LAGO DI BRAIES I MISURINA

LAGO DI BRAIES
Vozimo se preko Trsta i Pordenonea kroz Alpe na sjeveru Italije, krivudavom cestom koja prolazi kroz skijaške centre Italije. Tu u Dolomitima, na nadmorskoj visini od 1494 metara uguralo se među visokim planinama jezero Lago di Braies. Poznato je po svojoj smaragdno bistroj vodi. Pravi je doživljaj prošetati uz njegovu obalu. Šetnica je duga oko 4,8 km i obilazi cijelo jezero. Zadnja trećina je malo zahtijevniji dio staze, koja se stepenicama uklesanim u stijenu diže u visinu i spušta opet na jezero. Tko ne želi šetati može odmoriti na terasi hotela odmah pokraj parkinga ili  jednog restorana. Može se provozati i drvenim čamcem na vesla u sezoni. Na pješačkoj ruti se nalazi prekrasna kamena crkvica Kapelle “Pragser Wildsee” i šljunčane plaže. Ustvari taj šljunak stiže s planina, gdje je bezbroj rijeka šljunka, nastalih topljenjem snijega i leda i erozijom. Ljeti se tu i kupa ako ste pingvin. Na jednom mjestu, neko je besposlen, poredao na stotine mjesta 5-6 kamenja jedno na drugo, tvoreći zanimljivu sliku. Nivo vode na jezeru zadnjih godina se spustio za oko 5 metara. Isto je i na ostalim jezerima. Riječni tokovi su skoro presušili. Sve je manje snijega u Dolomitima, a time i vode u proljeće.
Na jezeru je snimana serija Korak do neba. Ima i svoju mračnu stranu. U drugom svjetskom ratu to je bio nacistički sabirni logor. Navodno je sakriveno zlato nakon rata ali nikada nije pronađeno. Možda ćete biti bolje sreće pa pokušajte ga potražiti.

LAGO DI MISURINA
Pored Cortine nalazi se veoma plitko jezero Misurina, podno poznatih vrhova i skijaških terena Tre Cime! Zanimljivo je da je još zamrznuto početkom svibnja.

This entry was posted in Europa, Italija, Lago di Braies, Trentino Alto Adige and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori