EZE I FRAGONARD

 Eze je malo mjesto kojim dominira srednjevjekovna utvrda na visokim liticama brda. Zidine koje ga okružuju podignute su u 12.stoljeću. Pored uskih uličica, stepenica i kamenih kuća u 18.stoljeću podignuta je velika crkva. Na samom vrhu se nalaze Egzotični vrtovi odakle je pogled na azurnu obalu prekrasan. Ipak mnogi će preskočiti ovaj pogled što zbog pentranja a što zbog ulaznice za vrtove od 12€.


Fragonard je najstarija tvornica parfema u Francuskoj, osnovana 1926. godine u mjestu Grasse u brdima Provanse iznad Cannessa. Nalazi se u carstvu lavande, koja se tu uzgaja još od srednjeg vijeka. Lavanda od tamo sadrži najveći procenat eteričnih ulja. Takva vrsta raste samo u Provansi, dok kod nas ustvari raste lavandin. U srednjem vijeku plemstvo je skrivalo svoj smrad obilno se špricajući parfemima. Kupanje nije bilo popularno u to doba, niti na slavnom francuskom dvoru. Danas se kupamo manje više svaki dan ali bez parfema više ne možemo. Fragorand je proizveo do sada preko 100 vrsta raznih parfema i poznat je kao vlastiti brand.

Mi smo posjetili jedan ogranak u selu Eze iznad Monte Carla. Tu je glavni laboratorij, proizvodnja kozmetičkih krema, losiona, sapuna. Destilerija eteričnog ulja je u Grasseu. Ipak i ovdje u modernom pogonu se mogu vidjeti eksponati starih kotlova destilatora, ali i najnovija oprema za proizvodnju kozmetike, mikseri, punilice krema i parfema, prese za sapune itd. Ulaz je besplatan, pa svi oni koji se žele baviti proizvodnjom, bi trebali posjetiti ovu svjetsku instituciju i nešto naučiti. Naravno nešto i kupiti.


This entry was posted in Azurna obala, Europa, Eze, Francuska, Provansa and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori