FOLIGNO

Foligno se nalazi u Apeninima, 35 km jugoistočno od Perugie u pokrajini Umbria, na obali rijeke Topino. Ima oko 57.000 stanovnika. Od ostalih talijanskih gradića ima srednjovjekovnu staru jezgru izgrađenu planski, mada to tako ne djeluje kada lutate kroz labirint uskih uličica. Ima i ZTL zonu ograničenog prometa, pa turisti uglavnom ne mogu svojim autima unutra. Stoga smo izabrali dobar renovirani hotel Italia u samom centru, pa smo tada mogli ući i mi i auto. Iako je turizam prilično razvijen, mi smo došli poslovno u posjetu tvornici u blizini. Stizali smo u hotel po mraku i odlazili ujutro. Začuđujuće koliko se Garmin navigacija nije snalazila u gradu, uporno nas vodeći kroz pješačke zone i jednosmjerne ulice u krivom smjeru.

Piazza della Republica
Sve što se ima vidjeti se nalazi oko glavnog trga Piazza della Repubblica. Katedrala je izgrađena  u periodu 1262-1265 godine. Pročelje katedrale ugurano između drugih zgrada je pravo remekdjelo, kao i unutrašnjost u kojoj je Bernini napravio kopiju baldahina koji se nalazi u crkvi Svetog Petra u Rimu. Nažalost unutra se nije moglo jer je zatvorana već više od godinu dana nakon serije jakih zemljotresa koji su pogodili ovaj trusni dio Italije. Gradska vijećnica je palača od crvenog kamena sa velikim supovima i tornjem s satom na vrhu. Prva verzija je izgrađena kada i Katedrala, pa je mijenjana u 15. i 16. stoljeću. Današnji neoklasicistički izled je iz 1838. godine kada je napravljena velika rekonstrukcija pročelja nakon zemljotresa. U velikoj palači Trinci je muzej s zanimljivom kolekcijom od rimskog doba do srednjevjekovnih slika. Još je nekoliko palača raznih epoha nagurano na trgu.

Giostra
Okolo se nalazi još nekoliko manjih trgića s palačama, crkvama, kafićima i restoranima. Prošetali smo pješačkom ulicom Corso cavour do trga Porta Romana. Starih vrata prema Rimu odavno nema. Napravljana su nova na ulazu u mali parkić  gdje se okupljaju vitezovi i njihovi konji koji učestvuju u srednjevjekovnom spektaklu Giostra della Quintana, koji se održava na posebno napravljenom stadionu pored parka. Nekada su se tu i Rimljani zabavljali. Ove godine je to 16.6. i 16.9.  Dan ranije počinje predstavljanje učesnika u raznobojnim srednjevjekovnim kostimaima na gradskom trgu. Povorka se na kraju kreće ka stadionu.  Grad će biti 15 dana ranije spreman, kada se otvaraju brojni štandovi s hranom, pićem i raznim rukotvorinama i kada počinju razne manifestacije. Najveći spektakl je velika večera na trgu gdje se jedu specijaliteti ovoga kraja i barokne večeri s raznim umjetnicima i živim skulpturama.
This entry was posted in Europa, Foligno, Italija, Umbria and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori