KOPAR LUKA I SHOPING

Prva asocijaca na riječ Kopar je velika slovenačka luka na sjeveru Jadrana. Talijanski naziv je Capodistria. Grad ima malu, ali veoma zanimljivu staru turističku jezgru. Kopar je ujedno najstariji grad u Sloveniji. Mada ima lijepo uređenu malu gradsku plažu u samom centru, biser turističke ponude je vodeni zabavni park u okviru poduzeća Terme Čatež i hotela Žusterna. Okolna mjesta Portorož, Ankaran, Izola, Piran čine malu rivijeru i sa svojom turističkom ponudom zadovoljiti će svakoga.


Nekada je Kopar bio otok. Prvi tragovi ljudi su još iz brončanog doba. Rimljani mu daju ime Capris. Poslije ga nazivaju otok koza. Prolaze mnogi osvajači, ali značajnije tragove ostavlja Mletačka republika. Zlatno doba je za vrijeme Napolenona i Habzburgovaca, kada je otok u 19.stoljeću spojen sa kopnom, te prometno povezan sa Trstom i Porečom.

Riva sa lučicom i malim parkom je nezaobilazno mjesto za odmor i opuštanje domaćih i turista. Tu je pored Hotela Koper i Taverna Koper, koja je nekada bila skladište soli, koja se proizvodila u solani ili uvozila. To je velika zgrada u kojoj je samo jedna prostorija sa debelim kamenim stubovima i lukovima i malim trgom iza. Danas je to mjesto gdje se održavaju koncerti, fešte i sve glavne manifestacije u gradu.

Koliko je Kopar turistički interesantan najbolje govori činjenica da će ove godine u njega uploviti 48 kruzera sa preko 70.000 putnika. Prije petnaestak dana tu je bio novinarima i predstavnicima turističkih agencija predstavljen Celebrity Silhouette, najnoviji brod Celebrity Cruises brodara. Spada u klasu najboljih i najinovativnijih kruzera po ocjeni putnika i struke. Moderan dizajn i njegovi sadržaji će očarati svakoga. Prima 2.886 putnika, dug je 319 metara, a porinut je u srpnju prošle godine. Čudno je bilo gledati, iz blizine sa gata, tu ploveću zgradu na 15 katova sa 13 putničkih paluba. Na jesen se očekuje uplovljavanje i još novijeg člana flote iste klase.

Sa rive, uske ulice i mali trgovi staroga grada će posjetitelje dovesti do centralnog trga, Titovog trga sa katedralaom. Sa zvonika visokog 54 m je najljepši pogled na grad i okolinu. Jedino treba svladati 204 stepenice. Nekada je bio dio rimskih zidina, a negdje od 15.stoljeća dobiva novu ulogu. Na trgu su i najznačajnije gradske palače iz toga perioda, mada, neke datiraju još iz 12.stoljeća, ali su dograđivane i mijenjane kroz vijekove. Jedna od njih je Pretorijanska palača u tipičnom venecijansko-gotičkom stilu. Vanjsko stepenište i dva manja tornja sa puškarnicama na vrhovima dominiraju trgom. Reljefi prikazuju povijest grada. Palača je skoro obnovljena, a u njoj je sada uprava grada. Nasuprot Katedrali su i palače Foresteria i Armeria. Međusobno su povezane. Prva je bila za smještaj gostiju i uglednika, a poslije hotel, pa su je zvali i Hotel Nuovo, dok je druga bila skladište oružja i municije. U trećoj palači Loža su se skupljali građani i iznosili svoje mišljenje. Bila je neka vrsta debatnog kluba. Sa stražnje strane katedrale je trg Brolo sa palačom Fontico, koja je nekada bila skladište žita za teška vremena, slabe žetve ili rata. Još je mnogo palača razbacanih po gradu. Regionalni muzej je smješten u baroknoj palači Belgramoni-Tacco, koja je sagrađena početkom 17. stoljeća, a sadrži eksponate od pre-rimskog razdoblja naovamo. Nosi dva imena jer ju je jedan član Belgramoni obitelji izgubio na kocki sa pripadnikom Tacco obitelji. Zanimljiv je i Prešernov trg sa Fontanom da Ponte u obliku mosta iz 1666.godine i kamenim ulaznim renesansnim vratima Muda iz 1516.godine. Mnogo je malih crkvica, rotondi po gradu, od koje su neke još iz 11.stoljeća.

Kopar je i velika je shoping destinacija građana Istre i Primorja, zahvaljujući Planetu TUŠ, najvećem zabavno-prodajnom centru u Sloveniji, sa modernim multiplex kinima, američkom kuglanom i diskotekom, bilijar klubom, te 70 raznih trgovina najpoznatijih svjetskih brendova. U krcatim restoranima se može ručati za svega nekoliko eura, pa tu dolaze cijele obitelji na cijeli dan. Često se organiziraju dani sa posebnim akcijama i modnim revijama kada je centar otvoren za kupce do 24.00.
This entry was posted in Europa, Kopar, Slovenija and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.