KOPENHAGEN

0Danska je najmanja skandinavska zemlja sa 5.580.000 stanovnika. Veći dio se nalazi na poluotoku Jutland, gdje graniči sa Njemačkom, dok je ostatak na otocima, gdje su oni najveći povezani mostovima, te mostom-tunelom sa Švedskom. Danska je monarhija sa kraljicom Margaret II, koja ceremonijalno vlada iz glavnog grada Kopenhagena. Stvarna vlast pripada Parlamentu i vladi. Izuzetno je razvijena poljoprivreda i prehrambena industrija, ali i druge grane. Izrazito su socijalna država sa besplatnim školovanjem i zdravstvom, visokim iznosima za nezaposlene, što danas najviše koriste izbjeglice iz raznih zemalja. To je moguće iz tri razloga. Prvi je visoki porezi na dohodak od 38% i 70%. Drugi su zalihe nafte i plina u Sjevernom moru što svrstavaju ovu zemlju na šesto mjesto u svijetu. Treći i najvažniji je izuzetno jaka poljoprivreda i industrija koja se nadovezuje na nju. Danska godišnje proizvede 28.000.000 svinja i preradi ih uglavnom u razne mesne proizvode.
Kopenhagen se nalazi na ostrvu Zeland i ispresjecan je kanalima. Osnovao ga je oko 1000. godine kralj Sven I. Ime mu znači trgovačka luka. U njemu živi oko pola milijuna stanovnika. Još uvijek je veoma važan lučki grad, a ima jedan od najvećih europskih aerodroma Kastrup. I mi smo došli preko njega Easyjet letom iz Venecije, mada ima letova i iz Zagreba. Sa aerodroma se brzo i lako može metro linijom, vlakom, autobusom, čak i preko mora do švedskog Malmea, kako neki kažu grada blizanca Kopenhagena.


Željeznička stanica
Ako planirate u gradu ući u muzeje, dvorce i palače, voziti se besplatno gradskim prometom, preporuka je uzeti Copenhagen card koji nudi besplatan ulaz u 72 atrakcije grada. Iako cijena nije mala, ušteda je ogromna, jer su cijene ulaznica u skandinavskom stilu, ili bolje reći paprene. Nakon petnaestak godina od naše prve posjete evo nas opet. Početna točka našeg obilaska je prekrasna, ogromna zgrada željezničke stanice Københavns Hovedbanegård ili samo København H. Izgrađena je 1864. godine od cigle umjesto drvene zgrade koja je tu bila podignuta 17 godina ranije. Vrijedi je obići sa svih strana. Oko nje je parkirano na tisuće bicikla. Nasuprot glavnog ulaza je bio poznati restoran Hercegovina, koji je tu poslovao 30 godina. Nažalost radi rekonstrukcije cijele zgrade i širenja parka Tivoli je izmješten van grada.
Copenhagen Royal castle tour


Stromma.dk

Nasuprot čeonog ulaza, ispred hotela Radisson je polazna stanica za Stromma hop on hop off turističke autobuse. Najbolji način za upoznati jedan grad bez previše pješačenja, iako se ono ne može izbjeći u cjelosti. Mi smo prešli pješice za osam dana 96 km ili 12 km dnevno u prosjeku. Postoje tri linije. Glavna je crvena Marmaid tour (Sirena), zelena, Carlsberg tour vodi do zoo vrta, Carslberg pivovare, a plava Cristiania tour vodi na otok nasuprot glavnom kanalu. Kupljena karta vrijedi 48 sati od prvog polaska. Možete ulaziti i izlaziti iz busa koliko želite na raznim stanicama. Oni idu od svakih 15-60 minuta ovisno od linije, sezone, doba dana. Na ulazu dobijete slušalice, pa možete slušati kraj čega prolazite na raznim jezicima. Autobusi su na kat, pa se sa gornjeg kata može i slikati. Najbolje je još sitno doplatiti i uzeti kombinirani obilazak busom i brodom. Pogled iz brodića je potpuno drugačiji i potpuno novi doživljaj. Mi smo napravili krug sa sve tri linije, a drugi dan i brodom.

Tivoli
Nasuprot stanice je i jedan od ulaza u Tivoli, drugi najstariji zabavni park u svijetu. Prije 431 godinu je izgrađen i još u funkciji najveći zabavni park Skandinavije Bakken (Dyrehavsbakken) udaljen svega 10 km od grada. Tamo je ulaz besplatan ali plaćate vožnje. Za pravu posjetu Tivoliju treba odvojiti dovoljno vremena, najbolje cijeli dan. Cijena dnevne ulaznice je 13€, vikendom 15€, a 30€ sa neograničenim brojem vožnji. Ne brinite i bez vožnji će biti izuzetno zabavno vidjeti razne vrtove, aquarium, fontane, paviljone i sve to šarenilo, ciku i vrisku. Ljubitelji adrenalinskih vožnji neće propustiti se oprobati i ovdje. Ukupno je 27 raznih vožnji, od toga 4 roller coastera. Otvoren je 1843.godine a godišnje ga posjeti preko 4 milijuna ljudi. Ali Danci ne dolaze tu samo ludovati, već i jesti u mnogobrojnim restoranima okruženim prekrasnom prirodom i cvijećem. Zaista vrijedi ući.

Radhuspladsen
Izlazimo na glavni ulaz u Tivoli i idemo do velikog trga Radhuspladsen na kome se nalazi gradska vijećnica sa visokim tornjem sa satom. Podignuta je 1905. godine. Na toranj se može popeti, a vijećnica posjetiti subotom. Zlatni kip, je posvećen biskupu osnivaču. Još dvije zgrade imaju također tornjeve sa zvonima, mada nisu crkve, jedna je čak hotel. Od 1936. godine smještena visoko na jednoj zgradi je pozlaćena skulptura djevojke na biciklu koja govori o lijepom vremenu. Za lošeg vremena se prikazuje s kišobranom u šetnji sa svojim psom. Kažu da trenutno nije u funkciji, jer i dok je kišilo ona je bila na biciklu. Ili je to moderna Dankinja, koja ide na posao ili faks i po kiši i po snijegu na biciklu,kao vecina stanovnika. Posvuda su biciklističke staze, posebni semafori i nebrojeni parkinzi za bicikle. Na trgu je spomenik Hansu Christian Andersenu, poznatom piscu bajki, fontana koja prikazuje borbu zmaja i bika, a na visokom stupu su dva trubača. Na trgu se održavaju veliki koncerti, proslave, doček sportaša nakon uspjeha i osvajanja medalja, demonstracije i prosvjedi. Marketinška agencija je dijelila kacige za bicikliste. I mi smo dobili i ostavili rođacima. Danas je trg, kao i većina grada veliko gradilište. Uvodi se druga metro linija. Mnoge se fasade obnavljaju. Kažu da će tako biti do 2019.godine. Sa trga počinje poznata šoping ulica Strøget kojom ćemo kasnije. Tu je odmah i Ripley muzej ,Vjerovali ili ne, čije se rubrike iz Politikinog zabavnika sjećaju stariji. Kako je otvarao  tek za sat, mi smo virili kroz staklena vrata i iznenadili se kada je električar na održavanju ih otvorio i pustio nas da uđemo i napravimo par slika.  Danci su veoma ljubazan i otvoren narod. Pomoći će u svakoj situaciji ne očekujući ništa zauzvrat.

Gliptoteka
Prekoputa stražnjeg izlaza iz Tivolia, u prekrasnoj zgradi se nalazi NY Carlsberg gliptoteka. To je muzej posvećen umjetnosti u kome se nalazi impresivna zbirka egipatskih, grčkih, rimskih antikviteta, francuske i danske umjetnosti, uključujući impresioniste i post-impresioniste, pa sve do modernizma. U nekoliko desetina dvorana su razni kipovi ili samo glave, koje su bile najlakši plijen pljačkaša hramova. Posebno je impresivan ulazak u podzemlje i hram sa mumijama. Osnovan je 1897.godine od strane vlasnika poznate pivovare Carlsberg, koji je bio strastveni kolekcionar i ljubitelj umjetnosti i koji je ova djela spasio od privatnih kolekcionara i omogućio svima da ih vide. U muzeju je bila posebna izložba Gauguinov svijet sa djelima stiglim sa raznih strana, koja će tu gostovati do kraja kolovoza.

Nacionalni muzej
Par koraka dalje je Nacionalni muzej nalazi se u dvorcu, koji je izgrađen 1744. za princa Frederika V i Princezu Louiseu. Ima veliku etnografsku zbirku, zbirku klasičnih i bliskoistočni starina, zbirku novčića i medalja, muzej igračaka i još mnogo toga, sve od kamenog doba, preko ere vikinga, srednjeg vijeka, renesanse do moderne danske povijesti. Ulaz je besplatan od utorka do nedjelje 10.00-17.00. Većina muzeja ne radi ponedjeljkom.

Slotsholmen otok muzeja
Slotsholmen je otočić u srcu povijesne jezgre, okružen kanalima sa tri strane i Christiansborg palačom, nekadašnjom rezidencijom kraljevske obitelji. Zgrada je iz 1928.godine, jer su dvije prethodne palače spaljene do temelja. Ime je ostalo još od prve podignute za kralja Cristiana V. Unutra je nekoliko prekrasnih dvorana, koje se koriste u protokolarne svrhe, ali se mogu i pogledati. Danas je tu parlament, vrhovni sud, ministarstvo vanjskih poslova i desetak muzeja, Kraljevska knjižnica, Nacionalna arhiva. Može se popeti na 104m visoki toranj i doživjeti grad odozgo. Viši je za 40cm od tornja gradske vijećnice. Otok se mora obići iznutra i izvana duž kanala, jer odakle god pogledate, vidjeti ćete prekrasne stare palače ili novu modernu arhitekturu i prirodu. Ispod sadašnje palače se mogu posjetiti konzervirane ruševine prve palače iz 1167.godine i izgorjele druge koja ju je zamijenila. U originalnoj zgradi iz 1746.godine su Kraljevske štale sa mjestom za preko 250 konja i izloženim kočijama.  Do njih je zgrada Muzeja kraljevskog kazališta koja prikazuje razvoj ove vrste umjetnosti od 1700.godine. U muzeju danskih Jevreja prikazan je njihov život kroz 400 godina boravka na ovim prostorima. U zgradi do Parlamenta je Thorvaldsen muzej sa djelima ovoga poznatoga skulptora, koji je 1838. godine poklonio svoja djela rodnom gradu. Unutra su sada i mnoge slike drugih danskih autora. Muzej kraljevskog arsenala je jedan od najznačajnijih europskih zbirki srednjevjekovnog oružja, uniformi, i druge vojne opreme. Muzej Lapidarium sadrži skulpture bivših kraljeva, koje su nekada krasile trgove, parkove i pročelja palača za njihove vladavine. Dolaskom novoga kralja podizale su nove statue, a stare srećom nisu uništile. Preko 300 kipova je smješteno u staroj zgradi pivare. Tu je statua kralja Frederik V , čija izrada je stajala koliko sam palača Amalienborg, gdje se nalazila. Nova moderna zgrada knižnice od crnog stakla nazvana crni dijamant je povezana sa starom zgradom nadzemnim tunelima. U njoj je na stropu 200m2 velika slika i muzej fotografije. Za obilazak ovih svih muzeja treba odvojiti cijeli dan. Čak neki ne rade cijelo vrijeme kao ostali. Duž zapadnog kanala su dvije dugačke zgrade burze od cigle i sa zelenim bakrenim krovovima.

Šoping zona i Nyhavn
Glavna pješačka zona sa trgovinama i restoranima je uvijek prepuna ljudi. Čine je ulice Strøget, spojeni trgovi Gammeltorv i Nytorv, prostor oko Katedrale iz 1829.godine, koja se nalazi do zgrade Univerziteta, pa trg Amagertorv oko koga su dvije crkve, čiji se zvonici vide iz daljine. Na trgu je fontana sa rodama, gdje je tradicija da novopečene babice otplešu oko nje jedan ples. Svuda je jako mnogo uličnih svirača i izvođača, posebno ovdje. Sa trga vodi Købmagergade, još jedna ulica samo za pješake sa brojnim trgovinama i Rundetaarn, okruglim tornjem iz 17. stoljeća, koji je najstarija zvjezdarnica u Europi koja još radi. Kružnim stepenicama se može popeti na vrh i šetati po 5cm debelom staklenom podu i gledati 25m ispod sebe.Uz toranj je nekada bila knjižnica, čija se dvorana koristi za razne kulturne događaje.
Konačno stižemo na ogromni Kongens Nytorv ili Kraljev novi trg sa zgradom Kraljevskog kazališta iz 1748.godine i brojnim palačama. Tu počinje zaštitni znak Kopenhagena, kanal Nyhavn (nova luka) sa bezbroj kafića i restorana u živopisnim zgradama koje ga okružuju. Najstarija je na broju 9 iz 1681.godine. U tri kuće je živio i Andersen dok je pisao bajke. U kanalu su usidreni mnogi stari jedrenjaci, pa se može zamisliti nekadašnja gužva, samo ako se zamijene kamioni i auti sa konjskim zapregama i kočijama. Na kraju kanala na obali mora nova zgrada kazališta ispred koga polaze turistički brodići koji voze kanalima. Preko kanala se vidi  novouređeni dio grada Christiania.

Kraljevska palača Amalienborg
Šetamo duž širokog kanala prema otvorenom moru pored usidrenih jedrenjaka. Dolazimo do maloga parka ispred kraljevske palače Amalienborg. Točno preko kanala je moderna zgrada nove opere. Ulazimo na trg nastao 1700.godine. U sredini je spomenik iz 1771.godine kralju Frederiku V na konju. Zanimljivo je da trg okružuju četiri rokoko identičke zgrade međusobno povezane u jednu palaču. Svaki sljedeći kralj je dodao po jednu. To je i zvanična rezidencija kraljice. I danas se u podne održava smjena straže, koju prate mnogi turisti. Mi smo imali sreće je vidjeti prošli puta, kao i dio straže koja je marširala ka trgu. Pored palače, na trgu koji je potpuno simetričan sa istim zgradama na suprotnim stranama je i Crkva kralja Frederika ili mramorna crkva. Samo ime kaže kakva je unutrašnjost. Ima okruglu visoku kupolu prekrasno oslikanu iznutra. Na nju se može i popeti i pogledati odozgo taj dio grada.

Mala sirena
Prije 103 godine proizvođač piva Carl Jacobsen je gledao u kazalištu  priču Hans Christian Andersena i kao dar svome gradu naručio brončano-granitnu skulpturu sirene, koja na ulazu u kanal sjedi na stijeni i čeznjutljivo gleda na kopno, ne bi li vidjela svoga ljubljenog princa. Danas je zaštitni znak grada i mnogi turisti sa dalekog istoka dolaze samo da nju vide. Ostalo im nije važno. Pored nje je mala marina i terminal za kruzere. Lani ih je bilo oko 700. Na promenadi je mnogo outlet trgovina sa cijenama nižim i 50-70%. U sklopu parka je spomenik pobjedi danskom admiralu. Najveća fontana grada posvećena je božici Gefjun. Prepuna je raznih mitskih životinja. Možete poželjeti želju i ubaciti novčić. U parku je i prekrasna anglikanska crkva.


Kastellet
Ovaj ulazni dio u luku je uvijek trebalo braniti od osvajača. Stoga je 1664. godine napravljena petokraka utvrda okružena kanalima sa dva ulazna mosta. Nema kamena niti cigle, samo zidovi od zemlje. Crvene zgrade unutra su sada poslovni prostori. Unutra je još jedna mala crkva. Tokom ljeta se tu održavaju razne priredbe. Oko utvrde stara skladišta iz 16. stoljeća pretvorena u stambene zone. Dok se vraćamo ulicom Bredgade prolazimo pored dvije galerije i muzeja dizajna Designmuseum Denmark. Ulazimo unutra. Čini se da svu sve stolice koje koristimo danas ili smo koristili ranije smislili Danci.

Rosenborg
Jedan od najpoznatijih skandinavskih kraljeva, Christian IV sagradio je Rosenborg dvorac u 17. stoljeću. Najljepši dvorac u gradu sa najviše bogatsva za pokazati. Impresivne su viteška dvorana sa prijestoljem, straža srebrnih lavova, razne sobe, tapiserije na zidovima u spomen bitke između Danske i Švedske, razne voštane figure, zbirka venecijanskog stakla, portreti i u podrumu krune danskih kraljeva i krunski dragulji. Dvorac čuva garda iz obližnje kasarne, gdje postrojavanje vojske počinje u 9.00. Izgleda da niti vojska više ne ustaje u zoru. Pored dvorca je veliki park, izuzetno održavan, sa dugim drvoredima i posebnim igralištima za djecu.

Nacionalna galerija
Botanički vrt se nalazi nasuprot palače. Zauzima površinu od 10 hektara i ulaz je besplatan. Poznat je po svojih 27 staklenika iz 1874. Osnovan je 1600.godine, dva puta se selio i konačno dobio svoj trenutni položaj 1870. U njemu raste više od 13.000 vrsta bilja iz cijelog svijeta. Obavezno posjetiti staklenik sa palmama, koji je visok 16 metara i ima uske željezne spiralne stepenice koje vode do prolaza na vrhu. Poseban klimatizirani dio stvara okruženje pogodno za rast arktičkih biljaka. Najnoviji je rododendronski vrt. Nažalost kada smo po planu bili tu, baš je kišilo, pa je bilo besmisleno šetati.
Pored vrta je Geološki muzej i Nacionalna galerija u zgradi iz 1896.godine (Statens Museum for Kunst), sa izložbom od renesansnih europskih majstora do postavki moderne umjetnosti.

Christiania
Dio grada na malom otoku preko velikog kanala je Christiania. Novi dio grada niknuo na ostacima lučkih skladišta i vojne kasarne. Može se pohvaliti brojnim restoranima i štandovima brze hrane (Stree food). Restorani su duž revitalizirane obale i još jednog kanala koji polovi otok po dužini. Tu je na obali napravljeno moderno zdanje opere. Točno preko puta kraljevske paleče Amalienborg. Cristiania ima jednu od najpoznatijih crkava Danske. Crkva Našeg Spasitelja ima jedinstven toranj sa stepeništem u obliku serpentina od čega je zadnja trećina sa vanjske strane šiljastog krova. Otvorena je 1752. godine i možete se popeti do vrha 90 metara iznad razine ulice. Kažu da se majstor ubio koji je to napravio, a danas je adrenaliski užitak za turiste. Dio kasarne su zaposjeli beskućnici i izbjeglice još desetak godina prije. Živjeli su tu ne plaćajući niti struju. Bilo je to leglo kriminala, droge i prostitucije. Onda je grad odlučio da ih deložira, pa su napravili udrugu stanara i počeli plaćati režije. Nikle su i sasvim lijepe kućice. Ipak i kada smo mi bili u raciji je uhapšeno tridesetak prodavača droge. Da apsurd bude veći ostali dio otoka spada u elitno naselje sa skupim stanovima i jahtama parkiranim u kanalima ispred njih. Prošli smo ga  i Hop on hopp off busom i kasnije brodićem. Gledali smo kako se pokretni most diže da prođemo i ponovo spušta, dok kolona auta i bicikla postaje sve veća na obali.

Zoo
Ljubitelji životinja mogu posjetiti u gradu i zoološki vrt, koji ima preko 3000 životinja i 264 različitih vrsta. Do tamo smo došli hop on busom. Prošli smo pored Planetaria na obali malog jezera i velikog parka Frederiksberg Have. Glavna atrakcija zoo vrta je stakleni bazen sa polarnim medvjedima, gdje se mogu vidjeti kako spretno plivaju. Mi smo došli u vrijeme hranjenja pa smo gledali kako komada desetak kila mesa. Mogu se vidjeti i razne tropske životinje u posebnim zgradama dok šetate kao po prašumi uz veliku vlagu i visoke temperature. Mnogo afričkih životinja živi u velikim dijelovima parka, koji simuliraju njihov prirodni okoliš. Neke su samo lijeno ležale u hladovini, čekaju sumrak i možda hranu. Moram priznati da nikada nisam vidio toliki broj djece u parku. Dolaze sa školama, vrtićima.
Pored ulaza u zoo je još jedan ljetni dvorac Frederiksberg iz 1704. godine, sa velikim parkom. Nakon rekonstrukcije  treba biti otvoren za par dana.

Carlsberg
Hop on bus nas je potom odvezao do stare Carlsberg pivovare iz 1847. godine, koja je pretvorena u centar za posjetitelje i jedna je od najposjećenijih turističkih atrakcija. U dvorištu je  replika Male sirene i stare kočije koje su razvozile pivo. Prostire se na 10.000 m² i tu je sve započelo. Može se dosta naučiti o proizvodnji piva kroz povijest, vidjeti stara oprema za proizvodnju, pa i nešto novija. 90 minutni obilazak završava degustacijom piva. Vozili smo se i kočijom oko vila gdje žive bogatiji Danci. Većina vjerojatno ima dionice u Carlsbergu. Potom smo odšetali do poznatih vrata sa slonovima, nekadašnjim glavnim ulazom. Zbog velikih radova na izgradnji novih postrojenja turistički bus više ne prolazi kroz njih. Inače do tamo se iz grada i nazad može i posebnim besplatnim Carlsberg busem. Sve više cijenim tvorca Carlsberga, koji je bio veliki ljubitelj umjetnosti i mecena. Njegovim novcem mnogi dvorci i zgrade su obnovljeni i danas su državni muzeji.

Den blau planet aquarium
Ako se ima vremena treba posjetiti veliki akvarijum Blue Planet na obali Oresunda metro stanicu prije aerodroma. Sa aerodroma ili iz grada vozi i besplatni bus. Mi smo otišli zadnji dan boravka, prije leta za nazad. Došli smo sat ranije pred otvaranje, ali su nas veoma ljubazno kao novinare odmah pustili unutra, i dozvolili obilazak. Zaista veoma ljubazno i neočekujuće.
Od otvaranja 1939. godine doživio je nekoliko proširenja i novih zgrada. Ocean tank, Amazonas i Coral Reef će svakoga oduševiti, posebno tuneli kroz koje prolazite, a morski psi plivaju iznad vas. Stalno se održavaju razne prezentacije, od hranjenja vidri, do seciranja lignje. Zanimljivo je vidjeti male ptice njorke kako plivaju i rone kroz vodu. Naravno da najviše pažnje pobuđuju ajkule, posebno kada su nahrupila djeca iz škola.

Muzej na otvorenom
Frilandsmuseet je jedan od najstarijih i najvećih etno muzeja na otvorenom u svijetu. Nalazi se 15 km sjeverno od Kopenhagena i prostire se na 86 jutara zemlje. Sačuvano je od zaborava 50 farmi, mlinova, trgovina i kuća iz razdoblja 1650-1940 iz svake regije u Danskoj i bivših pokrajina kraljevstva. Zanimljivo je da ljudi tu rade one poslove kao prije nekoliko stoljeća, obučeni u nošnje svoga vremena. Već smo ranije posjetili slične muzeje Švedske i Norveške. Izuzetno zanimljivo.

This entry was posted in Danska, Europa, Kopenhagen and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori