INGOLSTADT

Ingolstadt je univerzitetski grad na Dunavu u Bavarskoj. Danas tu živi oko 137.000 stanovnika. Osnovan je prije 1216 godina. Sjedište je proizvođača automobila Audi, čiji se interaktivni muzeji mogu posjetiti ako imate vremena. Stari grad s kućama sa zabatima je izvrsno očuvan dijelom zahvaljujući sustavom utvrda iz 19. stoljeća. Mnogo je gotičkih i srednjovjekovnih crkvi, palača iz 13. i 14. stoljeća.
U grad stižem vlakom. Stanica je malo dalje od staroga grada pa se mora i gradskim autobusom do autobusne stanice ZOB na sjevernom rubu staroga grada. Tu mi je u blizini odličan hotel Altstadt. 
Rathausplatz
Centralni gradski trg je Rathausplatz sa starom i novom gradskom vijećnicom i upravom grada. Stara gradska vijećnica je spoj četiri različite kuće koje datiraju iz 14. stoljeća. 1880. godine dobile su današnji neorenesansni stil. Na glavnom pročelju nalazi se zakrivljeni zabat sa satom, dok se na drugoj strani nalazi prednji dio s kamenim reljefom i balkonom. Danas je sjedište gradonačelnika. Nova vijećnica je sasvim moderna zgrada. Iza Stare vijećnice je Moritzkirche, najstarija zgrada u gradu iz 1234. godine. napravljene dijelom na temeljima one iz 800-ih godina, kada je grad osnovan.Stoljećima je ovo bila jedina crkva u gradu. Uz nju je crkveni toranj i srednjovjekovna stražarnica, Pfeifturm, podignuta da upozori na približavanje neprijatelja ili požar u gradu. Možete se popeti za prekrasan pogled na grad.

Munster
U starom gradu je nekoliko ulica pješačke zone s brojnim trgovinama, robnim kućama i uslužnim lokalima. Krećemo duž Theresienstrasse do Liebfrauenmünster iz 15 stoljeća, sa dva zapadna tornja različite visine, jer jedan nikada nije dovršen. Oba su kasnije natkrivena baroknim kupolama. Poseban je glavni oltar, iz 1572. godine s motivima protureformacije. U koru su vitraji izrađeni u 16. stoljeću. Ispred  tornjeva katedrale su srednjovjekovna ulazana vrata Kreuztor, jedna od dvoje preostalih gradskih vrata Ingolstadta. Nekada ih je bilo četiri. Kreuztor Ima sedam tornjeva od opeke i vapnenca i zaštitni su znak grada
Par koraka dalje je kasnobarokna crkva Asamkirche iz 1730. godine sa rokoko dijelovima. Gotovo cijeli strop od 490 m2 zauzima slika Utjelovljenja Gospodinova. Oltar je iz 1760. godine. U sakristiji se nalazi kip od zlata iz 1704. godine, koji prikazuje bitku kod Lepanta. Još je nekoliko crkvi po gradu impresivne veličine, pogotovo zvonika.

Dvorac
Vraćam se nazad na glavni trg i nastavljam do Theaterplatza, trga gdje se održavaju božićni i tjedni sajmov. Na njemu je i moderno zdanje kazališta. Na sljedećem trgu Paradeplatz ili bolje reći dvorištu Neues Schloss (Novi dvorac) je jedna od najvažnijih gotičkih svjetovnih građevina 15. stoljeća u Bavarskoj. Grad se prvi put spominje 806. godine, a prvo bavarsko sveučilište ovdje je osnovano 1472. godine. Godine 1516. ovdje je bavarski vojvoda Wilhelm dao je proglasiti prvi zakon o hrani, Zakon o čistoći piva. Pivo treba sadržavati samo hmelj, slad, kvasac i vodu.
Veliki kompleks utvrde i dvorca sastoji se od trokatne glavne zgrade (Pallas) s četiri kutna tornja, ureda guvernera, oružarnice, silosa za žito.
Schloss Lagerhaus ili stari dvorac i njegove okrugle kule potiču iz 1250. godine. Na ulazu u kompleks je prekrasan toranj sa satom iz kadnijeg vrenena.

Bayerisches Armeemuseum
Unutar Novog dvorca je najstariji vojni muzej u Njemačkoj. Bavarski vojni muzej star je gotovo 140 godina. Doduše do 1972. godine bio je u Minhenu. Glavna zbirka se nalazi tu. Ističe se dvorana sa 150 zastava iz perioda 1600-1900-ih, setovi starog oružja i oklopa… U Klenzeparku na suprotnoj obali Dunava u Reduit Tilly na dunavskom mostobranu nalazi se jedna od najvećih europskih stalnih izložbi Prvog svjetskog rata, s oružjem, regalijama, uniformama. U 58 soba na dva kata izložena je enormna kolekcija. Čak su napravljeni i podzemni bunkeri kroz koje prolazite, mnoštvo opreme i oružja, povijesnih dokumenata i postera koji zovu na mobilizaciju. Park ima velike travnjake, šume, malo jezero i šetnicu pored Dunava. Ima i nešto ostataka tvrđave Ingolstadta iz 19. stoljeća.
Park je dobio ime po projektantu utvrde. U eliptičnoj kuli Turm Triva se sada Muzeja policije, Bayerisches Polizeimuseum sa svom povijesnom opremom koju policajci nose i voze. Na suprotnoj strani parka je još jedna eliptična utvrda, gdje su upravo postavljali pozornicu i tribine za koncerte sljedečeg vikenda.

Medicinski muzej
Sjedam na lokalni bus i odlazim do drugih ulaznih vrata grada tashentor, pored kojih je Njemački medicinski povijesni muzej DMMI, posvećen je povijesti europske medicine. U baroknoj zgradi Stare anatomije na katu je medicinski svijet 18. stoljeća, a u prizemlju je izložen 21 glavni eksponat muzejske zbirke. Moram priznati da neki eksponati djeluju malo zazastrašujuće.  Ima i novi moderni dio zgrade sa svojom kolekcijom. Za vrt ljekovitog bilja i muzejsku kavanu ulaz je besplatan. 

Stadtmuseum
Gradski muzej Ingolstadta nalazi se van grada u dijelu neoklasične utvrde iz 1840. godine, koja je sva u skelama. U 50 soba prikazana je prošlost grada. U opsadi od strane Šveđana 1632. godine. ubijen je konj švedskog kralja Gustava II Adolfa i prepariran. Vjeruje se da je to najstarije tako nešto u Europi.

AUDI
Audi forum je veliki kompleks za posjetitelje pored tvornice sjeverno od grada. Tu su multimedijske staze za djecu s igralištima i simulatorima vožnje, dok roditelji razgledaju, kupuju ili preuzimaju svoje vozilo..
U Museum Mobile u zgradi od čelika i stakla dovršenoj 2000. nalazi se muzej povijesti marki Wanderera, DKW-a i Horcha koje će se na kraju spojiti s Audijem. Obilazak počinje na 3. katu s 1899. godinom. Izloženo je više od 100 automobila i motocikala. Glavna atrakcija je paternoster, pokretno otvoreno dizalo s vozilima i drugim eksponatima na platformama koje se kreću od gornjeg do donjeg kata.
Registrirajte se unaprijed za posjet tvornici, gdje se mogu se pratiti sve faze proizvodnog procesa proizvodnje auta, koje počinje s isporukom čeličnih limova, preko konstrukcije šasije, bojanja i zatim do centra za dostavu. Ako nemate vremena cijeli dan, krenite u “Compact Factory Tour” za robote za zavarivanje u akciji i spajanje motora za šasiju automobila.

This entry was posted in Bavarska, Europa, Ingolstadt, Njemačka and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Odgovori