KöLN

KelnKöln (Keln) je jak industrijski grad na rijeci Rajni u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija. Četvrti je po veličini u Njemačkoj i ima oko milijun stanovnika. Nekada je ovo bila oblast poznata po rudnicima uglja i čeličanama, a danas moderna inustrija sve više mijenja staru, koja je proslavila ovaj region. Cijela rurska regija je jedan veliki magapolis sa mnoštvom manjih i većih gradova udaljenih nekoliko desetaka kilometara. Južno je glavni grad njemačke Bonn, sjeverno Dusseldorf, Dortmund, Essen, Duisburg, Leverkusen… Köln je sa njima i ostatkom zemlje povezan vrlo gustom mrežom autocesta i željezničkih pruga. Zračna luka Köln-Bonn je jedna od značajnijih u Njemačkoj i služi za oba grada. U Kölnu je sjedišnje Lufthanse i Europske agencije za zrakoplovnu sigurnost (EASA). U njemu je nastala kolonjska vodica (Eau de cologne), koja je dobila ime od francuskog naziva grada.

Katedrala
Najznačajniji spomenik i simbol u gradu je svakako impresivna gotička katedrala, koja je druga najviša građevina nakon 266m visokog telekomunikacijskog tornja, koji se nalazi par kilometara od centra. Katedrala zauzima gotovo 8.000 m2 površine, a može primiti više od 20.000 ljudi. Nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Temelj je položen na blagdan Velike Gospe 1248.godine. Zgrada je morala biti impresivna jer su u nju smještene relikvije Tri mudraca, koje je nadbiskup Rainald von Dassel donio u Köln iz Milana, koji je bio osvojen 1164. Zbog njih katedrala je postala mjesto hodočašća cijele Europe. Dva tornja su završena tek 1880. godine. Tornjevi su visoki preko 157 metara, a sjeverni je 7cm viši od južnoga. Na južni se može popeti sa 533 stepenice do određene visine i uživati u pogledu na grad. Na njemu je najveće zvono na svijetu koje visi i niše se. Teško je 24 tone. Unutrašnjost je impresivna, a posebno vitraži i brončani oltar. Veličanstveni zlatni kovčeg sa relikvijama je najveći i najslavniji od svih u zapadnom svijetu. U podrumu je poseban muzej sa dragocjenostima skupljanjim od 4.stoljeća do danas.

Muzeji ponos grada
Katedrala je okružena sa tri strane trgovima. Ispred glavnog ulaza su ostaci rimskih ulaznih vrata i spomenik. Sjeverno je trg sa velikom željezničkom stanicom, a južno sa Romansko-Germanskim muzejom. Rimski mozaik s prizorima iz svijeta Dioniza i rekonstrukcija groba legionara su najpoznatiji djela muzeja, uz mnoštvo predmeta od stakla i nakita. Sa zadnje strane katedrale je modernistička zgrada Ludwig muzeja, osnovanog 1976.godine donacijom bračnog para Ludwig sa 350 djela suvremene umjetnosti. Kolekcija se konstanto širila i danas ima najveću postavku Pop Arta u Europi i treću Picassovih djela u svijetu. Tu je jedna od najboljih zbirki njemačkog ekspresionizma i jedna od najvažnijih zbirki međunarodne fotografije.

Rajna
Ispred Ludwig muzeja je mali park i Rajna, sa čije se obale prekrasno vidi i stari čelični željeznički most, po kome se može prošetati i doživjeti grad iz druge perspektive. Zaljubljeni tu mogu zaključati lokotom svoju ljubav. Preko rijeke je gradić Deutz, koji je postao ustvari dio Kelna. Tamo je veliko sajmište gdje se održavaju mnogi poznati sajmovi. Rijeka Rajna je veliki plovni put koja utiče u Sjeverno more i protječe kroz Švicarsku, Lihtenštajn, Austriju, Njemačku, Francusku i Nizozemsku. Od izvora do ušća duga je oko 1.230 km, od toga su plovna 833 km. Sa drugim rijekama povezana je kanalima. Turisti mogu brodićima otići na mini krstarenje i pogledati grad iz još jedne perspektive. Može se otploviti i do susjednih gradova. Šetamo obalom duž mnogih molova za pristajanje brodova, prolazimo pored mnoštva restorana. Nekada je tu bila tržnica ribom, pa je ostao naziv Fischmarkt. nešto dalje je čudan toranj i sat, koji mjeri nivo vode u Rajni, a ne vrijeme. Postavljen je 1951.godine.

Groß St. Martin
Köln je poznat po 12 svojih romaničkih crkava, koje spadaju u sam vrh crkvene gradnje. Nastale su u 12. stoljeću, uništene u ratu a potom obnovljene. Najpoznatija je svakako Groß St. Martin sa svojim prepoznatljivim tornjevima na tornju. Izgrađena je na temeljima starih rimskih skladišta u tipičanom stilu rajnske arhitekture između 1150 i 1250. godine. Ova bivša benediktinska crkva sa impozantnom arhitekturom unutra je urađena minimalistički. Na trgu je još jedna crkva sa okruglim tornjem i dvije skulpture Tünnes and Schäl , kazališnih likova nastalih 1803. godine, koji simboliziraju dva lica čovjeka.

Altermarkt i trgovi oko
Dolazimo i do trga Altermarkt sa mnoštovom terasa i trgovina. U bočnoj uličici ili bolje reći uz stepenice je trg Rathaus sa renesansnom gradskom vjećnicom iz 1573.godine i njenom poznatom lođom, koja se uči kao primjer arhitekture. Impresivno je unutrašnje dvorište i neke njene dvorane. Još je stariji toranj sa početka 15.stoljeća. To je prva svjetovna zgrada te veličine u gradu, nastala kao simbol novoga doba i pobjede nad plemstvom. Okolne uske uličice su prepune raznih restorana, kafića, pivnica. mnoge imaju male terase i uz nezaobilazno pivo i kobasice su idealno utočište za turiste i domaće. Zanimljivo je da se pivo toči u tankim čašama od 2 dcl, i konobar samo donosi nove čim se prethodna popije.
Na trg se nadovezuje veliki trg Heumarkt sa konjanikom kralja Friedricha Wilhelma III. Treba zaviriti u uličicu Salzgasse prepunu raznih lokala.

Trgovine i samo trgovine
Gürzenichstraße i Shildergasse sa brojnim trgovinama i robnim kućama čine početak velike pješačke zone koja vodi na zapad, dok Hohe Straße vodi na sjever sve do Katedrale. Na početku je stara kamena Gürzenich građevina sa klasičnom kasnogotičkom fasadom, otvorena 1447. godine. Danas je to kombinacija sa dodatkom modernog u kojoj se održavaju razne svečanosti, kongresi, balovi, koncerti i drugi društveni događaji. Shildergasse završava na velikom i izuzetno živom trgu Neumarkt sa još jednom romaničkom crkvom St. Aposteln. Nešto dalje su stara ulazna vrata u grad, jedini ostaci starih zidina, čijom trasom sada prolaze ulice Ringa (prstena).
Glavna promenta arterija pored Ringa, koja prolazi sredinom centra grada u pravcu sjever-jug je Tunisstraße. Oko nje se nalazi opera i neki muzeji, koji će nekima biti zanimljivi. I poprečna Breite Straße je pješačka zona za robnim kućama i trgovinama. Naš hotel je baš bio 20 m od nje.This entry was posted in Europa, Köln, Njemačka and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori