HELSINBORG

0Tamo gdje je oresundski tjesnac najuži smjestio se švedski gradić Helsinborg. Na suprotnoj obali je danski Helsinbor i utvrđeni dvorac Kronborg. Ovo je pravi turistički gradić sa bogatom turističkom ponudom. Oko grada su pješčane plaže, načičkane malim drvenim raznobojnim kolibama, koje služe očigledno domaćima za ostaviti stvari za plažu u njima. U gradu je nekoliko manjih muzeja i zabavnih sadržaja za turiste, poput mini zoo vrta, aquariuma, adrenalinskig centra.


Grad kulture
Bilo da stignete trajektom, autobusom ili željeznicom počinjete obilazak iz iste točke ispred novoizgrađenog kompleksa Helsinborg centralstation. Trajekt plovi 20 minuta svaki sat vremena. Odmah zapažamo niz ulicu monumentalnu zgradu gradske vijećnice it 1897.godine izgrađenu od crvene cigle sa pet tornjeva, od čega onaj najviši ima sat.

Idući dalje niz bulevar sa prekrasnim palačama, dolazimo do velikog trga na kome je moderno zdanje kulturnog doma Dunkers Kulturhus, gdje se održavaju razne manifestacije, izložbe i priredbe. Druga strana gleda na more. Nešto dalje niz ulicu su dvije bijele građevine. Prva je koncertna dvorana Helsingborgs konserthus, u kojoj nastupaju simfonijski i rock orkestri ravnopravno. Izgrađena je 1932. godine. Do nje je Helsingborgs stadsteater, koji ugošćava kazališne predstave za odrasle i djecu. Ima tri pozornice. Cijeli grad se pripremao za adrenalinsku utrku sa raznim zaprekama, kao i takmičenja u nekim sportovima. Posvuda su bile zapreke i poligoni.

Helsinborg Šoping zona
Ulica Kullagatan je pješačka zona sa brojnim trgovinama suverima i druge robe. Skrećemo do maloga trga i starinske kuće obojene u crveno suca Jacoba Hansena iz 1641. Mnogi poznati građani Helsingborga su živjeli ovdje. Stropovi u plavoj i crvenoj dvorani su ukrašeni slikama koje opisuju povijest grada i vlasnika zgrade. Nažalost unutra se ne može. Vraćamo se u Kullagatan i idemo sve do trga Mariatorget i crkve Sv. Marije To je najstarija crkva u gradu i datira iz 14. stoljeća. Izgrađena je od opeke u gotičkom stilu i diči se srebrnim blagom i oltarom iz 15.stoljeća.

Utvrda
Vraćamo se glavni gradski trg Stortorget, koji povezuje luku i utvrdu na brdu. Impresivno stepenište i obrambene zidine su samo mali dio što je ostalo, Ostala je na vrhu i veličanstven kula Karnan. Tijekom kasnog srednjeg vijeka je tu bila najjača tvrđava u Skandinaviji. Nikada osvojena. Zajedno sa Kronburg, onom nasuprot tjesnaca kontrolirala je prolazak brodova i naplaćivala neometan prolaz. Popnite se spiralnim stubište unutar tornja i uživajte u pogledu na grad. Za lijepog vremena može se vidjeti i  Danska preko kanala. Nažalost danas je bilo tmurno i oblačno. Oko kule je sada park za šetnju i opuštanje turista, ali i Šveda koji to zaista vole raditi.
This entry was posted in Europa, Helsinborg, Švedska. Bookmark the permalink.

Odgovori