CANNES GRAD FILMA

Cannes (Kan) je možda najpoznatije turističko mjesto na Azurnoj obali, a lokalci kažu i na svijetu. Svakako je najmondenskije. Možda zahvaljujući poznatom filmskom festivalu na koje dolaze sve filmske zvijezde Hollywooda. Turizam se ovdje počeo razvijati 1834. kada se engleski lord Lord Henry Brougham, na putu za Italiju, zaustavio se u malom ribarskom mjestu radi odmora. Tu mu se toliko svidjelo da je odlučio ostati i ne ići dalje. Par godina kasnije već je podigao prvi hotel. Hoteli i vile potom će se graditi velikom brzinom. Rivijere. Sve poznate face i svijeta šoubiznisa i svi svjetski bogataši moraju biti viđeni ovdje. Mnogi su napravile vlastite vile.  Svi poznatiji hotelski lanci moraju tu imati svoje hotele, gdje su cijene apartmana i obični soba daleko više nego drugdje.


Filmski festival
Kada smo dolazili Cannes se spremao za regatu i sajam nautike. Prošetali smo uz obalu i prvo što nam je zapelo za oko je prekrasna zgrada gradske vijećnice u aleji sa palmama i platanama. Na obali marine smjestio se Casino, a do njega velebna moderna zgrada Palais des Festivals u kojoj se održavaju filmski festivali. Počeli su davne 1946. godine, a od 1982. godine se održavaju baš u ovom zdanju. Turisti ne propuštaju priliku se slikati na crvenom tepihu glumeći slavne. Šetajući duž promenade s palmama Croisette, redaju se hotelske plaže i hoteli na suprotnoj strani. Promenada je završena 1890.godine nakon izgradnje koja je trajala četiri decenije. Odlazimo do najskupljeg hotela Carlton i ulazimo unutra da ga osmotrimo. U predvorju se baš ne vidi neka pretjerana raskoš. Šetamo dalje duž promenade diveći se svom tom bogatstvu i sjaju. U jednom od hotela upravo se održava okupljanje oldtajmera. Motamo se okolo i gledamo što se događa. Paralelno promenadi proteže shopping ulica prepuna trgovina  svih svjetskih marki. Ulica jako duga a završava nizom restorana koji se nastavljaju po bočnim uličicama staroga grada. U jednom takvom svom i sami jeli. Iznenadite se da većina ima  ponudu za turiste po sasvim prihvatljivim cijenama.

Tvrđava
Još je Napoleon 1815. vraćajući se iz progonstva sa otoka Elbe navratio u Cannes i shvatio njegov strateški položaj za obranu južni granica Francuske. Odmah je dao izgraditi utvrdu na vrhu brda.
Drugi dan dolazimo u posjetu tvrđavi. Strmim stepenicama penjemo se na vrh. Opet uživamo u pogledu s terase iz hladovine drveća. Na vrhu unutar zidina je stara kamena crkva s zvonikom, ispred koje polazi turistički vlakić. U zgradi nekadašnjeg samostana je  muzej u kome se mogu vidjeti razni predmeti još od rimskog doba, te mnogobrojni muzički instrumenti Mediterana. U sklopu muzeja je i galerija slika. Nažalost ovo je jedini muzej u svijetu, na koji smo naletjeli, koji zatvara radi ručka osoblja.
Ostatak dana šetamo još jedan puta gotovo istom rutom po promenadi i šoping zoni. Cannesa vam nikad ne može biti dosta.


This entry was posted in Azurna obala, Cannes, Europa, Francuska and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori