FRANKFURT NA MAJNI

Frankfurt na Majni je najveći grad u pokrajini Hesen i četvrti po veličini u Nemačkoj. Od srednjeg vijeka nekadašnji slobodni carski grad i krunidbeno mjesto njemačkih careva razvio se u jedno od najvažnijih europskih prometnih, trgovačkih i financijskih središta. To je grad banaka i sjedište Evropske centralne banke. Ima najveći i najprometniji aerodrom Europe odmah iza Londona. Frankfurt je poznat je i po najvećem svjetskom sajmu automobila Frankfurt motor show i sajmu knjiga Frankfurter Buchmesse. Mnogo je i drugih sajmova. I ja sam došao u grad posjetiti jedan. U gradu živi preko 750.000 stanovnika. Zovu ga europski Manhattan, jer je nakon savezničkih bombardiranja u Drugom svjetskom ratu obnovljen modernim zgradama i najvišim neboderima Europe.
Pogled s visine
Stižem u grad na željeznički kolodvor sa prekrasnom starom zgradom izgrađenom od čelika i stakla s kamenom fasadom. Zamijenila je 1888. godine tri još starije stanice grada. Prometnom avenijom Kaiserstrasse stižem do dijela s neboderima. Najlepši pogled na grad pruža se sa s vrha Maintowera. Visok je 200m, a vidite nebodere, rijeku Majnu i stari dio grada. Ljeti je otvoreno 10.00-21.00, a petkom i subotom do 23.00, pa se može uživati u svjetlima velegrada. Između nebodera je veliki park. Nisam se penjao gore, jer oblaci i kiša ne nude dobar pogled.
Goethe
Nasravljam do trga Goetheplatz, s spomenikom ovom književniku. Na njega se nadovezuje veliki trg Roßmarkt, nekadašnje sajmište, sa spomenikom Gutenbergu, koji je prvi tiskao jednu knjigu. U blizini je Goetheova rodna kuća i može se posjetiti. Ustvari, njegova kuća je srušena u ratu. Izgrađena je moderna zgrada na tom mjestu. Jedan dio je muzej koji ima originalni nameštaj, slike i Geteove knjige.

Opera
Ulicom gdje se naveliko prodaje nakit i skupa brendiraba roba se dolazi do Operaplatza s starom zgradom opere otvorene 1880. godine, Mozartovom operom Don Giovanni. Srušena je u ratu i obnovljena 1981.godine s autentičnom fasadom i modernom akustikom unutrašnjosti. Može se obići vođenom turom u trajanju 90 minuta.Trg i njegova fontana se okupljalište mladih i starih.
Šoping zona
Obližnji trg Hauptwache (Glavna straža) je jako prometno čvorište. Dalje se nastavlja najpoznatija pješačka zona s trgovinama i robnim kućama Ziel još od 19. stoljeća. Nazivaju je i njemačkom Petom Avenijom. Šoping centar My Zeil se smatra jednim od najvećih arhitektonskih djela moderne gradnje Frankfurta. Diče se najdužim pokretnim stepenicama Nemačke, koje vode direktno na vrh s restoranima Foodtopia. U Njemačkoj robne kuće imaju često jeftine a dobre restorane. Tako ovdje u Galeria Kaufhof sa otvorenom terasom se može uzeti dnevni meni i slikati s neboderima u pozadini. Može se samo popiti i piće.

Stari grad
Prolazim pored MMK, Muzeja moderne umjetnosti, koji ponedjeljkom ne radi, kao i svi muzeji grada. Stižem do katoličke katedrale izgrađena u gotičkom stilu na trgu Domplatz. Ova potiče iz 1400. godine, kada je zamijenila staru koju je izgradio Karlo Veliki 794. godine na mjestu crkvice iz 260. godine. Bila je mjesto krunidbe careva Svetog Rimskog Carstva. Ova zadnja je dva puta rušena i obnavljanja. Impresivan je 100 metara visoki zvonik, s koga je prekrasan pogled. U modernoj zgradi Haus am

Dom je muzej katedrale.
Najlješi trg grada i među najljepšim Europe je Romerberg. Zovu ga srce Frankfurta. Tipične njemačke kuće, šarenih fasada, šiljastih krovova skladno uokviruju trg. Do je mali dio trga s fontanom i Novom vijećnicom Neues Rathaus. Mnogo impresivnija je Stara vijećnica Altes Rathaus iz 1405.godine u kojoj je 1612. godine izgrađena Kaisersaal,velika, dvorana u kojoj su se održavale krunidbe i gozbe. I danas je sjedište gradonačelnika. Na trgu je i evangelitička crkva Alte Nikolaikirche izgrađena sredinom 15. stoljeća. Prekrasna izvana i iznutra. Na susjednom trgu je protestantska crkva Paulkirsche iz 1833. godine u kojoj se sastala prva njemačka nacionalna skupština, koja je prethodila današnjoj Njemačkoj. Na obližnjem trgu kroz koji prolazi još jedna pješačka ulica sa trgovinma je katolička crkva Liebfrauenkirche s prekrasnim orguljama i vitražima.

Muzeji
Oko trga Romerberg je nekoliko muzeja. Najveći je Schirn Kunsthalle Frankfurt s velikom staklenom kupolom s postavkama moderne umjetnosti. Struwwelpeter Museum je o bajkama kojima su se nekada odgajala ili bolje reći plašila djeca. Junges Museum (muzej mladih) dio je Povijesnog muzeja s idejom da se djeci predstavi na razumljiv način povijest od pojave nacizma do danas. Zgrada povijesnog muzeja je odmah prema rijeci. Ovde se nalazi preko 20 muzeja smeštenih pored rijeke Majne. Otišao sam do metalnog pješaćkog mosta, odakle je prekrasan pogled na grad i nazad na vlak.

This entry was posted in Europa, Frankfurth na Majni, Hessen, Njemačka and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Odgovori