ISTANBUL

Istanbul, Carigrad, Konstantinpolj je grad smješten na dva kontinenta u kome živi reko 15 milijuna stanovnika. To je prava ljudska košnica izuzetno dobro organizirana. Europski dio zovu Rumelija, kao ostatak nekadašnjeg pašaluka u koji su spadale sve balkanske zemlje, a azijski Anadolija. Između njih je morski tjesnac Bospor. Veliki zaliv Zlatni rog se nalazi između dva europska dijela. Kažu, ako u životu možeš posjetiti samo jedan grad onda neka to bude Istanbul.
Razlog posjeti bio je sajam na velikom sajmištu gdje se može vidjeti sva snaga turske privrede, koja ima najveći svjetski rast, mada i ogromnu inflaciju i sve slabiji tečaj turske lire. Ne zaboravimo da Turska spada u grupu G20 razvijenih zemalja. Ove godine Turska slavi 100 godina od osnivanja Republike. Sve je u znaku crvene turske zastave. Po svim zgradama su, na jarbolima po brdima, po ulicama. Svi znamo sve o višestoljetnom Osmanskom Carstvu koje je vladalo i našim prostorima.

GALATA KULA
U Istanbul stižemo Turkish Airlinesom i odlazimo u hotel Manesol Galata, smješten podno Galata kule u novijem dijelu grada Bejogl (Beyoğlu) sa bezbrojnim trgovinama i ugostiteljskim lokalima. Odlazimo uzbrdo u popodnevni obilazak toga dijela grada, gdje ćemo dolaziti svako večer na večere.
Galata kula izgrađena 1348. godine od strane Genove, kao kula kojom se nadzirao Bospor i brodovi koji su tu prolazili. Talijani su tada bili partner Osmanskom Carstvu u trgovini.. Visok je 66,9 m. Prvobitno tu je stojao svjetionik koji je podigao Bizant 528. godine. Uništen je 5 stoljeća kasnije. Bila je jedno vrijeme i zatvor. Danas je velika turistička atrakcija, muzej i vidikovac, odakle se prekrasno vidi Bosfor i Zlatni Rog.
Kako je ovo brdoviti dio grada postoje i podzemni tuneli i uspinjače. Jedan spaja Taksim i Kabataš (Kabataş) na obali Bosfora, a drugi Karakoj (Karaköy) kod Galata mosta i Bejogl (Beyoğlu) ili Tunel gdje je početak glavne trgovačke ulice Istiklal Caddesi. Ovaj drugi je tik pored našeg hotela i odlična opcija za popeti se na vrh bez muke. Izgrađen je 1875.godine i najstariji je u svijetu. Pogon je bio parni s gumenim kotačima. Dužina 573 metra i visinska razlika 61 metar. 25 godina kasnije dobiva električni pogon i moderni izled. Jedino je starija londonska podzemna željeznica.

TAKSIM TRG
Poznata ulica Istiklal džadese (Istiklal Caddesi) ili Ulica Oslobođenja duga je oko 1,6 km. Njome prometuje legendarni stari crveni tramvaj, kojim se turisti i domaći mogu voziti. U gradu je i nekoliko dugačkih tramvajskih linija sa modernim tramvajima kao i metro linija. Sada ih se gradi još šest. Šetajući duž ulice naletiti ćete i na neogotičku katoličku crkvu Sv.Ante Padovanskog iz 1910.godine. Najveća je u gradu, mada nije katedrala. U ulici je i nekoliko muzeja. Čak je tu i Muzej Madame Tussauds i franšiza zagrebačkog Muzeja Iluzija. U ulici su robne kuće i dućani najpoznatijih svjetskih brendova. U bočnim uličicama su manje trgovine, suvenirnice i restorančići. Jedna takva je Sahne sokak s još nekoliko poprečnih ulica. Drugi sličan kompleks je oko Muzeja Iluzija.
Glavnih gradski trg je Taksim. Na njemu je pored džamije spomenik republici koju je osnovao otac nacije Kemal Ataturk i njegov kulturni centar sa velikom dvoranom gdje se održavaju koncerti i razne priredbe. U nastavku je i veliki park. Trg je mjesto iskazivanja podrške predsjedniku Erdoganu i demonstracija oporbe i studenata. Tu su se vršile pripreme za glavnu proslavu stogodišnjice republike. Predviđana je i vojna parada, preleti desetak aviona i defile ratne flote Bosporom.
Iznad Taksima je dio grada sa noćnim klubovima i restoranima koji nude program sa trbušnim plesačicama i folklorni program. U jednom takvom smo završili i mi. Zove se Sultana’s.

GALATA MOST
Zlatni rog premošćuje nekoliko mostova. Tri su kod spoja sa Bosporom. Najpoznatiji i najčudniji je Galata most, kojim prometuju auti i tramvaj T2, na gornjem katu. U donjem katu su brojni restorani, barovi i kafići s terasama, gdje se cijeli dan i noć nešto događa. Mnogi će prošetati tu. Pogled je prekrasan i danju i noću. Brojni ribiči love ribu sa svojim dugim štapovima.

HRANA I ZABAVA
Istambul pored turske kuhinje nudi i mnoge druge poznate istočnjačke ali i zapadne kuhinje, uključujući zapadne fast food lance. Hrana je izuzetno ukusna i relativno jeftina. Pet stoljeća pod Turcima u našim krajevima ostavilo je brojna jela koja se nude u našem svakodnevnom životu. Nećemo ih nabrajati. Spomenimo da su najbolji ćevapi na Sultanahmetu. Ali otkriti će se još mnogo toga novoga. Specifičan je način serviranja pogotovo doručka, gdje se razna hrana u malim količinama servira u svojim posudicama. Isto je i za ručak i večeru, gdje se u brojnim posudicama na kruh mažu razni namazi od povrća, salate, popečci od krumpira i povrća,… Zatim slijedi tanjur s mesom uz rižu i prženi krumpir. Pečene zelene papričice ljute ili slatke i pečena rajčica su dio svakog tanjura. . Cijena ručka ili večera i modernom restoranu je 10-20€. Gazirana pića su servirana u limenci sa slamkom i obično su oko 2-3€, a pivo je 3-4€. Voda je izuzetno jeftina, jer iz vodovoda nija baš za piće. Bočicu vode kupite na ulici za 20-40 centi. Sve ovo je 2-3 puta skuplje uz glavne turističke atrakcije. a još dosta jeftinije u dijelovima gdje se kreću lokalci i gdje nema turista. Što tek reći o kolačima i drugim slasticama počev od raznih baklava, hurmašica, rahatlokuma,… Na svakom koraku su mala kolica sa perecima sa sezamom, pečeni i kuhani kukuruz (0,6-1,3€) i pečeni kesten 300g 6,5€. Posebno su zanimljive večere u lokalima sa tradicionalnom muzikom, trbušnim plesačicama i folklornim grupama. Restorana ima na svakom koraku. jedan takav restoran smo posjetili i mi. Ne samo da smo uživali u programu već sam bio i dio programa, postavši prvi bosansko hrvatski sultan.

Homepage


Uvečer se može posjetiti Hodjapasha plesno kazalište smještenom u obnovljenoj, 550 godina starom hamamu (javnom kupatilu). Ovisno o danu nudi se program s trbušnim plesačicama i narodnim plesovima ili ples Derviša, preko 700 godina stari ples uz glazbu tipičnih turskih starih instrumenata. Ples se vrtnjom je tradicionalni duhovni Sema ritual. Ples derviša možete popgledati ponekad za mnogo manje novaca u Muzeju Derviša (Galata Mevlevihanesi Müzesi) kod Galata kule i više vidjeti o njegovoj povijesti.
Vrijedi posjetiti i četvrt Ortaköy ispod prvog Bosporskog mosta. Istoimena džamija je simbol toga dijela grada smještenoj tik uz Bospor. Tu se nalazi mnoštvo kafića, barova, restorana, trgovina, suvenirnica po pristupačnim cijenama. Specijalitet su čuveni punjeni pečeni krumpiri. Stoga ne čudi da je to jedna od najpopularnijih i najživljih gradskih četvrti.

SULTANAHMET TRG
Tramvaj T1 spaja dvije europske obale i prelazi Galata most. S njime se vozi do stanice Sultanahmet i kompleksa velikih trgova i parkova koji se međusobno isprepliću u jednu cjelinu.
Pored prekrasnog cvjetnog parka i velike fontane je Aja Sofija. Sagrađena je 537.godine, za svega 5 godina u doba cara Justinijana kao kršćanska bazilika, na mjestu crkve iz 415. godine stradaloj u požaru nakon pobune Nika. Bila je najveća crkva u Bizantskom carstvu i čudo graditeljstva toga vremena. Bila je najveća na svijetu preko tisuću godina, sve do izgradnje katedrale u Sevilji. Dolaskom Osmanlija 1453. godine je pretvorena u džamiju. Tada su dodani minareti i muslimanski motivi ali zadržani bizantski mozaici. Postala je muzej 1934. godine, da bi joj 2020. godine ponovo bio vraćen status džamije uz velike polemike u javnosti. Redovi za ulaza su vrlo dugi iako se ulazi u grupama 2000-3000 ljudi. Ako poranite čekati ćet par minuta. kada navale horde turista i sat dva. Ulaz je besplatan, ali nije otvorena stalno za turiste.
Pored Aja Sofije je Konstantinov grob, hamam sultanije Hurrem i ostaci sjevernog krila velike palače iz doba Konstantinopolja. Bila je tu carska palača, uprava, sud sve do izgradnje nove Topkapi palače polovinom 15. stoljeća. Zgrada je uništena u požaru 1933. Otkrivena je samo četvrtina Velike palače. Njeni mozaici su prebačeni su u posebno osnovani Muzej mozaika Velike palače.
Od nekadašnjeg antičkog Hipodroma, koji je nekoć služio za konjske trke, danas je ostao veliki trg s grobom i medresom (školom) Sultan Ahmeta i njegovom džamijom. Plava džamija, Ahmedija ili Sultanahmetova džamija, posljednja velika carska džamija. Ime je dobila po ukrasima od plavih pločica od porculana na unutrašnjim zidovima. Ima šest minareta. Otvorena je 1616.godine. Ulaz u nju je besplatan, ali žene moraju imati maramu preko glave. Prekoputa je muzej Turske i islamske umjetnosti. Trgu je impozantni egipatski obelisk. Još je jedan manji oko koga su morala okrenuti kočije na trkama. Tu je i čudan metalni stup s isprepletene tri zmije iz grčkog perioda. Nažalost glave je netko otkinuo i odnjeo. Na drugom kraju je Njemačka česma, napravljena u Njemačkoj i donešena kao poklon 1889.godine prilokom posjete cara Wilhelma II.

BAZILIKA CISTERNA
Bazilika Cisterna, poznata i pod nazivom Utonula palača, najveća od nekoliko stotina antičkih rezervoara vode, koje još uvijek leže ispod Istanbula. Izgrađena je u 6. stoljeću, za vladavine Justinijana I. Velikog, kako bi se osigurala pitka voda sve većem gradu. Veličina podzemnog bazena 3,5 metara debelih zidova je 138 x 64,6. Strop nose veliki broj snažnih stupova i lukova. Nakon čišćenje od mulja prije 35 godina ukazale su dvije velike glave Meduza kao postolje dva stupa.
U blizini trga je i druga po veličini gradska cisterna Šerefije džistern (Şerefiye cistern), u kojoj više nema vode i koja je pretvorena u muzej s vizualnim svjetlosnim efektima. Zovu je i Konstantinova, jer ju je izgradio prije 1600 godina car Konstantin II.

TOPKAPI
Palaču Topkapi sagradio sultan Mehmed II, osvajač istanbula, na brdu s kojeg se pruža pogled na Zlatni rog, Mramorno more i Bospor. Biti će rezidencija sultana, njegovog harema i uprava sve do 19 stoljeća. Ima oko 700.000m2 natkrivenoga prostora. Ulazi se kroz Carska vrata palače (Bab-ı Hümayun) na raskošni trg Janičara s fontanom u rokoko stilu iz 1728.godine. Pored kovnice novca i restorana tu je Aja Irene (Hagia Irene), bivša bizantska crkva, koja je nekoć bila arsenal. Prvi je uopće turski muzej, osnovan 1726.godine kao Muzej oružja. Druga je najveća crkva nakon Aja Sofije. Najstarija je crkva Istočnog Rimskog Carstva (Bizanta), podignuta 330. godine i obnovljena kada i Aja Sofija nakon požara.
Potom se ulazi kroz još jedna vrata Ortakapı u drugo dvorište. Samo su sultan i njegova majka smjeli ujahati kroz njih. Svi ostali pješice. Dvorište je ujedno i park, a u okolnim palačama je bio Divan, dvorana Carskog vijeća, kuhinja s kolekcijom prekrasnog kineskog porculana od seladona, za koji se smatralo da mijenja boju ako ga dotakne otrovana hrana. Kompleks Harema ima šest katova, ali samo jedan od njih se može posjetiti uz doplatu. Ovome se prilazi kroz Kolarska vrata, pokraj spavaonica Zbora garde palače. U početku je bilo 300 prostorija, koje su imale raznu namjenu. U haremu je stanovala sultanova obitelj, sluškinje i eunusi i do 300 konkubina, djevojaka koje su podučavali islamu, turskoj kulturi, jeziku, kao i umjetnosti šminkanja, odijevanja, ponašanja, glazbe, čitanja, pisanja, vezenja i plesa. Samo su probrane mogle završiti u sultanovom krevetu a samo rijetke postati jedna od četiri dozvoljene žene. U haremu je i nekoliko dvorišta.
U treći dvor se ulazi kroz Vrata sreće u sultanove privatne odaje i dvoranu za audijencije, iz 16. stoljeća, i obnovljenu u 18. stoljeću. Uz knjižnicu tu je i soba s 36 portreta svih sultana i Dom ekspedicijskih snaga gdje će biti izložene odore i razne uniforme. Riznica sadrži ogromnu zbirku predmeta od zlata, srebra i razog dragog i poludragog kamenja. Paviljoni za zabavu zauzimaju četvrti dvori palače, kao i razne terase, bazene i druge odaje, koje smo gledali u kultnoj seriji Sulejman Veličanstveni, koja ipak tu nije bila snimana.
Na samom kraju su prekrasne terase s pogledom na Bospor i Zlatni rog, kao i mala moderna palača napravljena nakon preseljenja sultana u novu palaču.

VELIKI BAZAR
Grand Bazaar ili Kapali čaršija (Kapalicarsi) je zatvorena tržnica i najveći bazar na svijetu s više od 4000 trgovina, gdje možete kupiti sve od zlata, tekstila, obuće, odjeće, suvenira, začina,…Trgovine su raspoređene duž 61 ulice na površini preko 50.000 m2. Ima nekoliko ulaza i lako se u njoj izgubiti. Izgrađena je 1461. godine od drveta, da bi kasnije bila zamijenjena kamenom i ciglom. Tu nećete ostati gladni, razne delicije su na svakom koraku, kao i mali restorani i kafići. Cjenkanje je ovdje nešto što morate odraditi želite li nešto kupiti. Iako većinu robe kupuju stanovnici Istanbula, turistima se pokušava prodati po višestruko većim cijenama. Ispred dva glavna ulaza su trgovi sa džamijama. Još je nekoliko manjih svuda okolo. Kako su džamije bile centar društvenog života pojedinih dijelova grada uz njih su nicale trgovine i bazari, čijim su se najmom finansirale besplatne škole, kupatila, pučke kuhinje u sklopu džamija. Dolaskom Republike trgovine su privatizirane a brigu je preuzela država. U okolnim ulicama oko Kapali čaršije su naravno opet trgovine s nižim cijenama. Sve ulice koje vode nizbrdo ka obali Zlatnog roga su također prepune trgovina. U svakoj ulici se prodaje određena roba. Mi smo se spuštali jednom što prodaje gotovo isključivo marame a drugi puta robom za kuću i alatima. Sve te ulice vode ka drugom bazaru.
Egipatski Bazar (Mısır Çarşısı) se nalazi u blizini Galata mosta i nekadašnje luke. Ime je dobio jer se tu nekada trgovalo začinima iz Egipta. I danas se tu mogu kupiti ali i probati ukusna turska jela i delicije. Zgrada u obliku skova L je mnogo manja od Kapali bazara ali u neku ruku je zanimljiviji od. I oko nje su brojne trgovine u okolnim uličicama, ali i butici poznatih markiOba povezuje tramvaj T1.
U blizini je stara željeznička stanica odakle je polazio Orient Express. Pored starih perona tu je metro stanica Sirkeće (Sirkeçi), kojom stiže metro ispod Bospora s azijske strane. Taj dio se zove Eminuo, odatle polazi mnoštvo trajekata i brodova koji vode na krstarenje Bosporskim tjesnacem, koji razdvaja Europu i Aziju. Trajekti su uglavnom za domaće i cijena karte je veoma jeftina, dok turistički brodovi nude više za turiste uz daleko višu cijenu i brzi obilazak. Šetnica uz obalu prolazi pored Galata mosta.

SULEJMANIJA
Kome nije dosta džamija a zaljubljen je bio u seriju Sulejman veličanstveni, neće propustiti posjetiti jednu od najljepših istanbulskih džamija Sulejmaniju. Nalazi se na putu između dva opisana bazara. U njoj se nalazi mauzoleji ovoga slavnoga sultana i njegove žene sultanije Haseki Hurem. Sagradio ju je u 16. stoljeću slavni arhitekta Sinan, koji je tu također sahranjen. Njena ogromna kupola i četiri minareta na malom brdu dominiraju pogledom preko Zlatnog roga. Zanimljivo je da je u Hurrem mauzoleju sahranjena i dojilj njihove djece. Pored Sulejmana je još nekoliko sultana.

DOLMABAHÇE PALAČA
Dolmabaće (Dolmabahçe) palača je zadnja rezidencije turskih sultana. Izgrađena je 1856. godineu na obali Bospora u baroknom stilu kao odgovor zapadu na slabljenje turske moći. Ustvari novac koji je potrošen na njenu gradnju u vrijednosti 35 tona zlata samo je ispraznio i zadužio carsku blagajnu i ubrzao propast carstva i stvaranje republike. Zamijenila je zastarjelu Topkapi palaču i zaista je reprezentativna i ogromna sa 285 soba, 46 dvorana, 6 kupatila (hamama). Bogato je ukrašena zlatom i kristalom. Za pozlaćivanje stropova utrošeno je 14 tona zlata. Najveći kristalni luster na svijetu nalazi se u Svečanoj dvorani. Ima 750 lampi i teži 4,5 tona. Sve blješti od najveće svjetske kolekcije kristalnih lustera, mramora, mahagonija. Palača je organizirana prema tradicionalnim islamskim zahtjevima i podjeljena na muški i ženski dio, harem, službene prostorije. U njoj je živio i radio i Kemal Ataturk. Oko palače je prekrasan park i kula sa satom Saat Kulesi. Do nje se najlakše stiže tramvajem T1 ili uspinjačom s Taksima uz malu šetnju obalom Bospora popred Dolmabahçe džamije i stadiona Bešiktaša.

DOLMABAHÇE PALAČA
Do nje se najlakše stiže tramvajem T1 ili uspinjačom s Taksima uz malu šetnju obalom Bospora popred Dolmabahçe džamije i stadiona Bešiktaša.Oko palače je prekrasan park i kula sa satom Saat Kulesi. Dolmabaće (Dolmabahçe) palača je zadnja rezidencije turskih sultana. Izgrađena je 1856. godineu na obali Bospora u baroknom stilu kao odgovor zapadu na slabljenje turske moći. Ustvari novac koji je potrošen na njenu gradnju u vrijednosti 35 tona zlata samo je ispraznio i zadužio carsku blagajnu i ubrzao propast carstva i stvaranje republike. Zamijenila je zastarjelu Topkapi palaču i zaista je reprezentativna i ogromna sa 285 soba, 46 dvorana, 6 kupatila (hamama). Bogato je ukrašena zlatom i kristalom. Za pozlaćivanje stropova utrošeno je 14 tona zlata. Najveći kristalni luster na svijetu nalazi se u Svečanoj dvorani. Ima 750 lampi i teži 4,5 tona. Sve blješti od najveće svjetske kolekcije kristalnih lustera, mramora, mahagonija. Palača je organizirana prema tradicionalnim islamskim zahtjevima i podjeljena na muški i ženski dio, harem, službene prostorije. U njoj je živio i radio i Kemal Ataturk. Nažalost unutra nije dozvoljeno fotografiranje.

AZIJSKA STRANA
Odlazak na azijsku stranu vodi obalom Bospora kroz četvrti Bešiktaš (Beşiktaş) i Šišli (Şişli) i Bosporskim mostom, jednim od tri viseća mosta koji spajaju Europu i Aziju.. Tim dijelom dominira najveća džamija u Turskoj Čamliđa (Çamlıca), sa šest minareta, koja može primiti preko 60.000 vjernika. Podignuta je 2019.godine. Ima najveću kupolu od 70m. Pored nje je mali Muzej islamskih civilizacija. Odozgo se pruža prekrasan pogled na ovaj velegrad.Ime je dobila po dijelu grada koji bi mogli prevesti kao Borik, radi borovih šuma na brdu. Glavni vidikovac se nalazi na brdu s velikom zastavom površine 90m2. To je poznato izletište, gdje se iznedadite niskim cijenama u kafićima, jer turisti rijetko zalaze.
Avenija Bagdad, duga 6 km, prepuna je trgovina i malih robnih kuća, koje nude najpoznatije svjetske brendove, ali i jeftinu tursku robu izvrsne kvalitete. Smatraju ju šoping centrom na otvorenom. Taj dio je manje glamurozan, ali prikazuje više stvarni život u gradu. Uz to cijene su mnogo niže za istu robu i uslugu. Povratak na europski dio je sa metro linijom Marmaray, koja nakon stanice Uskudaš (Üsküdar) ide ispod Bospora. Tu je veliki trg na obali odakle polazi mnogi trajekti i brodovi za europski dio. Metro linija kroz Marmaray tunel ispod Bospora, otvorena je 2013. godine. Jedan je od najdubljih željezničkih tunela pod morem na svijetu dužine 13,6 km. Metro ga prođe za samo četiri minute. Na europskoj strani je stanica Sirkeće (Sirkeçi) kod Egipatske tržice.

KRSTARENJE BOSPOROM
Jedna od glavnih atrakcija Istanbula je krstarenje Bosporom. Stotine brodova nude ovu uslugu. Mnogi šparni turisti se odluče da je dovoljno ići trajektom na azijsku stranu gubeći cijeli dan na uplovljavanje u razne pristaništa na obali. Mi smo imali veliki brod sa dvije terase za petstotinjak ljudi, iako nas bilo svega dvadesetak. Ne znam kako se sve to isplati jer nije to bio jedini brod koji je plovio sa šačicom turistia. Odmah nakon isplovljavanja prolazi se pored nove luke za kruzere gdje su bila usidrena čak tri. Još su neke sultanske palače na obalama Bospora. U jednoj je hotel, u drugoj bolnica. nekoliko je utvrda s obe strane, čiji bedemi i kule svjedoče o važnosti ovoga plovnoga puta. Tura obično traje 2 h i prvo ide uz europsku obalu a povratak je uz azijsku. Okreće se ispod drugog visećeg mosta. Ima tura koje vode sve do Crnog mora. Ljubitelji sapunica mogu gledati vile gdje su snimane mnoge. Na kraju se vidi djevojačka kula koja je nekad služila za obranu i kao svjetionik. Veliki teretni brodovi plove kroz Bosfor samo u jednom pravcu. Ujutro idu ka Crnom moru, a popodne u suprotnom smeru. Razlog širina plovnog puta za ove grdosije od svega 600 m radi plitkoga mora.

Još mnogo toga se ima za vidjeti u gradu. U ovih pet dana smo samo doživjeli samo djelić onoga što se nudi. Nadam se da će još biti prilika za povratak. Ako dolazite u svom aranžmanu ili želite istražiti neke muzeje koji se ne stignu u par dana, možete kupiti online Muzej pass za istanbul, Tursku ili neku regiju https://muze.gen.tr/Museums
This entry was posted in Azija, Europa, Turska and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Odgovori