ESSLINGEN

Stari srednjevjekovni gradić Esslingen nalazi se 17 kilometara istočno od Stuttgarta. Ima 860 povijesnih građevina, izgrađenih od 13. do 16. stoljeća, većinom od drvenih konstrukcija, naguranih u uskim popločanim uličicama, malim trgovima i kanalima. Imao je status Slobodnog carskog grada. Leži na rijeci Neckar, okružen vinogradima i utvrdom s dvorcem na brdašcu iznad grada. Na malom prostoru je nekoliko crkvi i samostana od čega se ističe crkva s dva tornja spojena prolazom pri vrhu. Njegov položaj na mjestu gdje su drevni trgovački putevi prelazili rijeku Neckar ojačan je izgradnjom dva mosta u ranom srednjem vijeku i izrastao je u veliko trgovačko središte. Moto grada je Srednjovjekovno susreće moderno. Gradić nudi mnoštvo galerija, kazališne i kabaretske predstave, često u povijesnim zgradama i podrumima, razne glazbene festivale.
Schelztorturm
Možete se posjetiti vlakom S1 iz Stuttgarta vožnjom koja traje manje od pola sata. Obilazak počinjemo s željezničke stanice idući ka centru pješačkom ulicom s trgovinama Bahnhofstrasse. Prvo nailazimo na Schelztorturm, jedan od tri preostala tornja utvrđenog grada, sagrađen u 13. stoljeću. Prije dvadesetak godina postavljen je Skywalker (nebeski šetač), čovjek koji balansira na čeličnoj gredi koja izlazi iz tornja. Mnogi isprva pomisle da se radi o samoubici ili nekoj predstavi. No, radi se samo o plastičnoj figuri. Tu izlazimo na kanal koji je dio rijeke Neckar. S njegovog mosta je prekrasan pogled na stari grad i kućice na adi na kanalu. Pored je i mali uski pješački most koji spaja park tornja i uličicu između povijesnih palača u kojima je uprava grada. Sa njega je još ljepši pogled na stari most s cvijećem i stari grad u pozadini.
Marktplatz
Stižemo na centralni gradski trg Marktplatz. Najupečatljivija zgrada je gotička crkva sv. Dionizija iz 13. stoljeća s dva zvonika blizanca spojenim pri vrhu. Unutra prekrasni stakleni vitraži i korske klupe. Iskapanja u kripti otkrivaju temelje još starijih crkvi iz 8.stoljeća. Unutra je i mali muzej koji vrijedi vidjeti. Na trgu se nalazi apsida najstarije njemačke potpuno sačuvane dominikanske crkve sv. Pavla nazvane Münster. Uz nju je dominikanski samostan u kome su danas neke upravne službe grada. Kielmeyerhouse s visokim zabatima je jedna od najljepših drvenih kuća u gradu, sagrađena 1582. godine. Tu se prešalo grožđe iz okolnih vinograda za bolnicu Sv. Katarine. Navodno za sok od grožđa.
Marktplatz je spojen s trgom Rathausplatz na kojem je stara gradska vjećnica i fontana s orlom Svetog rimskog carstva. To je najljepša zgrada u gradu, izgrađena 1423. godine. Renesansni stepenasti zabat s malim tornjem i zvonikom s astronomskim satom dobiva 1589. Od prije sto godina ima karlion s 24 zvona. Imala je tezge za prodaju kruha i mesa u velikoj dvorani u prizemlju. Dvorana za sastanke nalazila se na gornjem katu. Služila je i kao plesna dvorana. Godine 1665. na južnoj strani proširena novom zgradom u tradicionalnom stilu s drvenom konstrukcijom. U njoj je bio i sud. Tu su se s prozora građanima izricale smrtne kazne. Nova gradska vijećnica useljava 1841.godine u palaču baruna Gottlieba von Palma iz 1751. a. Uz nju je zgrada dekanata.
Dvorac
Odlazimo s trga do gotičke crkve Frauenkirche čija je gradnja počela 1321. godine i trajala skoro 200 godina. Ima toranj visok 72 m. Izvanredni su prikazi Posljednjeg suda i Marijina života u timpani na južnoj strani. Vitraji na koru su izrađeni oko 1330. Pored nje u prostorijama nekadašnjeg samostana je Muzej Schreiber, posvećen tiskaru koji dolazi u grad i postaje poznat po svojim šarenim slikama i knjigama.
Na putu do dvorca nailazimo na ukopanu fontanu ( bunar).
Esslingen je oko 1220. godine dobio utvrdu koja je u početku štitila gradsko područje starog grada. Ubrzo se grade gradske zidine i proširuju u nekoliko navrata da bi stotinjak godina kasnije imale 28 ulaznih vrata i oko 50 obrambenih tornjeva. Grad se smatrao neosvojivim. U 16.stoljeću se dodatno pojačavaju radi novog oružja, topova. Potkraj 18. stoljeća srušen je unutarnji gradski zid a stoljeće kasnije gotovo sve ostalo.
Na brdu oko ostataka dvorca ostaju dvije kule i nešto zidina, koje su natkrivene drvenim krovom.
Tko se popne do gore kroz vinograde može uživati u pogledu i ponudi restorana.
Stari grad
Vraćamo se u stari grad, koji je većinom pješačka zona. Zgrade na trgu Hafenmarkt 4-10 čine najstariji niz drvenih kuća u Njemačkoj, izgrađene 1328. – 1331. godine. Naravno, tijekom 6 stoljeća stanari su vršili neke izmjene, ali noseće konstrukcije i osnovni elementi su ostali isti. I tada su u prizemlju kuća bile radionice i dućani, a živjelo se na katovima. Ispod su podrumi. Doživite povijest grada od 777. godine u gradskom muzeju u žutoj palači koja je također na trgu. Par koraka dalje je Kessler, najstariji njemački proizvođač pjenušavih vina, koji se nalazi u bivšoj samostanskoj zgradi par koraka od Marktplatza. Osnovan je 1826.godine. Dio proizvodnje od milijun boca godišnje se nalazi na istom mjestu u starim podrumima, gdje boce odležavaju 30-60 mjeseci. Podrum se može posjetiti kroz vođene ture. Turistički šlager su malene barokne kućice smještene na mostu Inner Bridge. Podsjeća na Firencu. Nekada i sada je dio ulice prepune trgovina, kojom se vraćamo ka željezničkoj stanici. na njenom kraju je još jedan obrambeni toranj Pliensauturm, koji je štotio ulaz u grad preko mosta na Neckaru.

This entry was posted in Baden Wurttemberg, Esslingen, Europa, Njemačka and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori