DELFT

Delft je duhovno sjedište Nizozemske, mada da uđeš u impozantnu katedralu trebaš platiti ulaz. To je grad s prekrasnom gradskom vijećnicom i svijetski poznatom tvornicom porculana Delfts Blauw. U njemu je rođen slikar Johannes Vermeer pa se u malom muzeju mogu vidjeti reprodukcije svih 37 slika koje je naslikao.


Vjerojatno prvo naselje nastaje 1050 godine izgradnjom prve crkve. Dobiva status grada 1246.godine i ubrzano se razvija u narednih 100 godina. U velikom požaru, izazvanom udarom munje,1536.godine biva uništeno 2400 kuća, skoro cijeli grad. Sto godina kasnije u velikoj eksploziji skladišta baruta sličnan scenarij. Ovaj puta plamen je progutao „samo“ 200 kuća. U 16.stoljeću postaje sjedište otpora u ratu s Španjolcima u Osamdesetogodišnjem ratu. Tada se snažno povezuje s kraljevskom obitelji. Novac dobiven da se naprave obrambene zidine nenamjenski troše na novu vijećnicu, pa ga na kraju španjolske trupe osvajaju praktično bez borbe.

Nieuwe Kerk
Delft je gradić s brojnim kanalima i mostovima. Čak se njima može provozati turističkim brodićima. Na početku našeg obilaska jedan veliki kanal i pokretni most i njegova konstrukcija za dizanje. Šetamo alejom s kafićima, restoranima i trgovinama do centralnog gradskog trga, koji se zove Markt (Tržnica).
Na njemu se nalaze dvije najimpozantnije građevine grada. Prva je protestanska katedrala Nieuwe Kerk (Nova Crkva) s 109m visokim zvonikom, s čijeg vrha puca pogled sve do Haaga i Roterdama. Izgrađena je 1496.godine, a u njoj je prvi sahranjen kralj Viliam Oranjski, jer mjesto gdje su sahranjeni prethodni kraljevi u crkvi u Bredi je bilo okupirano od Španjolaca. Kasnije kroz stoljeća su sahranjivani i ostali članovi kraljevske obitelji. Pored ulaznica koje morate kupiti da uđete u crkvu i posebnu za toranj, neobično je da je nedjeljom zatvorena, a subotom radi skraćeno.

Gradska vijećnica
Nasuprot katedrali je druga monumentalna građevina. Gradska vijećnica (Stadhuis). Nakon što je u požaru nestala stara srednjevjekovna gradska uprava, počinje 1618.godine gradnja nove. Bila završena u svega dvije godine u renesansnom stilu. Naslanja se na stari toranj iz 13.stoljeća, u kojem je kasnije bila tamnica, a danas se mogu u sklopu vođene ture vidjeti mnoge sprave za mučenje. Na trgu su još neke stare trgovine gdje se trgovalo maslacem, zlatom, srebrom, sirom. Danas plijene pažnju izlozi „plavog zlata“ Delfts Blauw porculana, koji se tu proizvodi. O tome svjedoči spomenik i veliko plavo srce na trgu. Kada smo bili u posjeti tu je bio veliki lunapark. Mi smo izabrali manje adrenalinsku atrakciju. Poznatu domaću marku piva u jednom od kafića.

Oude Kerk
Nedaleko od glavnog trga, na mjestu prve crkve grada, izgrađena je 1240. godine takozvana Stara crkva.  Velika moćna gotička građevina ima kriv zvonik. Dok se još gradila, vidjelo se da jedan kraj zvonika tone i da se zvonik naginje. Kako bi spasili stvar graditelji su ga nastavili zidati nagnutog na suprotnu stranu. Hrabrost je bila staviti na zvonik 9 tona teško zvono, koje zvoni možda zato samo u posebnim prilikama. Stoga Delft još zovu nizozemnska Pisa. To je i mjesto u kome počiva poznati umjetnik Johannes Vermeer. Njegov muzej je par koraka dalje, gdje se mogu vidjeti ipak samo reprodukcije i njegova poznata Mljekarica, ili nizozemska Mona Lisa.


Objavljena verzija na Turist plus portalu 27.11.2019.  

This entry was posted in Delft, Europa, Nizozemska and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori