GREENWICH NULTI MERIDIJAN

GreenwichKada boravite u Londonu nekoliko puta na red dođu da se obiđu i neka mjesta van užeg centra grada. Tako smo se i mi odlučili da posjetimo mali gradić Greenwich, koji se polako stopio sa Londonom i postao njegovo istočno predgrađe. Zašto doći tamo?


Greenwich je mjesto gdje se dvije zemljine polutke susreću i gdje prolazi početni meridijan, odnosno gdje je zemljopisna dužina nula. Sve se to može vidjeti u Royal Observatory i Planetariumu sa starim teleskopima. Možete istovremeno jednom nogom stajati u zapadnoj, a drugom u istočnoj hemisferi. Do gore se mora kroz najljepši park Londona Royal Park, a i pogled je prekrasan na London u daljini. Podno parka nalazi se pomorski muzej National Maritime Museum, važno mjesto za bolje upoznavanje britanske pomorske povijesti. Ulaz je besplatan, kao i u većinu britanskih nacionalnih muzeja, pa ako imate vremena svakako svratite. U blizini se nalazi (još jedna) kraljičina rezidencija, Queens Palace, a par koraka dalje pomorski fakultet Old Royal Naval College. U luci na starim dokovima je lijepo očuvan jedrenjak Cutty Sark, u svoje vrijeme najbrži trgovački brod, koji je donio bogatstvo prevozeći čaj, rižu, ugljen… Pretvoren je u zanimljiv i interaktivan muzej koji vrijedi posjetiti. Više o svemu pogledajte na stranicama Royal museum Greenwich.
Metro stanica nalazi se u podnožju gradića te iz centra Londona do tamo se možete stići uz par presjedanja, ovisno o mjestu polaska. Nešto skuplja, ali bolja i atraktivnija opcija je ukrcati se na brodić, koji poput autobusa ima nekoliko stanica na Temzi (karta u jednom pravcu iznosi oko 8 funti). Na taj način možete doživjeti London iz druge perspektive i vidjeti veliku većinu njegovih znamenitosti načičkanih uz obalu rijeke. Mi smo se do Greenwicha uputili metroom, a vratili se brodom do Towera, dobra kombinacija.
Brodićem ili metroom možete produžiti niz Temzu do Q2 arene izgrađene 2012. godine povodom Olimpijskih igara, gdje se pored raznih sportskih događaja održavaju i brojni koncerti. Arena ima i drugih zabavnih sadržaja, poput kina ili restorana. Blizu arene vozi i žičara Emirates Air Line preko Temze do London City aerodroma. Dalje niz rijeku je povijesni Royal Arsenal u Woolwich  i Thames Barrier, velika brana koja treba spriječiti poplave i potop velikih dijelova Londona. Mnoštvo zanimljivih mjesta za obilazak i upoznavanje.
This entry was posted in Europa, Greenwich, London, Velika Britanija and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori