CHARLEROI

Charleroi je grad sa oko 200.000 stanovnika u belgijskoj regiji Wallonia. Peti je po broju stanovnika u državi. Bio je naseljen još u pretpovijesno doba s tragovima obrade metala duž rijeke Sambre koja protiče kroz njega. Bio je tu i rimski logor, mada prvi pisani dokument spominje Charnoy u 9.stoljeću.U srednjem vijeku pripadao je grofoviji susjednog Namura. Poslije će pripasti Španjolcima, koji 1666 mu daju ime po petogodišnjem kralju Charlesu. Smjenjuju se na vlasti Francuzi, Nizozemci i Austrijanci. Konačno 1830. godine dobiva neovisnost u sklopu belgijske države. U njegovoj okolini su se vodile mnoge krvave bitke, od Napolena do I.svjetskog rata, kada je i sam bio razrušen. Bio je veliki je centar metalurgije, proizvodnje uglja, koksa i stakla. Zvali su taj dio crna regija. Danas je poznat po jednom od prvih Ryanairovir aerodroma i tisućama jeftinih letova. Jednim takvim smo i mi stigli iz Rijeke u kasne popodnevne sate i odlučili tu prespavati i prošetati centrom. Autobus firme TEC linija A1 vozi sa aerodroma do perona ispred željezničke stanice svakih pola sata. Vožnja traje 17 minuta. Polaznu stanicu su tako dobro sakrili da smo pola sata lutali po aerodromu pitajući djelatnike aerodroma za smjer. Kad se stigne, samo zbog radova morate kružiti okolo i izgubiti 15minuta. Za mlade postoji odmah preko rijeke izvrstan hostel Auberge de Jeunesse Charleroi sa sobama od jednokrevetnih do višekrevetnih sa vlastitim kupaonicama, društvenim prostorijama, besplatnom kavom i sokovima cijeli dan.

Šoping zona
Nakon kraće šetnje obalom rijeke, gdje je bio rave party, odlazimo kroz natkrivenu ulicu Le Passage de la Bourse. Okružen je sa nekoliko ulica. Sagrađen je krajem 19. stoljeća kao mjesto za trgovanje, danas s brojnim dućanima. Ulazimo iz uličice već spomenutog hostela u stakleno zdanje šoping centra Rive Gauche Charleroi i izlazimo na kraju u splet uskih uličica sa prekrasnim malim kućama naslaganim jedna uz drugu. Na Bulevaru Joseph Tirou kratka pješačka zona s nekoliko robnih kuća i prekrasninih palača. Tu je i drugi kraj šoping centra. Nažalost sve trgovine rade do 18 h pa je sve nekako pusto i bez ljudi.

Gradska vijećnica
Odlazimo ulicom Rue de la Montagne, koju presijeca još jedan prekrasan bulevar. Stižemo na trg Place Charles II s koga se zrakasto ulazi 9 ulica. Na njoj dominira gradska vijećnica Hôtel de Ville de Charleroi, izgrađena 1936. godine u art deco stilu od najboljih materijala poput plavo-bijelog kamena i cigle. Unutra su prava remek-djela koja ukrašavaju sobe i hodnike. Sa stražnje strane je zvonik visok 70 metara. Do vrha vodi 250 stepenica. Ima mali brončani toranj. U najviše tri razine smješteni su satovi i 47 zvona. Svakih petnaest minuta svira neka glazbena djela Jacquesa Bertranda. Dio je UNESCO-ve svjetske baštine. Druga impozantna zgrada je barokna crkva Eglise De St Christopher iz 1700-ih. Križnog je oblika s velikom kupolom. Prošetali smo i do obližnjeg trga sa koga se zvonik najbolje vidi. Na jednom njenom kraju je Palača umjetnosti Palais des Beaux Arts de Charleroi. U njoj se održavaju kazališne predstave, opere, koncerti i druge manifestacije.
Rue de Dampremy
Vraćamo se do trga Place de la Digue na kome je kazalište Comedy Central Charleroi. sa njega počinje pješačka zona Rue de Dampremy. Pored brojnih trgovina i lokala sa terasama mnoga mjesta su prekrivena hladovinom biljki puzavica i upaljenim LED lampicama. Brojne male stare kuće su izmješane s novim modernim zdanjima. Sve je pusto i zatvoreno već u osam.

Muzeji
Ljubitelji muzeja mogu posjetiti nekoliko zanimljivih muzeja. Neki su u gradu, a neki par kilometara oko grada. Muzej lijepih umjetnosti Le musée des Beaux-Arts s djelima iz 19. i 20. stoljeća. Muzej lakog pješaštva smješten na ulazu u vojarnu Trésignies. Le Bois du Cazier sa muzejima Musee de l’Industrie, industrijske baštine posvećen rudarstvu i Musée du Verre, muzej stakla. Musée de la Photographie, muzej fotografije. Mi nažalost nismo imali vremena.
This entry was posted in Belgija, Charleroi, Europa and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Odgovori