcijom kako čudnih, tako umjetnički bogato ukrašenih i veoma lijepih instrumenata.. Sav prostor koji se stepenasto spušta je u fontanama i zelenilu i vrijedi detaljno obići. Završava na trgu Place de Albertine na kojem je statua kraljice Elizabete, dok je na suprotnoj strani trga gleda kralj Albert kao konjanik. Zanimljivo je da je kip kraljice bio uklonjen za vrijeme rekonstrukcije trga, ali je nakon burne diskusije vraćen bez postolja kao kompromis. Tu u podnožju je željeznička stanica Brisel Central.

This entry was posted in Belgija, Brisel, Europa and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Odgovori