EVIAN IZVOR ZDRAVLJA I LJEPOTE

Evian le bains je mali francuski gradić i ekskluzivno turističko mjesto na ženevskom jezeru. Francuskoj pripada 40% obale a ostalo Švicarcima. Iznad njega se veoma strmo uzdižu Alpe i skijaški centri. Poznat je po svojoj mineralnoj vodi, koja dolazi s njih. Voda se smatra jednom od najboljih na svijetu.
Tome ide u prilog njena dvostruka cijena od konkurencije po raznim svjetskim aerodromima, luksuznim restoranima i hotelima. Piju je gotovo sve holivudske zvijezde, indijske radže, engleska aristokracija a neki ju daju i kućnim ljubimcima. Holivodski frizeri koriste ju kod šišanja i za pranje lica. Poznata tenisačica Serena Villiams je napravila dobru reklamu Evian vodi, kada se okupala u kadi u Hotelu Victor u Miamiu potrošivši 5000$ za nju. Kažu da je to radila i poznata glumica Demi Moore. Turizam poćinje da se razvija nakon gradnje nove ceste prema Parizu 1809. godine.Eksploatacija vode počinje 1823.godine, kada ženevski trgovac kupuje od grada dva izvora i gradi punionicu. Nakon 4 godine je bankrotirao, a postrojenja preuzima jedan hotel. Počinju se graditi hoteli a veliki bum se dešava 1860. godine za vrijeme Napoleona III, kada grad dodaje svome nazivu riječ lječilište ili kupalište i postaje Evian le bains. Grade se mnoge vile, kazalište, kupališe i mnogi hoteli. U gradić su često dolazile poznate ličnosti da se odmore, kao engleski kraljevi Edward VII i George V, egipatski kralj Faruk, pisac Marcel Proust, te francuski predsjednik Fransoa Miteran. Braća Lumiere, tvorci filmske industrije su ovdje sagradili luksuznu vilu, koja se danas koristi za razne izložbe. Trenutno je bila s djelima Pabla Picassa. Radnja filma o doktoru Frankensteinu se također dešava ovdje, kada doktor provodi svoj medeni mjesec s svojom izabranicom. 
Prošetali smo promenadom uz jezero i parkove s palmama i raznim skulpturama. S druge strane hoteli, vile i casino. Popeli smo se do izvora i prošetali ulicom namjenjenoj samo pješacima. Tek je 10 sati i gradić se počinje buditi. Nažalost vrijeme za obilazak je brzo prošlo i nastavljamo dalje diveći se vilama uz obalu.


This entry was posted in Europa, Evian le Bains, Francuska. Bookmark the permalink.

Odgovori