DEN HAAG

Nizozemski grad Den Haag je oduvijek političko i upravno sjedište Nizozemske. Njeni stanovnici kažu za da svaki od četiri velika grada ima svoju ulogu u životu zemlje. Haag kroji politiku i vlada zemljom, Delft kao crkveno središte brine o moralu i duhovnom, Roterdam je radni konj, koji prometom u luci i jakom industrijom zarađuje, a Amsterdam je grad poroka koji uživa u svemu tome. Iako je zemlja veoma, sve gradove povezuje mreža autocesta i brzih vlakova koji idu svakih desetak minuta.

Grad mira i pravde
U svijetu je Den Haag poznat kao grad mira i pravde. Tu je sjedište međunarodnog suda i zatvora za ratne zločine Ujedinjenih Naroda. Počelo je sve mirovnom konferencijom 1899.godine, kada se rodila ideja da se sporovi među državama rješavaju međunarodnim pravom a ne sukobima. Tada najbogatiji Amerikanac Andrew Carnegie donira silne novce za impozantnu neorenesansnu palaču u kojoj 1913.godine počinje s radom međunarodni sud. U njenom sklopu je ogromna knjižnica i danas fakultet međunarodnog prava. Novi kompleks zgrada je napravljen sav u staklu na periferiji. Pored njega su i duge zidine zatvora za ratne zločince. U okviru zidina je i hotel gdje odsjedaju članovi obitelji (obično supruge) koje dolaze u posjetu svojim muževima na druženje. Očigledno veća prava imaju ratni zločinci nego običan svijet u masi zemalja. Mnogi postavljaju pitanje opravdanosti ovoga suda, novca koji se troši i presuda koje dosuđuje.

Plein
Grad ima novi dio s visokim zgradama staklenih fasada i staru povijesnu jezgru. Obilazak počinjemo s centralnog trga Plein (Trg) s kipom Willema I van Oranje, s nadimkom Tihi, vođe pobune protiv Španjolaca u 16.stoljeću, kada Nizozemska dobiva formalnu nezavisnost 1581.godine.  Smatraju ga i ocem domovine, mada je ubijen u Delftu tri godine kasnije. Pored dvije palače ministarstva i palače privatne književne udruge, mnogo je kafića i restorana na samom trgu i u okolnim uličicama. Kroz trg prolazi i duga pješačka ulica s trgovinama. U palači iz 17.stoljeća je muzej Mauritshuis. Pored remekdjela holandskih i flamanskih majstora poput Rembrandta, Rubensa, Steena tu je i Vermeerova Djevojka s bisernom naušnicom, poznata kao Mona Lisa sjevera.

Binnenhof
Dvorac Binnenhof je mjesto gdje se već osam stoljeća donose sve važne odluke u zemlji. Počelo je gradnjom dvorca na jezeru 1229.godine, a nastavilo se novim krilima i u unutrašnjem dvorištu  zgradom s dva okrugla tornja i visokim zabatom zvanom Dvoranom viteza u kojoj je kralj Willem-Alexander održao prvi govor. Prostorije današnjeg premijera su mnogo skromnije. U malom okruglom tornju u špicastom potkrovlju pored jezera je kabinet u kome radi i donosi odluke. Zanimljivo je da su neki prosvjednici i studenti znali doplivati i dovikivati parole. Zbog toga je jezero pregrađeno mrežama, pa pristup nije više moguć. Ispred glavnog ulaza na trgu koji gleda na jezero je konjanik kralj Willem II. Pogled na palaču i jezero s vodoskokom je prekrasan.

Stara gradska vijećnica
Šetamo pored prekrasnih palača do stare renesansne gradske vijećnice iz 1565.godine, s crvenim drvenim kapcima na prozorima. Proširena je 3 stoljeća kasnije cijelim novim krilom, a danas je u njoj muzej povijesnih slika. Pored nje je protestantska katedrala Svetog Jakoba, s velikim zvonikom, građena od cigle od 1337.godine više od dva stoljeća. Smucamo se okolnim ulicama prepunih dućana i restorana brze hrane u potrazi za brzinskim ručkom. Vremena za obilazak je malo, a za vidjeti tako mnogi. 

Noordeinde palača
Prošetali smo šoping zonom do kraljevske palače Noordeinde. Ustvari prvo smo otišli do Princezinog parka iz 17 stoljeća, koji je odmah do palače. Na jednom kraju je jezerce i kraljevska konjušnica. Sama palača je podignuta još u 16.stoljeću, ali današnji izgled je uglavnom iz 1815.godine. Još postoje prvobitni vinski podrumi. Nije tako raskošna kao po drugim europskim prijestolnicama; Nije otvorena za javnost jer služi u protokolarne svrhe. U njoj kralj Willem-Alexander, srijedom ujutro, redovito vrši prijem novih ambasadora, koji dolaze u kočijama, a dočekuje ih počasna garda i orkestar.


Objavljena verzija na Turist plus portalu 27.11.2019.  

This entry was posted in Den Haag, Europa, Nizozemska and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori