HANNOVER

Hannover se nalazi na sjeveru Njemačke, na rijeci Leine. Ima preko pola milijuna stanovnika. Glavni je grad pokrajine Donja Saska. Važno je trgovačko i sajamsko središte sa sveučilištem. I on ima svoju verziju Oktoberfesta. Schützenfest je najveći svjetski sajam i natjecanje u gađanju mete. Jak je kulturni centar s brojnim muzejima, galerijama i kazalištima. Zbog velikih parkova zovu ga i grad na selu. Kroz njega je prokopan kanal Mittelland, oko koga su neke od najzačajnijih turističkih atrakcija u starom gradu Altstadt.

Kropcke
Stižem vlakom na glavnu odgromnu staru željezničku stanicu ispred koje je veliki trg i mravinjak od ljudi. Sa njega kreće široka pješačka zona sa trgovinama i robnim kućama. I to u dva nivoa s podzemnom ulicom. Stotinjak metara dalje je glavni gradski trg Kropcke, koji je i veliko prometno čvorište. Okružen je modernim zgradama. Na njemu je gradski sat, kao mjesto gdje se sastajete s prijateljima. Praktično se na trg nadovezuje drugi sa neoklasicističkom zgradom Državne opere Staatsoper, podignute 1852. godine. Unutrašnjost je skoro doživjela neke promjene, pa je akustika savršena.
Herrenhausen
Odlazim tramvajem broj 4 ili 5 s podzembe stanice do glavne atrakcija na rubu grada, velike palače i vrtova Herrenhausen.
Originalna palača je bila izgrađena 1640. godine, kao kraljevski ljetnikovac. Potpuno je uništena u Drugom svjetskom ratu, a obnovljena je tek 2012. U njoj je mali muzej Schloss Herrenhausen s izložbama izvornih artefakata i dokumenata iz doba baroka. Veličanstveni kraljevski vrtovi Herrenhauser se sastoje od nekoliko dijelova, Welfengarten, Georgengarten, dva prekrasna parka u engleskom stilu, te Berggarten, botanički vrt s kućicama orhideja, palmi i kaktusa.
Veliki vrt iz 1666. godine sa kaskadama, fontananam, oranžerijom i vrtnim kazalištem smatra se najbolje očuvanim primjerom ranobaroknog vrta u Njemačkoj. Na sjevernom kraju je kraljevski mauzolej. Tijekom ljeta, može se uživati u igri svjetlosti svjetlećih vrtova. Mogu se kupiti i pustiti vlastiti papirnati lampion. U njemu se održava i natjecanje u vatrometu, kada ljudi dolaze iz cijelog svijeta. Ovo traje od svibnja do rujna.

U parku je veliki akvarij SEA LIFE s 3500 vrsta iz gradske rijeke Leine do tropskih karipskih mora. Ima 37 bazena sa kubanskim krokodilima, ražama, hobotnicama, morskim psima i kornjačama. Zanimljivo za djecu i odrasle. Pored je muzej Fürstenhaus Herrenhausen, smješten zgradi iz 18. stoljeća. Poznat je po starim zbirkama umjetnina, skulptura i namještaja koga nisam posjetio.

Landesmuseum
Vraćam se tramvajem na trg Aegidientorplatz gdje se križaju dva široka bulevara i odlazim do muzeja Donje Saske (Niedersächsisches Landesmuseum Hannover) s arheološkom i etnološkom zbirkom U njemu je Državna galerija (Landesgalerie) sa zbirkom slika srednjeg vijeka sve do 20. stoljeća. Pored njemačkih slikara tu su i djela Rembrandta i Rubensa,
U modernoj zgradi nalazi se Sprengel muzej moderne umjetnisti s kolekcijama slika dvadesetog stoljeća i apstrakne umjetnosti. Zgrada je ogromna da sam se bekoliko puta izgubio u prodtoru, šti je očigledno bio i cilj orojektanta.
  

Maschsee
To je veliko umjetno jezero smješteno u samom centru grada koje služi za razne sportske aktivnosti i rekreaciju. Dovršeno 1936. godine. Dugo je 2,4 kilometra i negdje široko 530 metara.
Puno je jedrilica, pedalina, kajaka, motornih čamaca, kupača ili onih željnih sunca. Oko jezera su parkovi.
Tu je ljeti veliki festival glazbe, hrane i pića koji uz vatromet okupi dva milijuna posjetitelja. Pored jezera je stadion nogometnog kluba Hannover.

Neues Rathaus
Na obližnjem manjem jezercu je veličanstvena Nova gradska vijećnica (Neues Rathaus), izgrađena 1913. godine u starinskom stilu. Izgrađena je na temeljima 6026 bukovih pilota. Visoka je 98 metara a na vrhu je kupola, na koju se možete popeti i pogledati grad odozgo. Ima i dizalo. Može se obići kroz vođene ture.
Jedna od rijetkih nikada obnovljenih zgrada nakon drugog svjetskog rata je anglikanska crkva Aegidienkirche iz 1347. godine. Ostala je kao spomenik. Dodano joj je zvono iz razorene Hirošime.

Am Markte
Glavni trg staroga grada Altstadt je Am Markte. Na njemu je kasnogotička stara gradska vijećnica iz 15. stoljeća. U njoj su male trgovine i galerije. Oko trga su prekrasne stare zgrade.Stara gradska tržnica nalazi se u neogotičkoj elegantnoj zgradi iz 1881. godine. Nova je u obližnoj staklenoj zgradi Markthalle.
U sredini trga je crkva Marktkirche, sagrađena od opeke, s tornjem visokim 97 metara. Datira iz 14. stoljeća, Unutra je prekrasna brončana krstionica iz 15. stoljeća i drveni izrezbareni oltar iz 1480. godine.
Tu je i Povijesni muzej grada Historisches Museum Hannover smješten u jednoj od najstarijih zgrada u gradu zajedno s utvrđenom kulom. Unutra su i četiri kraljevske kočije, stara odjeća i oružje. Do muzeja je kuća poznatog njemačkog filozofa Leibniza dok je sahranjen preko rijeke u crkvi Neustädter Kirche iz 17. stoljeća. Na obali rijeke Leine nalazi se palača Leineschloss iz 17. stoljeća. Bivša kraljevska rezidencija je sada zgrada državnog parlamenta.
Na možda najljepšem trgu grada Ballhofplatz je stara kuća s drvenim gredama Ballhof iz1665. godine. U njoj je Državno kazalište Donje Saske. Koga zanimaju ovakve kuće treba otići u 40 km udaljeni gradić Celle, na obalama rijeke Aller, sa više od 400 takvih kuća.
Ako dolazite s djecom posjetite veliki zoo vrt pored gradskog parka i kongresnog centra.

This entry was posted in Donja Saska, Europa, Hannover, Njemačka and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori