CHERASCO U REGIJI LJEŠNJAKA i PUŽEVA

CherascoCherasco je mali gradić, na brdašcu, planski izgrađen u obliku četverokuta, s ulaznim vratima i okomitim ulicama. Neke od njih su s natkrivenim arkadama i kolonadama. Smješten je 60 km južno od Torina u Piemontu.


Cijela regija Langhe oko Cunea je poznata po sirevima, lješnjacima, vinu Barolo, koga zovu i kralj vina ili vino kraljeva. Ipak Cherasco nosi titulu prestolnice puževa. Tu se uzgajaju, ali i jedu u mnogim restoranima kao specijalitet. U njihovu čast se organizira i gastro festival. Drugi se održava u blizini u zoni berbe bijelih tartufa koji rastu u okolini Albe. U mjestu od par tisuća stanovnika ima preko dvadesetak restorana. Probali smo u poznatoj Osteria Umberto vitello tonnato, kuhanu teletinu u umaku od tune i majoneze, teleći obraz u sosu, mini torteline sa šparogama, domaće pašte i njoke. Tradicionalna kuhinja nudi i jela sa zecom. Tipična slastica su Cherasco poljupci, izrađena od čokolade i prženih mljevenih lješnjaka. Mogu se kupiti u slastičarnici koja radi od 1881.godine. 100  grama ove slastice košta 4,45€. Luksuznija pakiranja su još i skuplja. Gradić je bio poznat po proizvodnji i trgovine svilom, koja se i sada može naći u nekim dućanima odjećom. Stoga ga turisti obavezno ubacuju u svoje rute obilaska regije, pogotovo kada se organiziraju razne promotivne manifestacije. Može se lako obići pješice.
Mi smo došli u posjetu tvornici strojeva za preradu lješnjaka Chianchia i prenoćili u samom mjestu. Svake godine se u mjestu održava veliki skup posvećen uzgoju i preradi lješnjaka, gdje se mogu vidjeti novosti u toj branši i pronaći poslovni partneri.

CRKVE I ZVONICI
Nekoliko crkvi i njihovih zvonika se ističu u inače veoma malom gradiću. Na ulazu nailazimo na crkvu Saint Ifreddo izgrađenu u 13-14. stoljeću. Ovaj izgled dobiva u 17. stoljeću a diči se prekrasnom bijelom unutrašnjosti, gdje se održavaju muzički koncerti. Prolazimo ulicom Via Cavour pored crkve San Gregorio s velikim romaničkim zvonikom i dolazimo na centralni trg, na kojem je gradska vijećnica i visoki toranj sa satom i lunarnim kalendarom. Odatle se vide jedna od ulaznih vrata Arco di Belvedere iz 17.stoljeća izgrađenih kao zahvala za završetak kuge. Pored nje je tada izgrađena i crkva San Agostino. Par koraka dalje je barokna crkva i samostan Santuario della Madona del Popolo, koja se diči ogromnom oktogonalnom kupolom, trećom po veličini u Piemontu. Do nje je luksuzan hotel u prostorima samostana. Iza Arco di Belvedere je mali park sa spomenikom palim borcima Cherasca i pored njega još jedna mala oktogonalna crkvica posvećena Svetoj Mariji. Odatle je prekrasan pogled na gradić u smiraj dana. Vraćamo se na centralni trg i odlazimo do romaničke Crkve Svetog Petra, najstarije u gradu, s veoma zanimljivom fasadom. Izgrađena je 1200. godine. Na kraju ulice Cavour je i crkva San Martino. Nažalost u crkve nismo mogli ući jer zatvaraju u 18.00. Cherasco ima i jednu od preostalih 16 sinagoga u Piemontu.

PALAČE I DVORCI
U glavnoj ulici Via Vitorio Emanuelle II je Salmatoris palača iz 1620. godine, s prekrasnim freskama. Izgrađena od strane bogatog trgovca koji je stekao bogatstvo trgovinom svilom. Zovu je i palača mira jer tu potpisan mir između gradova Mantova e del Monferrato, kao i mir između Napoleona i kralja Sardinije.  Danas se koristi se za razna kulturna događanja.
Gradski muzej Adriani je smješten u palači Palazzo Gotti Salerno iz 17. stoljeća. Muzej ima malu zbirku arheoloških nalaza i radova umjetnika iz regije. Međutim, muzej je uglavnom poznat po svojoj numizmatičkoj zbirci.
Izlazimo na druga ulazna vrata grada i šetamo duž ulice sa zanimljivim drvoredom. Na velikom parkingu je sajam sa mnoštvom kombija i luna park. Odlazimo do dvorca Cherasco, koji je sagrađen u 14. stoljeću za potrebe obrane, a pojedine utvrde su dodane kasnije. Prilično je velik i impozantan i ima po jedan toranj na svakom uglu utvrde i jedan manji u središtu za privući most. Tijekom stoljeća dvorac je obnovljen nekoliko puta. Veliki dio fasade je još uvijek originalni. Nalazi se u vlasništvu jedne zaklade i trenutno je zatvoren za posjete.
 

This entry was posted in Cherasco, Europa, Italija, Piemonte. Bookmark the permalink.

Odgovori