FAENZA GRAD KERAMIKE

Faenca je gr0adić od 58.000 stanovnika smješten a pola puta između Bolonje i Riminia. Zvanično pripada proviciji Ravena i bio je veza njene luke sa zaleđem. Rimljani su tu imali naselje Faventia još u 2.stoljeću p.k. na poznatoj cesti via Emilia. Samo ime mu kaže da je to grad keramike. Čak štaviše korijen riječi u mnogim jezicima za keramiku nosi ime ovoga grada. Keramika je nešto što je i danas glavni proizvod. I to ne bilo kakva keramika. Ultrafina, prava umjetnička djela. Doći ovdje a ne kupiti neki suvenir od keramike je prava šteta. Naravno jedna od glavnih grana je izrada keramičkih pločica i sanitarne keramike. Jaka je još i metalna industrija, a posebno oprema i strojevi za preradu i pakiranje voća za brojne vinograde i voćnjake u okolini. U susjednom gradiću Imoli je poznato trkalište, a u drugom Forliju je aerodrom poznat po niskobudžetnim letovima. Fanca je svega pedesetak kilometara udaljena od Bolonje, pa je idealna za pronaći hotel po normalnoj cijeni za vrijeme sajmova u Bolonji. Tako smo i mi uradili.
Piazza del Popolo
Grad nije veliki i njegova stara gradska jezgra može se obići za sat vremena. Autom unutar nje niti ne možete. Centar je na dugom trgu Piazza del Popolo koji današnji oblik dobiva u 15-18. stoljeću,  izgradnjom palača i lođa sa redovima arkada u prizemlju i kolonada na katu. Korišten je kamen iz istre. U palači Palazzo Manfredi je danas gradska vijećnica i u prizemlju jednog dijela Gradska galerija. Nasuprot nje je Pallazzo della Podesta. Pročelja izgledaju ista s obje strane. Pored je visoki toranj sa satom. On je rekonstrukcija nakon rušenje 1944.godine od strane Njemaca prilikom povlačenja. Izvorni je bio podignut od istog arhitekte u 17.stoljeću, kada i fontana, koja je služila kao izvor pitke vode. U njenom dvorištu je povelik trg koji je uglavnom parking, kao i nekoliko drugih okolnih trgova. Jednom tjedno se na većini održava sajam, kada stotine kombi vozila i tendi zakrče sve. Prodaje se sve od hrane, voća, povrća, odjeće, obuće, alata, suvenira. Tipično za Italiju ambulantna prodaja i sajmovi.

Piazza della Libertà
Na glavni trg se nadovezuje trg ispred Katedrale Svetog Petra (Duomo), koja je završena 1520 godine. Velika građevina od cigle, bez visokog zvonika. Izvana ništa posebno. Unutra je mnoštvo slika i skulptura poznatih lokalnih majstora i majstora iz Toskane.

Teatro Comunale Masini
Gradsko kazalište može se podičiti impresivnom unutrašnjošću nedavno obnovljenim. Ulaz je sa maloga trga Piazza Nenni ili po novom Piazza Molinella. Završeno je 1878.godine umjesto stare drvene dvorane u palači Podesta, koja je služila ranije za namjene okupljanja i predstave. Sastavni dio je Il Ridotto, dio sa hodnicima i sobama sa prekrasno oslikanim stropovima i zidovima i karijatidama.

MIC
Najznačajniji muzej grada posvećen keramici se ne propušta obići. To je Museo Internazionale delle Ceramiche. Pored izložaka grčke, rimske tu su i postavke arapske, dalekoistočne i prekolumbovske keramike iz cijelog svijeta. Predstavljena je i keramika od srednjeg vijeka do danas. Zahvaljujući svojim postavkamam uvršten je u knjigu UNESCO-a. Nažalost zbog čudno kratkog radno vremena nismo ga uspjeli obići.

Palazzo Milzetti
Ako Vam nije dosta palača i muzeja možete posjetiti palaču Milzetti u kojoj je nacionalni muzej neoklasicizma. Izvana ne biste nikada pomislili da se unutra kriju prekrasno slikane dvorane sa mnogobrojnim dijelovima strarog namještaja idjelima lokalnih majstora. U noj se često održavaju i razni kocerti u duhu prohujalih vremena.
 

This entry was posted in Emilia Romagna, Europa, Faenza, Italija. Bookmark the permalink.

Odgovori