GIBRALTAR

Gibraltar je državica površine svega 6,8 km2 i 32.700 stanovnika. Nalazi se na jugu Španjolske u neposrednoj blizini Afrike. Nastanjena je od prapovijsti. Sve sile tijekom povijesti su se trudile da kontroliraju strateški položaj tjesnaca širokog 14,3 km. Dugo su vladali Mauri, španjolski kraljevi da bi 1705.godine došli Britanci, koji su ostali do danas. Gibraltar se opire ogromnim naporima Španjolske da se vrati pod njen suverinitet. Njegovi stanovnici na referendumu su odbili takvu pomisao. U zadnjih 100 godina zvanična valuta je gibraltarska funta,čiji je tečaj kao i engleske. Rado se prima i euro.
La Linea
Sa španjolske strane je mnogo veći grad La Línea de la Concepcion.s dvostrukim brojem stanovnika. Nema nekih znamenitosti vrijedih posjete. Neki se tu odluče prespavati radi nižih cijena apartmana i hotela. U Gibraltaru se vozi desnom stranom kao u cijeloj Europi. Tko bi dolazio svojim ili španjolskim rent a car vozilom mora platiti dodatno osiguranje. Stoga je najbolje ostaviti auto na parkingu Santa Barbara prije granice i ući pješice. Malo dalje u gradu La Linea se može naći nešto jeftiniji parking, ali ne vrijedi pješačiti 20-30 minuta u jednom pravcu. Može se za sada ući i sa hrvatskom osobnom iskaznicom.
Žičara
Čim se pređe granica je autobusna stanica gradskog prometa Citybus. Linija 5 vozi u sami centar grada, a Linija 10 prolazi centrom sve do polazne točke žičare. Linija X5 vozi samo do 1200 metara udaljenog sjevernog trga Market Place Terminus (City Centre North), kojeg ćemo posjetiti na kraju. Autobusi zaobilaze aerodromsku pistu preko koje je išao sav promet. Auti i kombi vozila idu tunelom ispod. Mnogi Britanci avionom stižu tamo. Do vrha se može brojnim kombi vozilima i mini busevima već sa granice. To su vođene ture trajanja 2-6 sati ovisno što se obilazi i koliko košta. To je najbolja opcija jer za malo vremena se vidi mnogo bez puno pješačenja. Cijena kreće od 25€ po osobi. Mi smo imali sreće da smo bili sami u kombiju.
Druga opcija je da sjednete na gradski bus 10 i odete do stanice žičare usred velikog parkinga. Nije loše odmah zaviriti u prekrasno uređeni botanički vrt Alameda Garden pored njega, jer je pitanje kuda će vas put odvesti nazad. Mi smo navratili na kraju. Izgrađen je 1816. godine. U ovom obliku je zadnjih 50 godina. Mnogo je palmi, kaktusa i drugog egzotičnog bilja i cvijeća. Na vrhu je mali zoo vrt, jezerce s kornjačama i drugim malim divljim životinjicama zapljenjenih od strane carine. Ima majmuna, reptila, ptica, svinja. Ulaz je besplatan osim u dio sa životinjama.
Rock
Rock of Gibraltar ili Gibraltarska stijena je visoka 426 metara. Jedino je europsko utočište oko 230 divljih majmuna makaki. Lijepo ih je za vidjeti, ali znaju biti agresivni, skakati po turistima, otimati torbice, ruksake, telefone, kape, naočale u potrazi za hranom. Mi smo se uvjerili u suprotno. Vozači kombija vam stave kikiriki na glavu da bi skočili na vas, brzo ga uzeli i skočili dalje. Čak uđu u auto kod vozača kako bi ga uzeli iznad volana. Država ih hrani dva puta dnevno. Poslovica kaže kada majmuni napuste Stijenu, otići će i Britanci. Do gore se može pješice, što je ludost. Žičarom se stiže za par minuta za 18€. Postoji i stanica na pola puta. koja je ponekad zatvorena. Morate dodatrno kupiti i ulaznicu rezervata prirode Gibraltar Nature Reserve, gdje su uključene sve atrakcije. Cijena 18 funti, a za djecu 5-11 godina 12 funti.
Kada se popne na vrh relativno je ravno i može se vidjeti mnogo toga šetajući i hodajući uglavnom nizbrdo ako dobro isplanirate rutu i ako pojedini dijelovi nisu zatvoreni radi radova. Treba pazite na jureće kombije. Ceste su jako uske i uglavnom jednosmjerne. Odozgo je prekrasan pogled. Po vedrom danu lako možete vidjeti obalu Afrike, dugu španjolsku rivieru Costa del Sol i točku na kojoj se sudaraju Sredozemno more i Atlantski ocean. Gibraltar se nalazi na špicastom poluotoku koji zatvara veliki kružni zaliv, gdje je španjolska luka Algeciras na suprotnoj strani.
Skywalker
Kada se stigne gore žičarom dočekuju vas majmuni i vidikovac. Majmuni su i kod dijela za hranjenje Barbary macaque feeding station. Sto metara dalje je najnovija atrakcija Skywalker. Na visini od 340 metara izravno iznad razine mora je vidikovac od četiri sloja staklenih laminiranih ploča ukupne debljine 4,2 cm,
Može izdržati težinu 340 ljudi, mada se puštaju grupe od maksimalno 50. Šetnica je široka 2,5 m i strši 6,7m iznad bezdana. Utrošeno je 30 tona čelika za nosivu konstrukciju. Neki ne smiju niti pomisliti prošetati njome.
Podzemne špilje
Sa samog vrha možete dugim kamenim strmim stepeništem natrag niz The Rock kako biste skratili put ka dole ali i preskočili neke atrakcije. Lagano se spuštajući cestom do prekrasne špilje Saint Michael’s Cave. Smatralo se da je bez dna i da vodi ispod mora do Afrike. Prvi put spominje ju rimski putopisac Pomponija Melija. Puna je stalagmita jer stalno kapa u njoj. Jedan je postao pretežak leži ondje stoljećuima. Ima prstenove kao drvo godove. Tamniji su iz razdoblja s manje kiše. Zovu je katedrala jer podsjeća na cijevi orgulja. Osvjetljena je raznobojnim reflektorima. Njen donji dio je za pustolovne posjete samo sa vodičem uz najavu.
Viseći most
Na mnogo mjesta su mali kameni platoi i zidine gdje su bili smješteni topovske baterije, koje su nadzirale prolaz. Ima nešto i topova. Jedan se zove O’Hara’s Battery a drugi plato Herkulovi stupovi, kako su u antičko doba zvali prolaz. Tamo je mali spomenik posvećen tom imenu. U jednom danu je nemogiće sve obići pa smo neke stvari preskočili. Ispod visećeg mosta je duboka provalija, pa je prilika za malo adrenalina. Strašljivi ga mogu zaobići puteljkom. Na njemu su snimani i neki filmovi. Slijedi još jedna terasa s majmunima Apes Den.
Great Siege Tunnels
Ono što se ne smije propustiti su tuneli iz doba velike opsade od strane španjolske vojske 1779. – 1783. Da bi postavili topove na sjevernoj strani Stijene Englezi su ručno prokopali tunel, koristeći punjenja crnog baruta, čekiće, dlijeta, krampove i lopate. Ideju je dao vojnik Ince, koji je bio rudar. Nije to samo prolaz dug 100 metara, to su i prostorije gdje su vojnici živjeli. Teško je zamisliti buku od grmljavineu topova koji pucaju u tako malom prostoru. Tuneli su dovršeni 3 mjeseca nakon završetka Velike opsade. Kasnije su povezani s tunelim prokopanim u II.svjetskom ratu. U njima su Eisenhower i Churchill planirali invazije na Sjevernu Afriku 1941. Mogu se posjetiti i neki muzeji kao Military Heritage Centre i City Under Siege Exhibition koji prikazuju život vojnika pomoću voštanih figura.
Moorish castle
Spuštajući se oprema gradu stižemo iznad malog arapskog dvorca ili bolje reći kvadratne kule izgrađene 1160. godine Opljačkali su ga Španjolci između u 14. stoljeću, da bi bio obnovljen. Arapi su grad zvali Medina Al Fath ili Grad pobjede. Bio je opasan obrambenim kulama i zidinama , koje se mjestimično još vide. Strmi sokaci i stepenice vode u podnožje pored oronulih kućica pravljenih bez ikakvog reda.
Centar
Konačno se vraćamo u centar spuštajući se uskim uličicama s naguranim parkiranim autima. U samom gradu osim dugačke glavne ulice Main street (Glavna ulica) nema se što vidjeti. Obilazak počinjemo s južne strane od trga na kojem je Guvernerova rezidencija, pod nazivom Samostan. Izgrađen je 1490-ih kao franjevački samostan. Ispred se odvija smjena straže par puta dnevno i veliki spektakl jednom dnevno. Do nje je Kraljeva kapela. Preko puta je mala zgrada poput grčkog hrama s dva topa. Slijedi zgrada suda, u kojoj su se John Lennon i Yoko Ono vjenčali 1969. Uskoro počinje pješačka zona s robnim kućama i trgovinama. Nešto dalje nailazimo na Katedralu spartanski uređenu. Skrećemo na mali trg John Macintosh s gradskom galerijom i informativnim turističkim uredom. S druge strane zgrade je ulaz u Parlament i Gradsku vijećnicu i spomenik britanskim vojnicima. Tu staje bus 5 ispod stepeništa. Vraćamo se na glavnu ulicu i nastavljamo na sjever do najživljeg i najvećeg trga Casemates.. Tu je bila vojarna i skladište streljiva. Naziv dolazi od talijanske riječi Casa Matta ili Naoružana kuća. Prepun je kafića i restorana i pravo mjesto za odmoriti. Kada se prođe ispod volti dolazi se na drugi trg s tržnicom i automusnom stanicom Market Place Terminus (City Centre North). Do granice voze Busevi X5, 5, i 10.
Europa point
Ako imate volje i dalje nešto vidjeti, tu na istoj stanice možete sjesti na bus 2 i ići do krajnje stanice. Europa point je najjužnija točka Gibraltara udaljena od Afrike 25 km. Obilježena je malim spomenikom. Za vedrog dana, može se vidjeti u Africi Jebel Sidi Musa, drugi Herkulov stup. Prvi je Gibraltarska stijena. Tu je svjetionik iz. 1841. i impresivna džamija izgrađena 1990-ih saudijskim novcem. Mi smo to ipak preskočili.
Još mnogo toga ima što za vidjeti ako imate više vremena poput promatranja kitova, dupina, ptica, kupanje na plaži Catalan bay & jurassic pješčana dina, Gradski muzej, Trafalgar groblje, ….

This entry was posted in Europa and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori