ESTE UTVRDA PARK

EsteEste je mali gradić jugozapadno od Padove koji ima jedan prekrasan srednjevjekovni dvorac Castello Carrarese Este sa velikim dugačkim zidinama i obrambenim kulama. Građen je od reda cigle i reda kamena. Unutra je sada prekrasan park, luna park i muzej smješten u bivšoj palači. Museo Atestino, pored stalnih arheoloških postavki i predmeta iz života ima i posebne povremene izložbe. Ako Vas put nanese poput nas, svratite, nećete se pokajati. Ima i nekoliko hotela u samom gradu i okolini. U svakom slučaju u ovim krajevima se dobro jede pa vrijedi posjetiti i neke restorane.

Zbog čestih poplava u prošlosti zahvaljujući najvećoj talijanskoj rijeci Po, ovdje su ljudi življeli jedino od poljoprivrede. Stanovništvo je stalno odlazilo tražeći negdje bolji život. Dolaskom plemića Obertenghi,  Azzo II gradi zamak, oko sredine jedanaestog stoljeća, na brdašcu na ostacima rimske utvrde. Šireći svoje posjede i utvrda je postajala sve veća, a dugi obrambeni zid je preživio do današnjih dana. 1249.godine dvorac postaje vlasništvo obitelji Marchesi Estensi, po kojima je nastalo ime grada. Nedugo nakon toga plemići iz Padove će protjerati zauvijek obitelj Este u Ferraru. Tamo je dinastija Este stekla i najveću slavu. Ubertino da Carrara gospodar Padove donosi blagostanje, bogatstvo i vrši rekonstrukciju i proširuje dvorac 1339. godine.
1405.godine dolazi Venecija počinje razdoblje mira i ekonomskog razvoja i gomilanja bogatstva. Grad je zaštićen još većim zidom, grade se državne upravne institucije i crkve, kao i rezidencije mletačkih plemića. Iz toga perioda su i neka umjetnička djela. Proizvodnja keramičkih predmeta postaje nadaleko poznata. 1829. godine dolazi Austougarska, koja će tu ostati sve do 1866.godine kada se grad ujedinjuje u Kraljevinu Italiju.
Centralni trg grada je Piazza Maggiore sa nekoliko prekrasnih palača. U jednoj je gradska vijećnica sa satom iz 17.stoljeća. Trg je povezan još sa dva trga, a na kraju ulice, na samoj rijeci se nalaze još jedna ulazna vrata sa nekom vrstom astronomskog sata. Prošetali smo do katedrale Duomo. U nekadašnoj tržici se danas prodaju slike. U nekadašnjem samostanu je Univerzitet.  Katedrala nije bila otvorena u vrijeme ručka pa nismo mogli ući.  Vanjska fasada nije odavala neku raskoš. U okolini je nekoliko vila sa velikim vrtovima. Gradić smo posjetili nakon posjete Montagnani. Naime tražeći hotel, na Internetu za prespavati, prilikom posjete poslovnim partnerima, vidjeli smo da vrijedi napraviti pauzu za ručak u gradu.

 

This entry was posted in Este, Europa, Italija, Veneto. Bookmark the permalink.

Odgovori