FUENGIROLA I El CASTILLO COLOMARES

Fuengirola je grad s 82.000 stanovnika. Smjestila se uz more na slavnoj andaluzijskoj rivieri Costa del Sol ili prevedeno Obala sunca. Nažalost kada smo došli sunca niti za lijeka već samo oblaci i jak vjetar. Glavna karakteristika su brojni hoteli i apartmani smješeni na 8 km dugoj plaži.
Stižemo u odličan hotel Reyesol u Funegiroli, gdje smo prespavali dvije noći. Hotel ima svoju garažu i ne naplaćuje ništa. Ipak je lutrija da li ćete dobiti mjesto. Zato je u blizini veliki trg Plaza Espana ispod koje je veliki parking. Doduše plaća se 20€/dan. Na trgu je moderna zgrada uprave grada, a na jednom kraju zgrada Koride. Tu je i Bioparc, poseban zoo vrt. O njemu smo već pisali prije 13 godina. Hotel se praktično nalazi u pješaćkoj zoni pa ako se parkira u garažu hotela, treba prijaviti registraciju vozila policiji. To uradi hotel kada se stigne. Inače se dobije kazna.
Velike pješčane plaže su simbol ove obale. Uz obalu cesta sa sedmokatnicama i restoranima u prizemlju. Šetamo sve do parka sa palmama i marine u koju se ne može ući. Potom odlazimo jednom od ulica (Calle Espana ili Miguele Cervantes) do glavnog gradskog trga Plaza de la Constuzion. Na njemu sve pršti od života, kao i u okolnim uličicama prepunim restorana i kafića. Odlazimo do hotela još jednom pješačkom ulicom calle Marbella.
Castillo Sohanil
Iz pravca Marbelle na ulazu u Fuengirolu je utvrda na malom brdu visine svega 38 metara nad obližnjim morem. Castillo Sohanil se ustvari nalazi na ušću rijeke Fuengirola. Punici, Feničanii Rimljani su prvi naseljavali padine brda. Na ruševinama njihovih naselja, prvo je bila mala kula koja je služila za obranu, izviđanje i kao svjetionik. U gradu se mogu vidjeti i ostaci rimskog naselja i termi, ali nisu baš vrijedni posjete. Današnju utvrdu su igradili Arapi u u periodu 10.-12. stoljeće, nepravilnog je tlocrta. Godine 1485. zauzela ju je kršćanska vojska. Od tada su napravljene brojne adaptacije, kao rušenje jedne od istočnih kula radi izgradnje platforme za topove i puškarnice. Na kraju ju je digla u zrak Napoleonova vojska. Obnovljena je posljednjih godina kao dio povijesti grada i kao prostor za različite kulturne događaje, poput poznatog Festivala Marenostrum. Ulaz je besplatan. U podnožju je veliki parking.

El Castillo Monumento Colomares
U brdima između Fuengirola i Benalmadene nalazi se još jedan čudan dvorac. Spomenik Kolumbu. Povijesno je nevažan jer je napravljen skoro. Napravio ga je jedan čovjek u čast Kristoforu Kolumbu i otkriću Amerike. Dvorac je pravo malo umjetničko djelo. Doktor Esteban Martin Martin započeo je ovaj projekt uz pomoć dvojice zidara 1987. Koristili su ciglu kamen, cement i završili ga roku od 7 godina. Pojedini dijelovi podsjećaju na Kolumbov brod. Može se obilaziti iznutra i izvana. Često se tu održavaju razni koncerti sajmovi i druga zabavna događanja. U planu je muzej sa kopijama dokumenata.

This entry was posted in Andaluzija, Costa del Sol, Europa, Fuengirola, Španjolska and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori