KASSEL WILHEMSHOHE PARK

KASSEL
Kassel je grad u Njemačkoj u pokrajini Hessen u kome živi preko 200.000 stanovnika. Prvi puta se spominje 913.godine. Kroz njega protiče rijeka Fulda.
Bergpark Wilhelmshohe
Van grada nalazi se glavna atrakcija Kassela. UNESCO-a je dodao park Wilhelmshöhe od 560 hektara na popis svjetske kulturne i prirodne baštine kao prvi planinski park na svijetu. Počeci uređivanja su iz 1680-e. Park počinje od monumentalnog Herkulovog spomenika i 350 metara dugih kaskadnih fontana sve do dvorca Wilhelmshöhe u podnožju. Posebno je impresivno uvečer kada su kasade osvjetljene. Spektakl vode je samo srijedom, nedjeljom i praznicima od 14.30, kada se više od 750.000 litara vode sjuri niz kaskade i kroz park silom gravitacije, bez pumpi. Vodotok se može pratiti samo pješice. Skoro 200 metara nadmorske visine voda treba savladati putem dugim 2,3 kilometra, tvoreći vodopad, jureći akvaduktom i ispod vražjeg mostića završivši na kraju velikim vodoskokom. Sve to traje sat i pol.
Svakako se treba spustiti niz 500 stepenica. Hrabri se mogu i popeti, mada do gore vozi gradski autobus, ako nemate auto. Skinite aplikacija gradskog prometa Kassela NVV mobil. Na vrhu piramide je polubog Herkul, 8,25 metara visoki kip, koji će biti primjer za kasnije spomenike kao Kip slobode. U njega se može ući I popeti na pkatformu i pif noge samoga kipa. Preko 300 stepenica i tu. Landgrof Carl odabrao ga je prije više od 300 godina kao simbol vlastite moći. Cijeli Herkulov spomenik visok je 70 metara. U podnožju je 2 km udaljeni dvorac cara Wilhelma II, Wilhelmshohe, iz 17.stoljeća, u kome se nalazi se jedna od najvećih i najvažnijih Rembrandtovih zbirki, kao i djela Cranacha, Dürera, Rubensa, van Dycka i Tiziana. Do 1866. bio je ljetna rezidencija grofova i izbornika Hesse-Kassela, a kasnije pruskih kraljeva i njemačkih careva. Na putu odozgo mnogo je turistički zanimljivih točki, pa svakako vrijedi prošetati.
Lowenburg
U blizini je i stari dvorac Lowenburg, izgrađen 1801. godine. Bila je to palača zadovoljstva za grofa.
Kao da je iz bajke s lažnim ruševinama. Liči na oronuli viteški dvorac. Bio je jedna od prvih građevina u gotičkom stilu u zemlji. Njegovom izgradnom se hvalio da kneževina postoji od 1567. godine. Ima moćne kule, prostor za viteške igre i oružarnicu. Osim niza prekrasnih soba u kripti je grobnica vlasnika. Tu je i kapelica sa zbirkom srednjovjekovnih vjerskih predmeta. Može se posjetiti kroz jednosatne vođene ture. Nažalost iako sam imao termin drugi dan za posjetu zbog velikih poplava u Kasselu sve je daljnje otpalo. Posetu ću morati završiti drugi puta. Stavio sam jednu sliku dvorca Lowenburg sa stranica grada Kassela.

This entry was posted in Europa, Hessen, Kassel, Njemačka and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Odgovori