GOTTINGEN

Gottingen je grad u njemačkoj pokrajini Donjoj Saksoniji u kome živi 135.000 stanovnika. Leži na rijeci Leine. Prvi put se spominje 953. godine. Nalazi se 100 km južno od Hanovera i oko 55 km sjeverno od Kassela. Mješavina je staroga i novoga. Mnoštvo trgovina i robnih kuća nudi priliku za šoping.

Marktplatz
Na glavnom gradskom trgu Marktplatz se nalazi stara gradska vijećnica Altes Rathaus, izgrađena 1444. Sada se u njoj nalazi Turistički ured. Na zidovima su oslikani grbovi članica Hanze, udruženja trgovačkih cehova raznih gradova, koje je postojalo od 12. do 17. stoljeća. Na trgu je fontana Ganseliesel (guska djevojka). Poznata je kao djevojka koja se najviše ljubi na svijetu, jer svaki student koji stekne doktorat znanosti daje joj poljubac. Obučen je maturantskim šeširom i odvezen do kipa u ručnim kolicima, pa je pravi događaj za sve prisutne.
Univerzitet
Grad je poznat je po svom Univerzitetu osnovanom 1737. godine. Tu je i nekoliko Max Planck instituta. Ne čudi zato da su petina stanovnika studenti. Zbog velikog broja dobitnika Nobelove nagrade koji su tu studirali, predavali ili istraživali, zovu ga grad koji stvara znanje. Zgrade sveučilišta su u mnogim dijelovima grada kao i nekoliko muzeja i botanički vrtovi koji mu pripadaju.

Drvene kuće staroga grada
Göttingen nije bombardiran tijekom Drugog svjetskog rata pa je mnogo originalnih zgrada. Posebno onih s drvenom konstrukcijom iz 15. i 16. stoljeća. Do duše neke su žbukane u doba baroka, kada nije bilo moderno vidjeti drvene grede u zidovima.
Crkva Jacobikirche, je sagrađena u periodu 1361.-1461. Ima najzanimljiviju unutrašnjost od svih crkava u gradu, modernim vitrajima i orguljama. Johanniskirche iz 1200. godine najstarija je gradu, mada su neki djelovi prerađeni kroz povijest. Vrlo skromne unutrašnjosti.

This entry was posted in Donja Saska, Europa, Gottingen, Njemačka and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Odgovori