COMO

Stižem autobusom iz Lecca u Como do trga Piazza Giacomo Matteotti na kome je autobusni kolodvor i stari željeznički za vlakove iz Milana.  Glavna željeznička stanica Como San Giovanni je na drugom kraju grada. Duž obale jezera je šetnica, koja se u samom centru renovira. 
Stari grad
Odlazim do svoga hotela ostaviti stvari. Na putu prema ogromnom trg Piazza Cavour  prolazim pored nekoliko elitnih hotela.  Hoteli su i svuda uz obalu na koju god stranu krenete. Nekada su imali ulaz za čamce. Planine koje okružuju jezero su ovdje nekako niže i pitomije. Na trgu prepunom restorana, koji je posvećen slavnom naučniku Alessandru Volti je njegov veliki kip. Restorani, trgovine se smjenjuju i u okolnim uličicama. 
Ako volite šetati i šopingirati spustite se s jednom od krivudavih ulica prepunih trgovina na jug. Možda navratite i u Gradski muzej. Stari grad završava velikim trgom gdje se su ostaci starih zidina i dvije obrambene kule. Glavni ulaz su bile Porta Torre iz 12.stoljeća. Na velikom trgu se održava tradicionalni pijačni dan kada ga preplave brojni kombiji i štandovi. Vraćam se drugom paralenom ulicom preko trga s crkvom San Fedele. 

Duomo
Kratka pješačka zona vodi nas do glavnoga trga grada kod katedrale Santa Maria Assunta. Gradnja je započeta 1396. godine i trajala 350 godina. Kupola je zadnja dovršena 1744. Započeta u doba gotike, građena u renesansi i završena u baroku s brojnim kipovima na fasadi. U njoj su dragocjene tapiserije i skulpture i veliki oltar s gotičkim reljefima u bijelom mramoru iz 1317.godine, renesansni oltari brojne skulpure i slike. Orgulje datiraju iz 1441. godine ali su i one dorađivane i proširivane u nekoliko navrata. Do Katedrale je prekrasna palača Broletto di Como gdje je bilo sjedište općine i gradske administracije. Zgrada je od redova dvobojnog kamena s lođom u prizemlju a jedan dio čini čudan toranj sa satom. Na trgu je niz prekrasnih palača s restoranima. Trg iza katedrale posvećen je velikom skladatelju Giuseppe Verdiu. Na njemu je zgrada kazališta podignuta 1813. godine. Ustvari veliku transformaciju i proširenje doživjelo je 1938.godine kada je moglo primiti 4000 gledatelja. Njegov ulaz gleda na tri apside i kupolu katedrale.

Pogled odozgo
Na sjever uz šetnicu je niz hotela i restorana. Na kraju niza je i stanica uspinjače Funicolare Como-Brunate, koja vodi na vrh brda s prekrasnim pogledom. Pored maloga naselja gore je nekoliko hotela i restorana, te zanimljiva crkva. Tko voli šetati pola sata može do svjetionika. Vozi i neki shuttle busić za 10€. Busa nije bilo a noge više baš i nisu slušale pa ništa od svjetionika.

Villa Olmo
Sjedam na trgu Cavour na gradski autobus i odlazim do velike ville i parka Olmo. Neoklasična vila je završena  1812. godine za markiza Odescalchi. U njoj su odsjedali Napoleon Bonaparte i Giuseppe Garibaldi. Godine 1925. općina Como pretvara ju u mjesto za kulturna događanja i umjetničke izložbe. Odlazomo šetnicom uz jezero sve do velikoga parka i marine. Još se nekoliko manjih vila tu smjestilo. U njima su odsjedali europski carevi i kraljevi. Nakon marine za brodove i hidroavione i nogometnog stadiona stiže se do velikog gradskog parka gdje je Tempio Voltiano, neoklasični hram posvećen velikom fizičaru Alessandru Volti. Otvoren je 1928. godine, na stotu obljetnicu smrti pronalazača baterije. Po njemu je nazvana jedinica mjere za napon. Como je 1799. godine bio organizirao veliku izložbu za stogodišnjicu izuma baterije, ali je veliki požar uništio paviljone. Par koraka dalje od hrama je veliki spomenik palim borcima u raznim ratovima i veliki panoramski kotač.
Na kraju lukobrana marine je moderna instalacija Life Electric od specijalnih iskrivljenih ogledala. Dok šetate pontonskim lukobranom čujete jezivo cviljenje, zveckanje i lupanje metala od metal. Ne znam kako oni jedriličari i vlasnici jahti tu noću uspiju spavati.This entry was posted in Europa, Italija, Lombardia. Bookmark the permalink.

Odgovori