LAUSANNE OLIMPIJSKI CENTAR

Lausanne ili Lozana je još jedan grad na obali Ženevskog jezera i glavni grad švicarskog kantona Vaud. Poznata je kao sjedište Međunarodnog olimpijskog odbora i Olimpijskog muzeja. Jak je industrijski i turistički centar, s mnogo povijesnih spomenika.


OUCHY
Posjećujemo prvo dio uz obalu jezera. Nekada je to bio gradić Ouchy, koji se spojio s ostatkom grada Lozane, čiji se stari grad nalazi na nekoliko brežuljaka nekoliko kilometara od jezera. Početkom 19.stoljeća i ovdje dolazi mnogo engleskog i drugog plemstva na odmore. Gradi se engleska crkva, kriket klub, čitaonica gdje se servira engleski čaj i mnoge vile i hoteli. Tu se nalaze zgrade Međunarodnog olimpijskog odbora i Olimpijskog muzeja, te veliki park oko njega. U Muzeju se može vidjeti povijest olimpijskih igara od 1894.godine kada je Pierre de Coubertin osnovao Olimpijski komitet i kada je sve počelo dvije godine kasnije u Ateni. Otada se igre održavaju svake četiri godine. kasnije su počele se održavati paralelno i zimske olimpijske igre. Dok se penjete stepenicama kroz park do muzeja možete pročitati sve gradove domaćine, godinu održavanja i osobu koja je zapalila olimpijski plamen. U parku je mnogo spomenika poznatim sportašima pobjednicima na igrama. Među njima je i spomenik poznatom košarkašu Draženu Petroviću, koji je tragično poginuo u prometnoj nesreći.

JUČER I DANAS
Lozana ima dvije metro linije, pa se smatra najmanjim gradom u svijetu koji ga posjeduje. Jedna završava pored muzeja. Nekada su kroz grad prolazile dvije rijeke, čiji je tok izmješten. Preko njihovih korita su mnogi mostovi, a duž korita ceste. Brežuljkasti teren daje poseban pečat gradu, koji slovi kao živahan grad u odnosu na druge švicarske gradove. Mi smo bili u nedjelju popodne i sve je bilo pusto i zatvoreno. Grad je 1536. godine osvojio Bern, kada je sklopljen savez još zajedno s Friburg kantonom. Iako je vladao mir skoro tri stoljeća grad je nazadovao. Ponovo se budi dolaskom Napoleona 1803.godine, koji mu daje neovisnost i kada počinje razvoj turizma i dolazi novac izvana.

DVORAC I KATEDRALA
Odlazimo do starog grada. Iskrcavamo se iz busa na trgu kod tunela (Place du Tunnel). Idemo pješice na brdo Cité do trga kod dvorca Place du Château. Ovo je četvrti puna malih bistroa i zanatskih dućana s ulicama popločanih kamenjem. Na trgu dominira dvorac St-Maire građen od1400 do 1430 kao utvrda i rezidencija biskupa. U njemu su uvijek stolovali vladari, pa je tako od Napoleona u njemu kantonalna uprava. Na trgu je i nekoliko palača u kojima su uredi grada i kantona i visoka škola u zgradi stare akademije. Dolazimo i do Katedrale, veličanstvene gotičke građevine, izgrađene tijekom 12. i 13. stoljeća. Postaje protestantska katedrala 1536. godine kada se mnogo toga uništava u njoj. Ima dvije dvije kule, jednu sa zvonikom, a druga je ostala nezavršena. Nešto od toga uništenoga i prebojenih freski je restaurirano, poput kipova obojenih vrata, koja su jedinstvena u cijeloj Europi, a potpuno je obnovljena 2007.

FLON
Spuštamo se stepenicama ka velikom trgu Place de l’Europe  u centar grada Flon. Nekada industrijska zona skladišta danas je mjesto okupljanja i zabave. Mnoga su pretvorena u kazališta ili dvorane s glazbom, trgovačke centre, modne butike, kafiće i restorane. Trgom dominira velika neo-firentinsku palača Palais de Rumine izgrađena 1906.godine s  monumentalnim stupovima, pergolama, lođama i zvonikom. Podignuta je donacijom ruskog aristokrata čija je majka rodom iz grada. Unutra su danas kantonalne muzeji likovne umjetnosti, geologije, zoologije, arheologije i povijesti, novca i kantonalna sveučilišna knjižnica. Inače Muzej likovnih umjetnosti je osnovan 1841. godine. Jedan je od najstarijih švicarskih muzeja posvećenih umjetnosti. Trenutno sadrži oko 10.000 slika I organizira nekoliko privremenih izložbi svake godine. Na trgu je fontana, a veliki prostor se zimi koristi za klizalište. 
Pedesetak metara dalje u središtu maloga trga Palud je najstarija je fontana grada i gradska vijećnica iz 17.stoljeća s tipičnim krovom, arkadama i renesansnom fasadom ukrašenom s dva bakrene zmaja, te mnoge zanimljive stare zgrade, kafići, butici i luksuzne trgovine. Fontana je ukrašena kipom koji predstavlja pravdu. Tu je sat koji prikazuje povijest Vauda u animiranim scenama svaki sat od 9 do 19. S trga vodi nekoliko ulica namijenjenih samo pješacima. Srijedom i subotom je pazarni dan i sve je krcato kombija i tendi. U Lozani se ima još mnogo toga za vidjeti ali morali smo nazad u hotel. Putem smo videli velike površine s brojnim malim drvenim kućicama i nadstrešnicama s vrtovima gdje švicarci uzgajaju ekološko povrće za sebe.


This entry was posted in Europa, Lausanne, Švajcarska and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori