CREMONA GRAD VIOLINA

0Cremona je gradić u Lombardiji u Italiji, pored koga protiče rijeka Po. Proslavio ga je Antonio Stradivari, majstor za izradu violina. Napravio ih je 1100 i nikada nitko nije napravio bolje. Grad je od 16.stoljeća pa do danas je poznat po proizvodnji kvalitetnih violina i drugih gudačkih instrumenata. Glavni trg, Piazza del Comune je centralno mjesto sa najznačajnijim građevinama i turističkim atrakcijama. Grad je se može posjetiti u prolazu, mada prekrasno osvijetljen trg i dobri restorani i hoteli su dobar razlog za provesti noć ili dvije. Mi smo tako u povratku sa jednog kongresa odlučili tu prespavati. Dolazeći sa juga prešli smo rijeku Po i neobični, kilometar dugi, metalni most. Odsjeli smo na uz sami glavni trga u odličnom hotelu Impero****.


Piazza del Comune
Glavni gradski trg se može ponositi brojnim građevinama, jedna ljepša od druge. Kažu da je najoriginalniji i najočuvaniji srednjevjekovni trg Italije. Dominira Duomo, Katedrala i pored nje krstionica. Katedrala je izgrađena 1107.godine u romaničkom stilu. Deset godina kasnije je gotovo srušena u zemljotresu, ali biva ubrzo i obnovljena. Kasnije kroz stoljeća dobiva gotičke i barokne detalje. Fasadu krase mnogobrojne skulpture i stupovi. Unutrašnjost freske iz 14.-16.stoljeća. U jednoj kapeli se čuva navodno trn iz Isusove krune od trnja(Sacra Spina). Bio je to poklon 1591. godine Pape Grgura XIV. Osmerokutna krstionica je tipična za regiju i vrijeme građenja. Na njenom vrhu je Arhanđeo Gabriel. Torrazzo je 112,7m visok zvonik Katedrale, što ga čini drugim najvišim u Europi izgrađenim od cigle. Ujedno je i jedine te visine preživio stoljeća. Dovršen je 1309.godine. Doslovno njegovo ime se prevodi kao veliki, debeli toranj. Možete se popeti gore i baciti pogled iz ptičije perspektive. Ukupno je 502 stepenica do vrha. Veliki sati pokazuje pored vremena, mjesečeve mijene, sezone i druge astrološke podatke. Sa katedralom ga povezuje renesansna Loggia Bertazzola. Gradska vijećnica, Palazzo Comunale izgrađena je početkom 13. stoljeća. Unutra su freske iz iz tog perioda, dok su renesansne ispod trijema. Unutra možete vidjeti uređene sobe palače i izložbu gudačkih instrumenata Stradivari. Pored nje je prekrasna mala palača Loggia dei Militi, izgrađena 1292.godine, kao mjesto gdje su zapovjednici grada se sastajali. Prema legendi, Heraklo je utemeljio grad, pa je ispod trijema njegova statua gdje drži gradski grb. Na trgu se nedjeljom održava sajam antikviteta ili buvljak.

Trgovi
Iza katedrale i krstionice nalazi se trg Piazza S Antonio Maria Zaccaria. To su bile tržnica ribe i skladišta soli. Na njemu je i biskupska palača, dovršena 1817. godine. Oko glavnog trga je nekoliko uličica i par manjih trgova sa restoranima, kafićima i trgovinama poput Piazza Antonio Stradivari i Piazza Della Pacei. Par koraka dalje na trgu Piazza Guglielmo Marconi je ponos grada, muzej Museo del Violino, sa brojnim izlošcima i sve o povijesti ovoga instrumenta i grada. Piazza Roma je ustvari park. Glavna trgovačka ulica i pješačka zona je ulica Corso Campi. Između Piazza Roma i Corso Campi je natkrivena ulica Galeria 25.aprile koja prolazi kroz zgradu poput tunela. Trgovine se nastavljaju i u Via Garibaldi, gdje je u sredini ulice mali trg sa zanimljivom palačom Palazzo Cittanova od cigle iz 12.stoljeća. Trg je nastao širenjem grada, kao novi centar. Prekoputa je crkva sa zanimljivim pročeljem poput rimskih ili grčkih hramova. U grdaskom muzeju • Civic Museum Ala Ponzone-Stradivariano se kriju slike od srednjeg vijeka do sredine 20.stoljeća, arheološli nalazi i 23.000 novčića. Naravno i majstor violina ima ovdje svoj dio.
This entry was posted in Cremona, Italija, Lombardia and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori