KOBLENZ

Koblenz je grad u Njemačkoj u kome živi oko 115.000 stanovnika. Nalazi se na spoju dviju rijeka Mozel i Rajne. Bio je rezidencija izbornih knezova Triera i važno obrambeno i gospodarsko središte o čemu svjedoče brojne stare utvrde koje su branile i kotrolirale promet rijekama i ubirale porez. Tih utvrda će biti na desetine nizvodno sve do Mainza. Brojne su opcije obilazaka obje rijeke velikim ili malim brodovima, danju i noću.
Forum Confluentes
U Koblenz sam stigao vlakom iz Bonna i smjestio se u hotel na velikom trgu Zentralplatz sa modernim zdanjem kulturnog centra Forum Confluentes. Oblik asocira na ušće rijeka. Tu je i Muzej srednje Rajne (Mittelrhein-Museum
Koblenz) s brojnim slikama baroka i romantizma, skulpturama 13.-16. stoljeća, koje prikazuju povijest grada. Romanticum je interaktivnu atrakcija koja vodi na virtualno krstarenje dolinom srednje Rajne, predstavljajući glavne dvorce regije. Nažalost zbog tehničkih problema nije radio jer se srušio računalni sistem. A imao sam kartu.

Deutsches Eck
Grad se protegao na sve obale obje rijeke. Stari grad je oko samoga ušča
koji se zove Deutsches Eck (Njemački kutak), na kome je 37 metara visoki spomenik caru Wilhelmu I na konju iz 1897. godine. Tu se 1216. godine nastanio Teutonski viteški red, čiji ostaci utvrde Deutschherrenhaus su u blizini. U njoj je sada muzej Ludwig Museum Koblenz sa stalnom postavkom moderne umjetnosti i gostujućim izložbama. Tu je bila i stara bolnica za sirotinju čak 100 godina ranije. Pored je Basilika Sankt Kastor, često rušena i obnavljanja, dograđivana. Prva crkva je još iz 836. godine. U njoj su se tijekom stoljeća sastajali vladari i međusobno dogovarali. Ova sadažnja je impresivna. Ima 4 visoka tornja. Ispred je fontana iz 1812. godine podignuta u čast palima u ratu s Napoleonom.

Ehrenbreitstein
Iz toga dijela grada se najbolje vidi ogromni dvorac i utvrda
Ehrenbreitstein na suprotnoj obali,118 metara iznad Rajne. Izgrađena je između 1817. i 1828. na ruševinama utvrde koju je uništio Napolenon. pod zaštitom je UNESCO-a. Gore je povijesni Državni muzej Koblenz, muzej fotografije (Haus der Fotografie) i arheološki muzej (Haus der Archäologie). Tu je i memorijal njemačke vojske (Ehrenmal des Deutschen Heeres) posvećen palim borcima dva zadnja rata. Ima i hotel i hostel. Kompleks je ogroman i lako se izgubiti. U podnožju tvrđave je Rhein-Museum Koblenz. s eksponatima najranije ljudske aktivnosti do dolaska industrijskog doba. Do gore se sa Deutsches Eck dolazi 890 metara dugom žičarom preko Rajne, najdužom u Njemačkoj, ili malom iz podnožja utvrde. Iz kabine je spektakularan pogled.

Alte Burg
Šetam uz obalu Mosella. Na Mosellu kod staroga mosta je Stari dvorac iz 12. stoljeća (Alte Burg). Pripadao je izbornim knezovima Triera. Okružen je visokim zidom, čiji dijelovi potječu iz rimskog doba i širokim jarkom koji još uvijek napaja rijeka. Tu je gradski arhiv i knjižnica. Baldwinov kameni most (Balduinbrücke) je izgrađen je između 1343. i 1420. godine. Pored njega je Novi most kojim se odvija promet. Odalazim na trg Florinsmarkt sa romaničko-gotičkom crkvom Florinskirche iz 12. stoljeća. Na trgu je cehovska kuća trgovaca Altes Kaufhaus.

Trgovi staroga grada
Stari grad (Altstadt) je doživio teška razaranje tijekom savezničkih bombardiranja, ali je polako obnovljen. Oko trga Münzplatza su brojni kafići i restorani. Tu su Rimljani napravili prvu Utvrdu na ušću (Castellum apud confluentes), po kojem je grad i dobio ime. Na obližnjoj najvišoj točki starog grada je romanička crkva Naše Gospe (Liebfrauenkirche), poznata i kao crkva Notre Dame. Ono vidljivo je iz 12. i 15. stoljeća. Smatra se da su tu još u 5. stoljeću Rimljani sagradili prvu crkvicu. Unutra je prekrasan gotički kor. Sa baroknih tornjeva svake večeri zvone 4 zvona u 22 sata (Zvono veseljaka). Na trgu Schängelmarkt vrijedi malo odmoriti na terasama brojnih lokala. Stižem i na jedan od najljepših trgova Jesuitenplatz, okružen starim kućama i palačama. Trgove povezuje uličice prepune trgovina, pa možete lutati danima i trošiti novce. Mnogo je raskošnih fontana, skuptura, spomenika. Tu se ugurala i Gradska vijećnica (Rathaus) iz 1700. godine, sa spomenikom pjesniku koji je napisao stihove za gradsku himnu.

Elektorska palača
Najmonumentalniji je veliki kompleks dvorca i parka Kurfürstliches Schloss Koblenz u kojoj su stolovali prinčevi izbornici. Nalazi se na obali Rajne kod mosta Pfaffendorf. To neoklasična građevina (Kurfürstliches Schloss) dovršena 1786. godine od zadnjeg izbornika Triera. Unutra je galerija gdje se održavaju izložbe umjetnina. Ima dva polukružna krila s stupovima u čijem je središtu veliki travnjak. Izvrsno se uklopila sa svojim okolnim vrtovima s krajolikom uz rijeku i početak su duge šetnice uz Rajnu s vrtovima carice Auguste podignuti 1861. godine. Počinju rekonstrukcijom tipičnog sela Weindorf sa nekoliko kuća.

Dvorac Stolzenfels
Romantični dvorac Stolzenfels smješten je na periferiji Koblenza. Izgrađen je 1259. za prikupljanje riječnih cestarina. Proširen je u 15. stoljeću, dok tri stoljeća kasnije dobiva gotički izgled i postaje ljetna rezidencija kralja Prusije. Može se posjetiti Velika viteška dvorana i nekadašnje kraljevske odaje.
Za odlazak u dvorac najbolje je u Koblenzu sa centralnog trga Zentralpl sjesti na autobus broj 670 sa stajališta C. Inače na trgu je mnoštvo stajališta za različite autobuse ali svi imaju oznaku abecede i oznaku linije. Bus staje i na obje željzničke stanice. Vožnja traje petnaestak minuta. Onda treba pratiti oznake za Schloss i za 10-20 minuta dođe se na vrh. Unutra su vođene ture pa treba nekad imati sreće stići baš kada počinju. Uglavnom su na njemačkom, mada ima i na engleskom. U desetak soba se može vidjeti originalni namještaj kraljeva koji su vladali tu. Nažalost nije dozvoljeno snimanje. Do dvorca i nazad može se i brodom ali oni su mnogo rjeđi i put traje duže.

This entry was posted in Europa, Koblenz, Njemačka, Porajnje-Falačka and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori