RIVIERA I DVORCI DANSKOG SEELANDA

0Sjeverni dio otoka Sealanda obiluje prekrasnom prirodom, mnogim dvorcima i lijepim plažama, a svega pola do sat vremena vožnje od Kopenhagena. Plaže nas baš nisu zanimale, jer imamo ljepše i toplije more, ali zato vrijedi vidjeti raskošne vikendice i posjetiti kraljevske dvorce Frederiksborg, Fredensborg i Kronborg. Može se skoknuti trajektom preko oresudskog tjesnaca do švedskog gradića Helsingborg, koji isto ima što pokazati. Ako imate Copenhagen card možete besplatno otići željeznicom i ući u sve dvorce. Mi smo se ipak odlučili agencijom Stroma.dk i njihovim aranžmanom Royal castle tour, u trajanju 6 sati i 30 minuta, koji uključuje i ulaznice u dvorce. Teško da bi se moglo nešto takvo odraditi u jednom danu da smo išli vlakom. Provezli smo se kompletnom rivijerom i vidjeli brojne vile, vikendice, marine i jedriličarske klubove. Prošli smo kroz staro ribarsko selo sa kućama i slamnatim krovovima, čije održavanje je pravo bogatsvo, što zbog vodenog korova, koji se koristi umjesto trske ili slame, što zbog visokih premija osiguranja. Neke vile koštaju i po nekoliko milijuna eura. Naravno nogometaš Landrup je svoju uspio prodati za sedam, pa napraviti novu za deset puta manje novaca. Problem je bio što je nova bila obojena drečavim bojama, pa ju je morao prebojati u bijelo, kada su se susjedi pobunili. Vidjeli smo i hrast star 600 godina, praktično najstarije drvo Danske. Vidjeli smo i plaže sa kojih su danski ribari švercali židove i spašavali ih od nacističkog progona. Skrivali su i u starom dimnjaku do dolaska broda, a njihove kuće i stoku su održavali kao da je njihovo. Onima koji su se vratili u Dansku poslije rata sve je vraćeno u savršenom stanju. Prošli smo i pored Muzeja suvremene umjetnosti Louisiana,ali nismo se zaustavljali. Bilo je zanimljivo vidjeti i neke domove za starije osobe. Pravi dvorci.
Copenhagen Royal castle tour

 

 

 

Helsingør
Prvo smo posjetili najudaljeniji dvorac Kronborg, koji se nalazi se u gradiću Helsingør (Elsinore), 50 km sjeverno od Kopenhagena na obali, na najužem dijelu oresundskog tjesnaca, pa se lako stiže i trajektom iz švedskog Helsingborga. Trajektni terminal i željeznička stanica su jedno pored drugoga, pa kako god stignete vidjeti ćete prvo prekrasnu zgradu željezničke stanice. Na trgu je Sveasojlen, 12 metara visoki stup koji svjetli. Podignut je 1947.godine u spomen krijesova zapaljenih 1943.godine na plažama oba gradića sa obe strane oresundskog tjesnaca. Cijelo vrijeme su zvonila i zvona crkvi s obje strane. Za mračnih noći, svjetlost sa stuba se vidi sa suprotne strane. U centru nekoliko ulica čine pješačku zonu prepunih trgovina, restorana i kafića. Glavni gradski trg Axeltorvet  vrvi od života. Pravi turistički gradić. Dominantne zgrade su Gradska vijećnice i katedrala Sv.Olava, kralja proglašenog svecem, koji je pao u bici 1030.godine. Izgrađena je od cigle 1559.godine. Nedaleko je još jedna crkva i karmelićanski samostan iz 1520.godinre u kome je danas gradski muzej. Na obali je veliki plato ispred novog Kulturnog doma, gdje se održavaju svi mogući kulturni sadržaji. Nekada je tu bilo brodogradilište. Iza njega mali park sa Rasplesanom fontanom Danserindebrønden, još jednom donacijom Carla Jacobsena, vlasnika Carlsberga. Prvo je 1913. godine bila postavljena u dvorcu Rosenberg u Kopenhagenu, pa izmještena u neki park dvije godine kasnije, da bi 1934. godine završila ovdje. I ona je oda baletu, a imena tri balerine koje su poslužile kao model su urezane na spomenik. Pored Kulturnog doma, ispod površine platoa je Pomorski muzej. Smješten je u suhim dokovima staroga brodogradilišta. Na molovima na ulazu u luku dva svjetionika. Crveni i zeleni i pored njega skulptura Hercules i Hydra, simbol vječite borbe čovjeka i mora i riba od recikliranih boca.


Kronborg – Hamletov dom
Konačno dolazimo do dvorca. Može se obići sa raznih strana i odasvud je pogled prekrasan. Kronborg je najpoznatiji danski zamak sagrađen 1420 godine, a dograđen 1585.godine. Njegovim renesansnim i baroknim odajama i hodnicima još uvijek luta Hamletov duh. Ako ne vjerujete u duhove, Šekspirovog junaka možete pogledati u predstavama na otvorenoj pozornici u dvorištu. Rado će se i slikati sa posjetiteljima. Šekspir nikada nije bio tu. Dapače njegova kazališna družina je dva puta gostovala na dvoru, ali to je bilo dvadeset godina prije njegova dolaska u nju. Vjeruje se da su stariji glumci pričali Šekspiru o dvorcu i njegovim vlasnicima. Ali niti tadašnji kraljevi ne odgovaraju likovima iz Hamleta. Postojala je jedna druga plemićka obitelj u Britaniji, odakle je uzeo likove i smjestio ih u Kronburg.  Impresivna je sama građevina sa visokim zidinama i četiri različita tornja, 62 metara duga plesna dvorana, vrlo dobro očuvana kapela i mitski kip Holgera u tunelima ispod dvorca. Legenda kaže da će se veliki viking probuditi kada Danska upadne u nevolje, da bi je spasio. Do tada on spava u kazamatu dvorca. Moram priznati da lutanje mračnim hodnicima podzemlja po neravnim kamenim podovima nije uopće veseo posao. Morate paziti gdje stajete, čuvati glavu da ne udarite u niske svodove i da ne naletite na kakav zid ili stup. Pomogao je mobitel i aplikacija baterija. Dvorac je dugo bio glavna kontrolna točka za prolazak brodova, koji su se vraćali iz ribolova sa sjevera puni ribe, kao i drugih trgovačkih brodova. Svi su plaćali jedan zlatni dukat za zaštitu i prolazak. Nekada ipak zaštita je izostala, pa bi unatoč plaćanju pirati opljačkali brod. Time je kralj stekao ogromno bogatsvo. Pokazivao je to organizirajući razne gozbe gdje se prežderavalo. Kada više nisu mogli jesti škakljali bi se paunovim perom u grlu, da povrate pa da nastave jesti. U dvorcu je bila u kućnom pritvoru kraljica Caroline Mathilde zbog nevjere. U vremenu 1785-1923 u njemu je boravila danska vojska.  Danas je na popisu UNESCO-a. Na njemu se viori danska zastava, pa svi brodovi koji prolaze trube u znak pozdrava.
Fredensborg slot
Dvorac Fredensborg na jezeru Esrum se još uvijek koristi od strane kraljevskog para, a  često služi za održavanje službenih državnih posjeta i obilježavanje obiteljskih proslava. Zbog toga nažalost nije dostupan turistima osim u kratkom ljetnjem periodu. Gradnja je počela 1700. godine. u francuskom stilu sa baroknom palačom i vrtom sa oko 70 skulptura norveških i farskih poljoprivrednika i ribara. Zovu ga zato danski Versailles. Ime doslovno znači „mjesto mira“, jer je građen za vrijeme potpisivanja mira sa Švedskom. Tradicija je da se svi strani čelnici, koju tu dođu, potpišu i urežu svoje ime u staklo na jednom od prozora dvorca pomoću dijamantnog pera. Mi smo se zaustavili svega pola sata da napravimo koju sliku i naletima na smjenu straže.

 Frederiksborg
Dvorac Frederiksborg se nalazi na tri otočića u jezeru pored gradića Hillerød, sjeverno od Kopenhagena. Sagrađen je u nizozemskom stilu renesanse početkom 17.stoljeća od kralja Kristiana IV. Tada je bio običaj da svaki kralj ima nekoliko dvoraca u raznim krajevima zemlje. Time je imao bolju kontrolu obilazeći podanike i mogao se skloniti u drugi kraj zemlje u slučaju pobune ili napada susjeda. U tim seobama selio se i cijeli dvor, pa je to bila karavana od 200 kočija, koja je dovozila, namještaj, posuđe, hranu, poslugu i plemstvo. Nakon razornog požara zbog loših dimnjaka, palača je stradala u velikom požaru, te je obnovljena  u 19.stoljeću od strane vlasnika Carlsberg pivovare, kada je postao i dio Danske nacionalne galerije. Jedino je ostala nedirnuta zapanjujuće lijepa kapela sa zidovima prekrivenim štitovima i grbovima plemića i počasnih dobitnika ordena dva reda. Elephant i Dannebrog. Zanimljivo je da je samo jedan amerikanac dobio tu čast. general Dwight Eisenhouer za oslobađenje Europe od nacizma. Bogatsvo dvorca je zapanjujuće. Potpuna suprotnost tamnog i mračnog srednjevjekovnog Kronburga. Unutra se ističe zbirka portreta kraljevske familije, te niz povijesnih slika i slika suvremene umjetnosti. Možete vidjeti originalne skulpture i ukrase od prije požara. Pojedine dvorane mogu se mjeriti sa najboljim francuskim dvorcima. Dvorac je okružen jezerom, a ima prekrasno uređen francuski barokni vrt. Oko cijelog jezera je šetnica sa spektakularnim pogledom na ogromni dvorac. Oko jezera u sezoni, svakih pola sata, vozi mali brodić, koji ima tri stanice. Prva je sa trga Torvet  ispred prekrasne gradske vijećnice, druga ulaz u dvorac i treća ulaz u vrtove.This entry was posted in Danska, Europa, Fredensborg, Helsingor, Hillerod and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Odgovori