GENT

GENT GRAD TORNJEVA
Treći grad koji obilazimo u Flandriji je Gent, grad sa više kanala nego Briž (Brugges) i dva puta više stanovnika, skoro četvrt milijuna. Nekada je bio jak centar za proizvodnju odjeće od engleske vune. Moć mu je davao položaj na dvije rijeke Schelde i Leie povezane mnogim kanalima i manjim riječicama, što je bilo idealno za trgovinu. U srednjem vijeku samo je Pariz bio veći grad, a bio je veći od Londona. Danas kanalima plove samo turisti dok razgledaju grad. To je grad se velikim brojem ogromnih crkvi na malom prostoru. Takvo nešto očekujete u Italiji ili Španjolskoj, ali ne i u Belgiji. Neki ga smatraju najljepšim u državi. Može se obići pješice, biciklom, kružnom turom brodom i hop on hop off brodićima ili vodenim tramvajima, koji staju na 6 mjesta u gradu pored glavnih atrakcija. To je grad mladih sa velikim univerzitetom.

GENT SINT-PIETERS
Stižemo vlakom iz Antwerpena nakon jednosatne vožnje na glavnu željezničku stanicu Sint-Pieters (Sveti Petar). Nije samo ime neobično za stanicu, već i njen izgled. Kao da je kombinacija tvrđave od cigle sa visokim tornjevima i jednim velikim zvonikom crkve na kojem je sat. Unutrašnjost veoma zanimljiva sa muralima na zidovima i stropu. Kao u dvorcu. Izgrađena je u eklektičnom stilu 1912 godine za Svjetsku izložbu održanu godinu kasnije. Flibco autobus, koji vozi sa aerodroma Brisel Charleroi staje izvana. Ispred je veliki trg i park sa spomenikom i fontanom, kojeg uokružuju zanimljive okolne zgrade. Mi smo izabrali hotel Castel upravo na tome trgu. Do centra je 2,5km, pa je preporuka sjesti na tramvaj br.1, koji vodi preko centralnog gradskog trga, do tvrđave i ureda za turizam, gdje smo izašli.

GRAVENSTEEN
Ispred zamka na malom trgu Veerleplein su se obavljala javna smaknuća. Posebno se izdvaja zgrada ribarnice iz 1689. godine sa statuom boga Neptuna, dok dvije donje simboliziraju dvije rijeke grada.
U njoj je sada ured turističke zajednice gdje se može kupiti Gent card, koji omogućava ulazak u sve glavne atrakcije grada, voze gradski promet vodeni hop on hop off tramvaj i BoatTour.
Prolazimo pored Muzeja dizajna i stižemo sa stražnje strane zamka Gravensteen odakle je najljepši pogled sa malog mostića. Cijela četvrt poznata po imenu Patershol je bila nakrcana malim kućicama u kojoj je živjela sirotinja. Neke su i danas vidljive, mada je sada tu jako mnogo trendi restorana. U dvorcu je živio Grof vladar Flandrije. Kako bi što bolje provodio zakon i vladao grofovijom dosta je putovao. Imao je u svim gradovima slične utvrde. Prve su bile od drveta, a prva od kamena potiče iz 1000. godine. Još su vidljivi neki njeni dijelovi u donjim slojevima ovoga zamka podignutog 1178.godine od strane grofa Fillipa of Alsasse. On je umro u Svetoj zemlji za vrijeme križarskog rata. Zamak je očuvan gotovo u izvornom obliku kada je napravljen. Kada je grof preselio u udobniji dvorac, tu je bila riznica, zatvor i konačno tvornica pamuka.

VLEESHUIS
Prelazimo mostić, koji se inače diže za prolaz brodova kanalom. Većina ih je takvih u gradu. Na malom trgu Groentenmarkt jedna zanimljiva zgrada Vleeshuis od sive cigle s početka 15.stoljeća u kojoj su bili mesari. Danas se renovira. Navodno će biti skladište bicikla.
Uz kanal je srednjevjekovni pet metara dugi top Dulle Griet težak 12500kg, koji je ispaljivao 340 kg teške kugle na udaljenost od 1578m. U prijevodu ime znači ženski đavo, jer ima velika usta kao žena a iz njih suklja vatra. Ipak top nikada nije korišten. U njemu znaju ponekad pronaći pijanca koji prespava noć nakon mnogo piva iz obližnjeg kafića koji nudi izbor od 250 raznih vrsta.

VRIJDAGMARKT
Sa trga polaze dvije pješačke ulice prepune trgovina. Jedna vodi do trga Vrijdagmarkt ili Trga Petkom u prijevodu radi pazarnog dana koji se tu održava još u doba trgovine vunom. Grad je ovisio od vune, koja je stizala iz Engleske, pa je grad stao na stranu Engleske u stogodišnjem ratu sa Francuzima. Na trgu je proglašena flamanska nezavisnost od Francuske pod patronatom Engleske krune. Tada slavljeni Jacob Van Artevelde, čiji je spomenik na trgu, uskoro biva ubijen od svojih građana za koje je izborio slobodu. Veliki trg okružuju prekrasne flamanske kuće. Ističe se jedna sa tornjem iz 15.stoljeća Toreken i art-nuovo zgrada Socijalističke unije za trgovinu s početka 20.stoljeća. Par desetaka metara od trga je još jedna velika romanička crkva Sint-Jacobs sa dva tornja. Na trgu oko nje vikendom buvljak, a sredinom srpnja Gent Folk festival, koji se održava na nekoliko mjesta po gradu.

BELFORT
Najuži centar grada čini nekoliko trgova povezanih jedan do drugoga odijeljenih samo monumentalnim crkvama, zvonicima i palačama koje ih okružuju. Volim takve trgove, jer s koje god strane priđeš, pogled je fantastičan i drugačiji. U sredini je 91 metar visoki toranj Belfort, koji je simbol grada i privilegija koje je imao u prošlosti. Služio je i kao toranj za nadzor grada i borbu protiv požara, koji su harali i uništavali gradove u srednjem vijeku, jer je većina kuća bila od drveta. Sa njega su pratili približavanje neprijatelja, označavali vrijeme trubama, a potom i zvonima. Danas ima 53 zvona koja odsviraju melodiju. Gradnja je započela 1313. godine i pod zaštitom je UNESCOA-a, kao i 26 drugih tornjeva Flandrije i 6 Valonije. Može se popeti skoro do samog vrta vrha i to većim dijelom liftom. Preporuka je da se spustite pješice spiralnim stepenicama, ali možete se i vratiti liftom. Pogled odozgo je prekrasan. Na njega se naslanja Cloth hall, zgrada napravljena 1445.godine u kojoj se trgovalo odjećom i gdje su se čuvali važni dokumenti. Tri stoljeća kasnije je služila kao zatvor. Tada je dodan dio poznat kao Mammelokker, po skulpturi iznad vrata. Legenda kaže da su Rimljani osudili zatvorenika da umre od gladi i zatvorili ga u zatvor. Dozvolili su samo da ga posjećuje kćerka, koja ga je dojila svojim mlijekom za vrijeme svojih posjeta. Zbog velike ljubavi i odanosti ocu, na kraju su ga pomilovali i pustili. Do tornja s druge strane je čudna građevina, koja ima samo krov i koja je ustvari pokrivena tržnica. Oko Belforta u nizovima palača koje okružuju trg su Kraljevsko Holandsko Kazalište i renesansna Gradska vijećnica.

TRI GRANDIOZNE CRKVE
Do tornja je ne manje vrijedna velebna gotička Katedrala St. Bavo nastala na mjestu romaničke. U njoj je trebao bit sahranjen kralj Karlo V, koji je dao silni novac za njenu rekonstrukciju 1500. godine, ali je umro prije nego je završena. Krije u sebi remek djela poput oltara od crvenog i crnog mramora, hrastovu propovijedaonicu, najbolju sliku Rubensa triptih Kalvarija i vrhunac svega Klanjanje mističnom janjetu od braće Van Eyck. Ulaz u crkvu je besplatan, ali se plaća ulaz u kapelu u kojoj je slika. Iza crkve je spomenik dvojici braće i biskupska palača i dvorac od kamena Geeraard de Duivel Steen ili u prijevodu Žerar đavo, jer se ženio pet puta i svaki puta bi prethodnu ženu dao ubiti. Bio je u njemu arhiv. Na drugom kraju ovoga megatrga, s druge strane Belforta je isto tako grandiozna crkva Sint Niklaaskirk, izgrađena od plavičastog kamena sa rijeke Scheldt u gotičkom stilu 1250.godine. Najstarija je u gradu. Zbog njene gradnje srušena je na tom mjestu 120 godina još starija crkva. Posebna je i po tome što joj zvonik stoji na mjestu križanja brodova umjesto kupole. Do izgradnje Belforta njen toranj je bio za osmatranje. Njen ulaz gleda na bivšu veliku zgradu pošte, koja je u istom stilu izgrađena početkom 20.stoljeća. U njoj je sada šoping centar. Preko kanala je i treća Sint Miechelskirk crkva čiji je zvonik trebao nadvisiti sve sa 134 m visine. Konačno 1828.godine toranj je završen sa svega 24 metra visine. Crkva sadrži brojne slike i kipove poznatih majstora uključujući Krista na križu od Anthony van Dycka. Do nje se pružio uz obalu i samostan crkve. Najljepši pogled Genta je sa mosta Sint Miechels. Odatle se vide tri zvonika, sama istoimena crkva i prekrasna obala sa najljepšim kućama Flandrije u dvije ulice Graslei i Koornlei duž rijeke Leie. Tu je i mala luka Genta odakle polaze turistički brodići. Imena su dobile po robi kojom se tu trgovalu. Prva po zelenjavi i povrću, a druga po žitu. Najstarija Spijker kuća iz 12.stoljeća bila je skladište žita u slučaju gladi.

VODENI TRAMVAJ
Čim se dođe od trvrđave do kanala je početna točka Vodenog tramvaja. Na obali ispod žutog suncobrana se kupuju karte, ako niste kupili online. Druga polazna točka je iz stare luke Korenlei 200 metara niz kanal. Radi se o floti velikih brodova koji voze u krug duž kanala i zaustavljaju se na šest stanica na principu Hop on Hop off autobusa. I na njima se mogu kupiti karte. Kupovinom jednodnevne ili dvodnevne karte možete putovati koliko želite, izlazeći i ulazeći, obilazeći atrakcije po želji. Nešto jeftinija je kružna tura koja traje 40 min, gdje kapetan broda, koji je ujedno i vodič i veoma zabavna ličnost vrlo duhovito objašnjava. Voze svaki dana od 1.travnja/aprila do 31. listopada/oktobra u vremenu 11.00-18.30. S obzirom da nemaju krov pripazite da ne izgorite na suncu mada se dobiju suncobrani.

VELDSTRAT
S glavnog trga počinje pješačka i trgovačka ulica Veldstraat, kojom prometuje i tramvaj, kojim smo došli. Ženski dio ekipe  preskočio jeo šoping, ali našao snage da zavirimo u  besplatni muzej, smješeten u dvije palače . Hotel d’Hane-Steenhuyse govori o životu obitelji d’Hane Steenhuyse i Vander Haeghen prije dvjesto godina. Moguće je vidjeti namještaj i predmete iz života u njihovim raskošnim pajačama. Druga je posvećena belgijskom jedinom književniku koji je dobio Nobelovu nagradu.
Prošli smo na trgu Koophandelsplein veliku Palača pravde sa sudovima i koncertnu dvoranu Handelsbeurs i veliku zgradu opere sa gradskom kazališnom kavanom i restoranom.  Na velikom trgu Kouter u srednjem vijeku su se održavale vojne parade, viteški turniri, takmičenja u streličarstvu, prodavali konji. Od 19 .stoljeća na bini nedjeljom sviraju razni orkestri i zabavljaju puk. 

KVART MUZEJA
Ako imate vremena obići muzeje nedaleko od željezničke stanice, možete posjetiti STAM gradski muzej, koji govori o povijesti grada. Do njega možete stići običnim i vodenim tramvajem. Nastao je kombinacijom prostora opatije iz 14.stoljeća, samostana iz 17.stoljeća i moderne građevine koja ih povezuje. Pored je koncertna dvorana De Bijloke. Nedaleko u parku je SMAK, muzej aktualne umjetnosti ili bolje reći moderne i Museum voor Schone Kunsten (MSK) ili lijepog slikarstva sa slikama od 1350.godine pa do moderne umjetnosti 1950.godina. Velika zgrada u blizini, visokih zidina, koja podsjeća na utvrđeni dvorac je ustvari kasarna. Nažalost dan je bio prekratak za obići ih, pa ako volite umjetnost i muzeje planirajte dva dana u Gentu.

SAMOSTAN SVETOG PETRA
Kada se od muzeja krene u pravcu grada stiže se na veliki trg Sint-Pietersplein, te crkva i samostan Svetog Petra. Nastao je još u 7.stoljeću, a krajem desetog doživljava procvat i postaje zahvaljujući donacijama plemića najbogatiji u Flandriji. Današnji koncept dobija u 15.stoljeću, mada su mnoge zgrade još iz zlatnog doba. Svećenici su bili pioniri u kultiviranju raznog bilja i razvoju poljoprivrede, jer su posjedovali čak mnoga sela. Nakon godina razaranje u 16.stoljeću, slijedi opet procvat i obnova i dogradnja kompleksa. Iz toga perioda je restauracija same crkve. Smatra se najljepšom baroknom u Flandriji. Unutra su četiri veličanstvene tapiserije sa scenama iz života Svetog Petra i Pavla. Iza samostana je također stanica vodenog tramvaja.This entry was posted in Belgija, Europa, Gent and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Odgovori