KARLSRUHE

Karlsruhe je grad na jugozapadu Njemačke u pokrajini Baden-Württemberg, na rubu Schwarzwaldske šume. Broji preko 300.000 stanovnika. Udaljen je skoro jednako od Stuttgarta i francuskog Strasbourga. Po 88 km.
Osnovan je 1715. godine izgradnjom dvorca markgrofa Karla III. Vilima od Baden Durlacha. On je ušao u sukob sa svojim stanovništvom. Loveći u šumi usnio je san kako tu pravi novi grad. Uskoro je napravio palaču i privukao mnoge trgovce zanatlije i drugo stanovništvo besplatnom zemljom za kuće i oslobađanjem od poreza par godina. Nazvao ga je Karlsruhe što znači Karlov mir. Trideset i dvije ulice vode u svim smjerovima od palače, oblikuju oblik staroga kotača s kočija.
Palača
Glavna turistička atrakcija grada je svakako palača. Prvobitno je bila dijelom građena od drveta pa je već 30 godina kasnije obnovljena kamenom. Stradala u bombardiranju saveznika pa je još jedan puta obnavljana. Unutar palače je fantastičan muzej Badisches Landes Museum, kojeg vrijedi posjetiti. Može se naučiti o povijesti grada kako se živjelo u ta vremena. Takođe pored srednjovjekovnih i renesansnih eksponata postoji kolekcija egipatskih, grčkih i rimskih predmeta. Popeo sam se i na toranj da pogledam iz ptičije perspektive. Samo 178 stepenica. Oko palače su vrtovi u kojima je nekoliko zanimljivih atrakcija. Jedna je muzej Majolica Porcelain koji radi samo vikendom. Tu je počela proizvođača porculana 1901. godine. Druga atrakcija je botanički vrt sa mnoštvom raznog bilja iz cijelog svijeta. Čak imaju i kišne šume s kontroliranom vlagom i temperaturom. Galerija slika nije radila radi obnove.

Markt
Glavni trg se nalazi na osi koja kreće od dvorca sve do zološkog vrta. Na njoj su sve važnije zgrade grada. Trg je koncipiran početkom 19. stoljeća izgradnjom gradske vijećnice. Sve izgrađeno od crvenoga kamena. Na trgu je pod malom piramidom grob osnivača grada. Ne trgu je velika Evangelistička crkva sa ulazom kao grčki hram. Nažalost niti ona nije radila. Grad je rodno mjesto Karla Benza jednog od osnivača slavnog Mercedes Benca. Ali grad se dići i velikom tvornicom koja proizvodi bicikle koji su posvuda.

Muzeji
Nakon nalog kružnog trga i parka vrijedi posjetiti prirodoslovni muzej koji među svojim eksponatima ima i žive biljke i životinje u nekoliko terarija i akvarija, pa čak i živi koraljni greben. Duž iste avenije redaju se zgrade starih termi i kongresnog centra pored koga je sportska dvorana. Na kraju je zoološki vrt gdje djeca uživaju.
ZKM je centar za umjetnosti medije kojeg vrijedi takođe posjetiti i vidjeti neku od izložbi. Grad je upravo pod zaštitom UNESCO-a po tom pitanju. Kome još nije dosta kulture može prošetati do zgrade kazališta i moderne koncertne dvorane..
Ako ste ljubitelj kupovanja tu je Rewe centar Ettlinger Tor ili možete prošetati Kaiserstrasse sve do stare zgrade pošte i novog shopping centra u njoj. na Europaplatzu. Nakon toga ne propustite otići nešto pojesti i popiti na Ludwigspkat, gdje je mnoštvo terasa sa restoranima. U okolnim uličicama vrvi od ponude raznih jela svih svjetskih kuhinja.

This entry was posted in Baden Wurttemberg, Europa, Karlsruhe, Njemačka and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori