COBURG

Coburg je njemački gradić u Bavarskoj na rijeci Itz. U njemu živi oko 40.000 stanovnika. Imao je burnu povijest. Tamo stižem vlakom. Sve se može obići šetajući. Odsjeo sam u izvrsnom hotelu Goldene Traube odmah pored ulaznih vrata Judentor. Ime su dobila po židovskoj zajednici koja je tu živjela oko njega. Pripadala su unutarnjem prstenu obrambenih zidina. Izgrađena su 1792 godine.

Coburg Marktplatz
Sedam uličica vodi kroz povijesni stari grad do glavnog trga, gdje se oduvijek trgovalo. I danas se prodavalo cvijeće, voće i povrće. Svuda okolo su kuće s drvenom konstrukcijom te rokoko i gotičke fasade. Mnogo je lokala i štandova. Svakako treba probati Coburg Bratwurst, kobasicu dugu 31 centimetar, pečenu na češerima u malom pecivu. Za zasladiti koburški kolač, koji je tradicionalni specijalitet grada u obliku mafina. Još ako pogodite doći u srpnju na međunarodni festival sambe, najveći svjetski festival izvan Brazila, možete uživati u divljim ritmovima tri dana. Subota popodne kada sam očekivao pune lokale u gradu, sve je bilo zatvoreno i pusto. 

Erenburg
Dvorac Ehrenburg je gradska rezidencija kneževa Coburga s poviješću od 450 godina. U 16. stoljeću vojvoda seli svoj dvor iz tvrđave Veste u grad i gradi trokrilni kompleks u renesansnom stilu na mjestu franjevačkog samostana, koji je bio zatvoren tijekom reformacije. Dovršen je 1547. godine. Kažu da je car Karlo V. dao ime dvorcu, jer je zgrada podignuta bez prisilnog rada. Kasnije je proširena u baroknom stilu s štukaturama talijanskih majstora. Dodana je velika dvorska kapela i veličanstvena divovska dvorana za pkes. Bogato ukrašene sobe opremljene su raskošnim namještajem, satovima, lusterima uglavnom iz Pariza. Sve je originalno. Jedino je prijestolje nestalo u drugom svjetskom ratu. Bio je povremeno i dom engleske kraljice Viktorije i njene obitelji o čemu svjedoče brojni porteti. Tu su rođeni mnogi europski kraljevi poput Portugala, prvi kralj Belgije, pruski kralj i još mnogi prinčevi i kraljice europskih dvorova. Pročelje je u neogotičkom stilu iz 19. stoljeća. Iza palače je veliki dvorski vrt. Pruža se sve do utvrde Veste. U njemu je Prirodoslovni muzej Naturkundemuseum Coburg, koji nije radi. Na trgu ispred palače je kazalište, koje u prekrasnom ambijentu izvede do 280 predstava godišnje. Iza palače je crkva Morizkirche kojoj jedan toranj je kraći radi nedostatka novca.
Veste Coburg
Veste Coburg ili Franačka kruna je utvrda na brdu kod Coburga. Prvi put se spominje 1056. Proširena je u gotovo neosvojiv dvorac zbog svoje strateške važnosti i položaja. Jedna je od najvećih i najljepših utvrda u Njemačkoj. U njoj je dulje vrijeme boravio Martin Luther 1530. godine. Veće dogradnje se dešavaju početkom 19. stoljeća i sto godina kasnije. Danas se u ogromnom muzeju nalaze umjetničke zbirke knezova iz Coburga s djelima Cranacha i Dürera. Tu su dvorane s oružjem od mačeva i oklopa do pošji za borbu i lov. Veliki dio soba je izrađen sa zidovima od izrezbarenog drveta i platnenih tapeta. Raskošne dvorane za prijem kao i dvorane u kojima se živjelo u davna vremena. Obavezno treba posjetiti muzej iako se besplatno može šetati  dvorištima i zidinama.

Dvorac i park Rosenau
Palača Rosenau je bivša ljetna rezidencija vojvodske obitelji i utočište kraljice Viktorije. Smješten nekoliko kilometara sjeveroistočno od Coburga. Podignuta je početkom 19.stoljeća u duhu romantizma, s visokim trokutaskim zabatom i okruglim tornjem, koji liči na srednjevjekovni.. Vrlo je mala i nisam je išao obići, jer ako nemate auto morate izgubiti dosta vremena za otići vlakom ili busom a onda još šetati po 2 km u svakom pravcu.

This entry was posted in Bavarska, Coburg, Europa, Njemačka and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori