CIVIDALE DEL FRIULI

Ako ste već u Udinama ne propustite posjetiti 17 km udaljeni, Cividale del Friuli, jedan od najljepših i najstarijih gradova regije, čiju baštinu je i UNESCO stavio pod svoju zaštitu. Podigao ga je Julije Cezar 53. p.n.e. i nazvao po sebi Forum Iulii. Kasnije će to postati ime za regiju Furlania. nakon Rimljana dolaze Langobardi a potom i Franci pod kojima grad cvjeta. Dolaskom Mlečana 1420. godine grad gubi na važnosti. Nakon sporazuma iz Camporformida, 1797. godine, postaje dijelom Austro-Ugarske sve do 1866. godine kada postaje dio nove Kraljevine Italije.
Foro Giulio Cesare
Parkiramo auto na trgu Piazza Armando Diaz blizu jednih od ulaznih vrata u rimski utvrđeni grad. Zovu ih Porta Arsenale Veneto, jer je u njima kasnije bilo skladište oružja. Malo dalje je trg Piazza Foro Giulio Cesare, podignut 1907. godine u čast osnivača grada. Tu nikada nije bio rimski forum. Prostor je dobiven rušenjem nekih zgrada. Ustvari na trgu je kip u spomen na glumicu Adelaide Ristori, rođenu u Cividaleu 1822. Prvobitno je trg bio posvećen njoj. Nema niti kipa Cesara. Na trgu je vidljiva masivna četvrtasta kula široka 8 metara i visoka 20. Nekada je bila 5 metara viša ali su je Mlečani skratili 1510. godine jer je bila previše vidljiva meta.

Duomo
Stižemo do katedrale s monumentalnim četvrtastim zvonikom pokraj nje. Tu je i spomenik osnivaču grada. Za vrijeme langobardske dominacije 705. godine gradi se prva katedrala za novoga biskupa. Potresi i požari doveli su do izgradnje potpuno nove 1529. godine. Proći će još decenije dok ne bude završena. U sklopu je i osmokutna krstionioca u kojoj je bio postavljen zdenac za krštenje patrijarha Callista i veličanstveni oltar koji je izgradio vojvoda Ratchis, čiji se original čuva u crkvenom muzeju. Na trgu je Arheološki muzej u Palazzo Pretorio izgrađene 1586. godine. U njemu su izloženi grobovi lombardske nekropole Cividale. U Palazzo de Nordis je turistički info punkt a na katu muzej otvoren prošle godine za zbirku umjetnina obitelji De Martiis, koja je donirana gradu. Unutra je postavka posvećena marionetama najvećeg talijanskog lutkara Vittoria Podrecce iz Cividalea.

Natisone
Odlazimo do kamenog Đavoljeg mosta preko rijeka Natisone. Simbol je grada. Izgrađen 1442. godine. Ima dva luka, čiji centralni stup stoji na stijeni u koritu rijeke. Odatle je prekrasan pogled na obale rijeke, njene šljunčane sprudove, stari grad i njegove tornjeve. Još je ljepši iz dvorišta male crkve na samoj obali. Rijeka izvire u Italiji, malo teče kroz Sloveniju pa se vraća opet u Italiju. Nakon 60 km toka utiče u Rijeku Tore pritoku Soče.

Langobardi
Vraćamo se preko mosta i skrećemo u prolaz  na čijem početku je keltska grobnica Ipogeo Celtico. Potiče iz 4-3.stoljeća p.n.e. Silazi se stepenicama ukopanim u stijenu. Nažalost bila je zatvorena. Uličica dalje vodi do samostana Santa Maria in Valle. Smatra se da je tu bilo sjedište moći Langobarda, čiji počeci datiraju iz 6.stoljeća. Tempietto Longobardo (Hram Longobarda) je primjer visoke srednjovjekovne arhitekture s vanjskim lukovima. Unutra dvorana kvadratnog tlocrta s kupolom u obliku križnog svoda i s tri lađe odijeljenje stupovima  s bačvastim svodom. Oslikano bizantskim freskama i štukaturama sa starim drvenim rezbarenim klupama. Ne zna se čemu je služio. Smatra se da je izgrađen u drugoj  polovici 8. stoljeća i da je to bila kapela benediktinskog samostana.Cijeli kompleks se renovira i mogu se vidjeti samo neki dijelovi.
Uličica  s kamenim kućama završava kod crkve San Pietro i San Biagio na obali rijeke, ukrašene vanjskim freskama. I još jedan spektakularan pogled na rijeku i malu branu, koja je davala vodu mlinovima.
Castello
Vraćamo se na trg kod katedrale i uskom uličicom s tragovinama stižemo na prilično veliki trg Piazza Paolo Diacono s fontanom i upravom grada. Na njemu su brojni lokali s terasama. Nešto dalje je mali dvorac Castello Canussio okružen zelenilom u malom privatnom parku. Izvana se malo toga vidi od zelenila i ograde. Može se posjetiti uz najavu za grupe. U njemu se organiziraju mnoge proslave i vjenčanja. Datira iz 5.-6. stoljeće). Pripadao je obitelji Canussio od 12. stoljeća. U 19.stoljeću ga obitelj prodaje ali ponovo otkupljuje stoljeće kasnije. Unutra se može vidjeti i 60 metara rimskih gradskih zidina. Najstarija građevina je četvrtasta kula iz 1. stoljeće p.n.e. Kasnije se grade dvije poligonalne kule. Dvorac je sjedište međunarodnog znanstveno-istraživačkog instituta za svijet antike, posvećenog Nicolo Canussiu, humanistu i povjesničaru Cividalea iz 14. stoljeća.
This entry was posted in Cividale del Friuli, Europa, Friuli venezia Giulia, Italija and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori