BRISEL

BriselBrisel je glavni grad Belgije, ali sve više i glavni grad Europe. U njemu su smještene mnoge ustanove Europske unije, ali i NATO saveza. Brisel ima toliko mnogo znamenitosti da ih je teško sve i nabrojiti a kamoli posjetiti tijekom posjete od nekoliko dana. Sjetimo se samo veličanstvenoga centralnoga trga Grand Place, statue nestašnog dečka Manneken Pisa, veličanstvene katedrale, Atomiuma i EXPO izložbe, zabavnoga parka Mini Europa, kraljevske palače, parkova, stripova, čokolade i na kraju veličanstvenih zgrada moderne ujedinjene Europe.


Povod za posjetu je bio sajam LabelExpo Brisel koji se održava od 24-27.9.2013 i koji je jedan od najvećih sajmova namijenjen svemu što treba za izradu i apliciranje naljepnica. Više o sajmu pogledajte na www.pakiranje.net .

U Brisel smo stigli avionom Ryanaira iz Rijeke u ponedjeljak. Let je trajao sat i desetak minuta. Nakon jednosatne vožnje Flibco autobusom od aerodroma Charleroi do terminala kod željezničke stanice Gare du Midi smjestili smo se u hotel Barry u najužem centru grada na trgu Anneessens. Hotel je izabran jer je upravo renoviran, ali su sobe smiješno male i spartanski uređene, a u kupatilo praktično ne stanete. Nikako za preporučiti. Cilj našeg dolaska je bila posjeta sajmu Label Expo 2013, ali zbog rasporeda letova bilo je dosta vremena i za turistički obilazak.
Preporuka je uzeti Brussels Card, karticu kojom se besplatno vozite javnim prometom i ulazite besplatno u tridesetak muzeja. U ostalim imate popust, kao i u nekim trgovinama i restoranima. Koristite ih 24 (24€), 48 (34€) ili 72 (40€) sati od prvog ulaska. Za djecu do 12 godina besplatno. Više pogledajte na www.brusselscard.be .


Burza
Prošetali smo bulevarom Anspach do zgrade Burze koja se nalazi na drugome po važnosti trgu u gradu. Početkom 19.stoljeća tu se trgovalo maslacom, a do kraja stoljeća i drugom robom. Danas se više ne trguje niti dionicama nakon ujedinjenja burzi nekoliko zemalja. Zgrada je izgrađene u periodu 1868 do1873. Trenutno je bila izložba posvećena Leonardu Da Vinčiju. Tu je s lijeve strane i arheološki lokalitet Bruxela, franjevačkog samostana izgrađenoga 1238.godine. Dugo je imao važnu ulogu u gradu. Okolo su restorani i malo dalje glavni trg. Mi smo otišli do maloga trga Saint Gery sa nekadašnjom zgradom tržnice, koja je pretvorena u društveni dom. Na trgu su mnogi bistroi i omiljeno okupljalište mladih.

St.Catherine
Potom smo se uputili do crkve St.Catherine pored koje se proteže 350 metara dugi trg sa fontanama, restoranima i terasama. Ako je vjerovati Jamie Oliveru tu je „stomak Brisela“, sa zelenom pijacom (srijeda-subota) i mnoštvom dobrih i ne tako skupih restorana. Iako Brisel nije na moru, jako mnogo je ribljih restorana. Belgijsko nacionalno jelo su školjke u bijelom vinu i kroketi od škampa. Njihov izum je i pomfri, koji se neopravdano zove French fries.  Belgijski specijalitet su i vafle, koje se peku na svakom koraku. Mogu biti slane i slatke. Obično se jedu za doručak, mada ih nude i za ručak uz salate ili sa šunkom i sirom, ali i kao fast food s nogu. Slatke jedete sa šećerom u prahu i šlagom ili čokoladom ili prelivom po želji, veoma su popularne sa jagodama i drugim voćem. Neke su filovane iznutra, a neke su u obliku sladoleda na štapiću. U briselskim tijesto ne sadrži šećer, dok u onima iz Lieža šećer je u velikim količinama i pečenjem se karamelizira na površini. Brisel je inače dvojezični grad. Ulice i svi znakovi su ravnopravno napisani na francuskom i nizozemskom, a jelovnici također na engleskome i njemačkom.

Shoping zona
Odlazimo do Place De Brouckere gdje je velika staklena zgrada koja gledana iz zraka podsjeća na nepravilno slovo X. Zanimljivo je da u gradu postoji još nekoliko gotovo identičnih samo raznih veličina. U prizemlju su trgovine, a na petom katu je smještena uprava grada. Glavni ulaz u zgradu gleda na trg Place De Brouckere i paralelni Bulevar Anspach, koji je dio glavne prometnice jug-sjever u starom dijelu grada. S druge strane gleda na Place de la Monnaie i zgradu Kraljevske opere, koja je tu od 1700.godine na mjestu bivše kovnice novca, od čega je ostalo ime i trga i kazališta. Po nalogu Napoleona 1819.godine izgrađena je nova zgrada, čija je unutrašnjost doživjela rekonstrukciju 1856.godine nakon požara. Tu počinje kilometar duga pješačka zona i ulica Rue Nueve, sa bezbronim trgovinama, robnim kućama. Jedna kratka uličica nas je dovela do velikoga trga Place des Martyrs, uokvirenog neo-klasicističkim zgradama izgrađenim 1774-1776. Za vrijeme revolucije 1830.godine tu su sahranjena 450 revolucionara, a osam godina kasnije podignut je spomenik palima za belgijsku neovisnost. Na trgu je i zgrada kabineta predsjednika vlade.

Rogier
Ulica završava na trgu Rogierplan. To je moderni dio grada sa velikim zgradama od stakla, širokim bulevarima i ogromnim trgovima na kojima je uvijek vrlo živo. Luksuzni hoteli su na svakom koraku. Na njemu je neboder, koji jedini u svijetu ima trodjelni kosi krov kompletno izrađen od stakla. Dvije trećine od 6000 prozora ima ugrađenu LED rasvjetu, pa noću zgrada svjetli raznim bojama desetak minuta svaki sat. Nekada je nosio ime po sada propaloj banci. Pored je hotel Sheraton, gdje smo bili na domjenku firme UPM Raflatac. Željeznička stanici Gare du nord ( sjeverna željeznička stanica) je par koraka dalje. Nešto dalje na drugu stranu se nalazi zgrada i park bivšeg botaničkog vrta Botanique, ali se sada u stakleno čeličnoj konstrukciji održavaju koncerti i festivali za mlade.

Belgian Comic Strip Center
Nastavimo li niz Rue Royale pješice ili tramvajem 93 ili 94, nakon 400 metara stižemo do 47m visokog stuba Colonne du Congres, podignutog 1859.godine, koji simbolizira stvarnje belgijske države 1830-1831 i ustrojavanje Nacionalnog Kongresa. Do vrha i statue kralja Leopolda I, vodi spiralno stepenište sa 193 stepenice. U podnožju su dva lava i četiri statue, koje simboliziraju slobodu saveza, vjeroispovijesti, govora i obrazovanja. Spuštamo se u niži dio grada do ulice u kojoj je kongresni centar i trg sa spomenikom običnom kontejneru. Ljubitelji stripa stotinjak metara ispod mogu u Muzeju stipa Belgian Comic Strip Center, pronaći sve o povijesti i nastanku stripa i vidjeti mnoge junake stripa po kojima je Belgija poznata u svijetu.

Katedrala
Prolazimo pored duge  zgrade Narodne banke Belgije, u kojoj se nalazi istoimeni Muzej (Museum van de Nationale Bank/ Musée de la Banque nationale). Pravi moderni  interaktivni, edukativni muzej. Ne samo da se mogu vidjeti zanimljive stvari,već se može naučiti mnogo o povijesti, ali i budućnosti bankarstva, dionica, kredita, tiskanja novca i raspoznavanja lažnoga.Konačno smo naš obilazak završili na velikom trgu ispred barokne Katedrale St Michale i St Gudula.Gradila se tristo godina počev od 13.stoljeća. Izuzetne ljepote su oltar i orgulje sa 3000 cijevi. Iznenađujuje ima mnogo svjetlosti u unutrašnjosti. Ulaz je besplatan, ali se naplaćuju 1€ za ulaz u ostatke romaničke crkve iz 9.stoljeća i 2,5€ u njenu kriptu, koja je prvobitno tu bila. Može se posjetiti  i riznica za 1€.

Galerija
Spuštamo se do jedinstvene ulice Galerie Royales St.Hubert, koja je kompletno natkrivena sa staklenim krovom, sa 54 luksuzne trgovine i lokala. Duga je čak 210 metara i izgrađena je 1850.godina kao preteča modernih robnih kuća. Zamišljena kao mjesto bez automobila i kiše, postala je okupljalište intelktualaca i buržoazije toga doba. Zovu je još i Kišobran Brisela. U okviru kompleksa je i stotinu veoma luksuznih stanova. Ima tri ulaza a jedan je sa malog trga iz ulice Grassmarkt. Srednji ulaz vodi u ulicu sa pedesetak restorana. Uglavnom se nude školjke, ali ima i talijanskih, francuskih i naravno belgijskih. Restorani su i u bočnim ulicama i svi su prepuni posebno uvečer. Iako kažu da su cijene nabrijane za turiste, uvijek se mogu izabrati neka jela u tri slijeda iz turističke ponude za 12€-25€.

MOOF
Ulica sa trgovinama Grassmarkt završava na istoimenom trgu. Prepuna je bistroa. Ponekad su tu štandovi  sa raznim rukotvorinama. Na njega se nastavlja Place de Espagne sa spomenikom Don Kihotu. U Galeriji Horta je zanimljiv  muzej figura i predmeta iz stripova MOOF (Museum Of Original Figurines).

Gran Place
Stižemo konačno na Gran Place. Belgijanci s ponosom mogu reći da imaju jedan od najljepših svjetskih trgova. Oni kažu najljepši na svijetu. Više od 40 zgrada naslonjenih jedna na drugu okružuju trg. Najljepše su Gradska vjećnica Hotel de Ville i kraljevska kuća Maison du Roi. Izgrađene su od 1695. godine nakon razaranja i bombardiranje od strane Francuza. Mješavina je baroknog, gotičkog i Luj XIV stilova. Pod zaštitom UNESCO-a je. Noću su zgrade obasjane reflektorima, pa je još ljepše. Upravo je bila podignuta pozornica na kojoj se održavao koncert, što je česta pojava. Nekada se tu trgovalo, a tome svjedoče imena okolnih ulica koja su vezana za hranu koja se tu prodavala. Sada je cijeli taj dio oko trga prepun kafića i restorana svih svjetskih kuhinja. U nekoliko ulica su restorani koji nude briselski specijalitet školjke, u jednoj je desetak grčkih restorana. Kebab je na svakom ćošku.

Pivo
Belgija je zemlja piva i nudi se veliki izbor od bezalkoholnih do posebnih sa  visokim postotkom alkohola, čak od 9%. U trgovini De Biertempel (Hram piva) imaju  700 vrsta piva i isto toliko raznih vrsta čaša za njih i drugih pivskih potrepština, a sve uz 25% niže cijene za one sa Brussels card, ako potroše 35€.  Cijene za  bocu 0,33 od 1€-12€. A ima  boca i od 5 lit. Ipak najviše o proizvodnji piva ćete vidjeti u malom Muzeju  piva, gdje se može vidjeti tehnologija izrade u 18.stoljeću i visoka  tehnologija moderne pivovare. Na kraju popijete pivo koje je uključeno u cijenu  ulaznice. Nalazi se na samom Gran Place pored kuće u kojoj je živio Karl Marks  jedno vrijeme. U lokalima u centru čaša piva od 0,33 košta od 2€-5€. Najviše se pije Stella Artois i Jupiler.

Čokolada i praline
Belgija je i zemlja čokolade i ljubitelji slatkoga će biti izbezumljeni izborom, ali i cijenama. Specijalitet su praline filovane svim i svačim. Trgovine su na svakom koraku. Veliki izbor pomalo zbunjuje. Za turiste se nude poklon paketi od 6 kutija raznih vrsta za svega 9,90€. Desetak metara od trga je mali Muzej čokolade, gdje je predstavljena povijest uzgoja kakaovca i proizvodnje ovog čarobnog proizvoda, od doba Maja i Acteka, pa do danas. Možete prisustvovati demonstraciji izrade čokolade ili pralina na tradicionalan način i na kraju je probati. Posebno su ponosni na veliki vlak od čokolade za koji je utrošeno nekoliko stotina kilograma.

Manneken-Pis
Otišli smo i do fontane dječaka koju zovu Manneken-Pis ili Mali Julijan. Nalazi se u kutu jednog malog križanja i veoma je nezamjetljiva. Da nema oko nje turista koji se guraju da se slikaju lako bi prošli pored nje. Izrađena je u 17.stoljeću, kako bi građani imali vodu u tom dijelu grada. Nekoliko je puta bio žrtva vandalizma i ukraden.Legendom je postala zahvaljujući tome što su dečkića oblačili u raznu prigodnu odjeću povodom obilježavanja raznih događaja. Prvi kostim mu je obučen 1698.godine, a otada ih je obukao preko 800. Čuvaju se nedaleko u Muzeju grada Brisela na samom trgu Grand Place. U muzeju se može vidjeti i nešto o povijesti grada i kako je izgledao tijekom stoljeća.

Mont des Arts
Iznad Španjolskog trga gdje smo jučer bili i ispod željezničke stanice Midi je polaznišna stanica turističkog autobusa Citysightseeng, bez kojeg bi bilo nemoguće obići sve ono van centra u jednom danu. Svakih 20-30 minuta kruže na dvije linije i možete izaći gdje želite, vidjeti nešto i nastaviti sljedećim koji naiđe. Idealan način obilaska za nepripremljene turiste jer staje ispred glavnih turističkih atrakcija. Karta za 24 sata košta 21,5€ a za djecu 12€. Više pogledajte ovdje. Ukrcavamo se i izlazimo na trgu Place Royale ili Koningplein, prolazeći pored impozantnih zgrada s jedne strane muzeja, a druge suda. Na sredini trga konjanik u spomen vođi prvih krstaša u Svetu zemlju 1096.godine. Centralna zgrada sa kupolom pripada crkvi Saint Jacques-sur-Coudenberg, mada je teško zaključiti da je to crkva. Tu je cijeli kompleks muzeja, biblioteka i arhiv, pa se čak i ulica zove Brdo umjetnosti (Mont des Arts). Ulazimo u Royal Museums of Fine Arts sa preko 20.000 crteža, slika i skulpura od 15.stoljeća do danas. Drugi je Magritte Museum posvećen nadrealistu Reneu Magritte, a tu je i povijesni BELvue Museum o povijesti Belgije. Cijeli trg je izgrađen 1773-1780 i skoro identična kopija je onoga u Reimsu. Nešto niže je muzej muzičkih instrumena MIM sa kolekcijom kako čudnih, tako umjetnički bogato ukrašenih i veoma lijepih instrumenata.. Sav prostor koji se stepenasto spušta je u fontanama i zelenilu i vrijedi ga detaljno obići. Završava na trgu Place de Albertine na kojem je statua kraljice Elizabete, dok je na suprotnoj strani trga gleda kralj Albert kao konjanik. Zanimljivo je da je kip kraljice bio uklonjen prije deset godina za vrijeme rekonstrukcije trga, ali je nakon burne diskusije vraćen bez postolja kao kompromis.

Palais Royal
Odmah iza ugla je i Kraljevska palača (Palais Royal), sa ogradom od kovanog željeza, koja se smjestila cijelom dužinom trga Pl.des Palais. Prvobitna je izgorila 1731.godine, i odmah je izgrađena nova. Veće preinake su usljedile 1868-1872. Kralj Albert II tu ima ured i koristi se za ceremonijalne svrhe. Posebno je imresivna dvorana sa prestoljem, duga 50 m sa mozaik parketom i 11 lustera. Od kraja srpnja do početka rujna, osim ponedjeljkom, otvorena je za javnost i ulaz je besplatan. Više o palači pogledajte ovdje.
Prekoputa je veliki park Parc de Bruxelles ili Warandepark, gdje se nekada lovila divljač. Na kraju trga je Palača Akademije znanosti i umjetnosti. U jednom kutu parka je i kazalište Thetre Royal du Parc. Kada se prođe kroz park izbija se na zgradu belgijskoga Parlamenta. Ona i kraljevska palača se praktično gledaju preko parka.

Louise i Sablon
Nastavili smo turističkim busom do dijela grada Louise. Tu se nalaze luksuzne trgovine brandiranom robom. Cilj posjeta jednoj od najvećih zgrada grada, koja se kao mamut ili golijat nadvila na uzvisini nad Marolles distrikt. To je Palais de Justice u kojoj je Vrhovni sud Belgije. Završena je 1883.godine i prostire se na 26.000 m2 i tri puta je veća od Kraljevske Palače. Visoki masivni stupovi i velika kupola teška 24.000 tona se vide izdaleka. Unutra je 8 dvorišta, 27 velikih sudnica i 245 malih i drugih soba. Ispred je vidikovac a do palače se može i liftom iz donjeg dijela grada. Nažalost srušeno je 3000 domova i narod je bio veoma nezadovoljan tim projektom i ljut na arhitektu Josepha Poelaerta, čije ime nosi taj najveći trg u gradu (Poelaert Place ili Poelaertplein). Upravo se obnavlja i sva je u skelama. Unutra ulaz nije moguć. Na trgu je i prigodan spomenik.
Izašli smo na trgu Sablon. Imaju dva, mali i veliki (Petit Sablon i Grand Sablon). Kod prvoga je mali park sa 48 statuta koje predstavljaju 48 starih trgovačkih cehova. Između njih je crkva. Tu se mogu pronaći lijepi antikviteti i probati prava belgijsku čokolada u mnogobrojnim kafićima i specijaliziranim trgovinama, posebno u ulici zatvorenoj za promet koja se spušta ka gradu.
Brisel je grad Secesije. Cijeli bogatiji dijelovi grada prepuni su tih Art Nouveau zgrada. Najpoznatija imena u secesijskoj arhitekturi su ostavili svoj trag širom trga Ambiorix, uključujući i velikana, Victora Hortu. čije ćemo zgrade zaobljenih linija naći posvuda po gradu. Drugi trg i dio grada je Flagey sa mnogim zgradama u stilu Art Nouveau i Art Deco.

Europski distrikt
Nastavljamo busom do trga Luxemburg i Parlamenta EU. Ispredje mnoštvo restorana. Može se posjetiti i Parlament EU i Parlamentarium, namijenjen svima onima koji žele saznatai više o EU. Tu par koraka dalje je Prirodoslovni muzej, Natural Sciences Museum of Belgium sa najvećom kolekcijom dinosaurusa u Europi, kitovima, školjkama, tropskim akvarijem i jedinstvenim dijelom sa 75 životinjskih beba.
Nastavljamo busom do trga posvećenog Robertu Schumanu. Staklo na sve strane. Lijevo Vijeće Europske unije a desno zgrada Europske komisije. To je ona druga zgrada u obliku slova X kada se gleda iz zraka. Što je u ostalima možemo samo nagađati, ali vjerojatno europski birokrati sa dvadeset puta većim plaćama od naših.

Cinquantenaire
Prolazimo pored Parc du Cinquantenaire ili Jubelpark. Na ulazu nas je dočekao najdulji slavoluk na svijetu (Slavoluk pobjede) izgrađen 1905, dok su ostale zgrade izgrađene 1880. godine u čast 50.obljetnice belgijske neovisnosti. Sve je to izgrađeno bogatstvom donešenim iz Konga. Još od 1902-1934 tu se održavao Sajam automobila, što će prerasti u Autoworld, muzej sa preko 250 oldtimera od kojih su neki iz 1886.godine. Svi mogu voziti i danas. Pored je arheološki muzej Cinquantenaire sa artefaktima iz cijeloga svijeta, počev od drevnih civilizacija Egipta, bliskog istoka, Irana, stare Grčke, pa do raznih predmeta dalekog istoka, ali i povijesti Belgije. Posebno se ističe gigantski kip sa Uskršnjeg otoka. U desnom krilu je veoma zanimljiv Vojni muzej sa raznim srednjevjekovnim i modernim oružjem, i mnoštvo zrakoplova.

Expo
Druga linija turističkog busa City sightseeng je idealna za obilazak ovog sjevernoga dijela grada. Može se stići i metroom do sajmišta gdje se održavao LabelExpo sajam. U blizini je stadion Heysel poznat po tragičnoj smrti 39 navijača Juventusa i divljaštvu navijača Liverpula. Tu se nalazi Atomium, najposjećenija turistička atrakcija i simbol Brisela, visoka 102m. Izgrađen je 1958.godine za EXPO svjetsku izložbu i predstavlja model kristala željeza uvećan 165 milijardi puta. Do vrha se može liftom brzinom 5m/s, a odozgo je pogled fantastičan. Noću je osvjetljen sa 3000 LED žarulja i prizor je kao iz bajke. Više na www.atomium.be .
Pokraj se nalazi se zabavni park Mini Europa. Tu je preko 350 modela najvećih znamenitosti Europe napravljenih u mjerilu 1:25. Tko ne voli putovati ima priliku obići cijelu Europu u par sati i vidjeti 15m visoki simbol Pariza ili 4 m visoki Big Ben i još mnogo toga. U čast ulaska Hrvatske u EU, novost je zagrebačka crkva svetog Marka (www.minieurope.com). Pored Mini Europe su još Planetarium i Aquapark Océade sa brojnim toboganima, otvorenim i zatvorenim bazenima, saunama (www.oceade.be).  Pedesetak kilometara od Brisela postoji veliki zabavni park Walibi Belgium sa mnogobrojnim vlakićima smrti i drugim adrenalinskim atrakcijama www.walibi.com.
U blizini se nalazi i park idvorac Chateau Royal de Laeken, gdje zvanično boravi kraljevska obitelj. Izgrađen je 1784.godine kao ladanjska kuća, mada velika proširenja će se desiti tek početkom 20.stoljeća. 1974.godine izgrađen i veliki stakleno-čelični zimski vrt, sa velikom kupolom i širokim natkrivenim arkadama, u kojemu se i danas mogu vidjeti biljke posađene tada. Pristup turistima nije dozvoljen, tako da se može samo baciti pogled iz daljine. Crkva Notre-Dame de Laeken je izgrađena u 19.stoljeću u ranogotičkom engleskom stilu. Posvećena je prvoj belgijskoj kraljici Marie-Louise. U Kraljevskoj kripti su sahranjeni članovi kraljevske obitelji. Groblje pored crkve se diči jedinstvenim spomenicima i zovu ga ‘Père-Lachaise belge’ po poznatom pariškom groblju. U velikom parku je nekoliko jezera, golf igralište i tri paviljona, od kojih su najpoznatiji Kineski pavilion i Japanski toranj koji čine Muzej dalekog istoka sa bogatom kolekcijom predmeta od porculana. Muzej je nastao po ideji kralja Leopolda II 1904.godine sa željom stvaranja egzotičnih paviljona nakon posjete Parizu. Cilj je bio i jačanje trgovačkih veza sa Kinom.

Basilica Koekelberg
Obilazak smo nastavili turističkim busom. Na kraju velikoga Elisabeth parka se nalazi Basilica Koekelberg, koje najveća Art Deco crkva na svijetu i peta najveća uopće ikada izgrađena. Krasno se vidi i sa suprotne strane grada. Gradnja je započela krajem 19.stoljeća i protegla se skoro sto godina.U njoj je Muzej crnih sestara i Muzej moderne religijske umjetnosti, koji gotovo nikada ne rade.
Par metara dalje je Brussels Aquarium gdje u 47 tankova su smještene ribe i vodozemci sa svih 5 continents. Prošli smo i pokraj kanala Brisela i malog zamka kasarne, gdje se nekada služila vojska.

Porte de Hal
Metroom smo posjetili posljednjie ostatake zidina i ulaznih vrata Porte de Hal iz 14.stoljeća. Nalaze se u blizini Midi željezničke stanice. Unutra je mali muzej. Pored je park u kojima su napravljene zidine i grad od drveta, kako bi se djeca mogla igrati.

Royal museum for Central Afrika
Ljubitelji muzeja i Afrike mogu posjetiti muzej Royal museum for Central Afrika, koji se nalazi van grada na pola sata vožnje tramvajem br.44 od metro stanice Montgomery na liniji 1 u pravcu Stockela. Muzej se nalazi u prekrasnoj zgradi iz 1910. godine, okruženoj parkovima, u mjestu Tervuren. Kažu da najbolje predstavlja Afriku od svih svjetskih muzeja. Pored hala sa prepariranim životinjama, dokumenata o kolonijalnim osvajanjima jako mnogo je umjetničkih predmeta toga podneblja, kao i predmeta iz svakodnevnog života. Nažalost u studenom 2013 će ići u rekonstrukciju i biti zatvoren do svibnja 2016. Želja je da postavke koje su napravljene za EXPO 1958 godine dobiju moderan izgled uz interaktivne sadržaje. Meni je i ovako izgledao savršeno.

 

visitbrussels-logo    citysightseeng_brussels

Skraćenu verziju ovoga putovanja je su objavili:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naslovnica_Poduzetnik_83_Brisel

This entry was posted in Belgija, Brisel, Europa and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to BRISEL

  1. It is really complete, I have really appreciated it, one of my colleagues speaks perfectly Croatian and I am liking it even better, you made a terrific job with little help, I am impressed and really keen on working again with you.

  2. Pletikosa pletikosa says:

    Thanks, I tried to make on my website small guide.

Odgovori