CREMA GRAD PO MJERI ČOVJEKA

Mali gradCremaić u Lombardiji koji se nalazi  u centru trokuta na po četrdesetak kilometara od Cremone,
Milana i Bergama. Ima 35.000 stanovnika i smješten je pored parka prirode Serio. Tvrde da se tu živi mirno i opušteno bez gradske trke i zbrke obližnjeg Milana. Ime potiče od Langobarda i riječi brdo, koji su tu došli u 6.stoljeću. Mali srednjevjekovni gradić sa srednjevjekovnom jezgrom i nekoliko prekrasnih crkvi i palača se diči i mnogimkulinarskim specijalitetima od svinjetine i raznim sirevima. Nudi se posebno veliki izbor predjela i kolača. Grad je prošle godine bio europska prestolnica sporta zahvaljujući brojnim sportskim objektima i natjecanjima.


Porta Ombriano
Smjestili smo se u centru u odličnom Hotelu Palace i prošetali ulicom Via XX Settembre. Naišli smo prvo na Porta Ombriano, stara ulazna gradska vrata iz 15.stoljeća. Jedna su od četiri unutar 3 km zidina izgrađenih od strane Venecije. Izgubila su svoju obrambenu funkciju početkom 19.stoljeća i služila dalje samo za kontrolu robe koja ulazi u grad i naplatu carine. Tada su redizajnira u neoklasicističom stilu. Ulica je puna trgovina, restorana i kafića i djelomično je pješačka zona. Naišli smo i na crkvu Chiesa della Santissima Trinita podignutu 1740.godine u rococo stilu, sa prekrasnim zvonikom i bogato oslikanom unutrašnjosti od strane domaćih majstora.

Duomo
Potom smo stigli do centralnog trga Duomo sa katedralom Santa Maria Assunta.Sagrađena je između 1284-1341. godine na temeljima romaničke crkve teško oštećene u napadu u 12.stoljeću. Unutrašnkost kombinacija romaničkih i gotičkih detalja. Vanjski zidovi su nekada bili oslikani muralima, od kojih je ostalo malo. Prekrasan zvonik je završen 1604.godine. Na trgu je gradska vijećnica izgrađena u renesansnom stilu 1525.godine kao simbol moći Venecije. Njen sastavni dio je toranj sa satom Torrazzo i velika vrata koja su tu još od 1403.godine.Na sjevernom dijelu trga je Palazzo Pretorio iz 16.stolejća kao rezidencija i uprava gradonačelnika i vijeća grada. Na trgu je i biskupski dvor Palazzo Vescovile, podignuta 1548.godine kao fakultet za odvjetnike, notare i trgovce. Poslije je donirana crkvi.

Porta Serio
Nastavljamo dalje niz pješačku zonu Via Giuseppe Mazzini sve do trga Piazza Garibaldi sa spomenikom ovom revolucionaru i crkvom San Benedetto. Prva je izgrađena krajem 11. stoljeća, pa redizajnira u 17.stoljeću u barkoknom stilu, zadržavši stare zidine izvana, dodavši novo pročelje, veće apside i kapele. I ovdje je sve bogato ukrašeno iznutra. Na kraju trga su druga ulazna vrata Porta Serio i ostaci starih zidina uklonjenih prije dvjesto godina.

Palazzo Terni i Muzej
Palača je izgrađena 1734.godine po nalogu grofa Bondentia u obliku slova „U“ sa unutrašnjim dvorištem, bogato ukrašena u stilu baroka. Ograde od kovanog željeza, freska unutra, vrt čine ju jedinstvenom. Do nje je gradski muzej sa povijesti grada u palači sa unutarnjim dvorištem..

Santuario di Santa Maria della Croce
Najljepši renesansni sakralni objekat je 2 km van grada i posvećen je Gospi, koja se tu ukazala 3. travnja 1490. Velika okrugla kupola i tri manje čine ovu crkvu jedinstvenom. S četvrte strane je prekrasan zvonik iz 1720.godine. Unutrašnjost prekrasno urađena i bogato ukrašena.
This entry was posted in Crema, Europa, Italija, Lombardia and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori