LEIPZIG

Leipzig ili Lajpcig je s 580.000 stanovnika najveći grad bivše Istočne Njemačke, odmah nakon Berlina. Veliki trgovi, prekrasne palače i crkve i najveća zgrada željezničke stanice u Njemačkoj. U njemu je počeo Bach se upoznavati s muzikom, a Goethe studirao. Britanska akademija za urbanizam proglasila ga je Europskim gradom godine za 2019. za svoja urbanistička rješanja i spoj s prirodom.


Bitka naroda
Prvo posjećujemo grandiozni spomenik Bitka naroda koji se nalazi van grada. Koalicija od 320.000 vojnika iz dvadesetak naroda Pruske, Austrije, Švedske i Rusije porazila je 185.000 vojnika Napoleona 1813.godine. Time je počeo ubrzani pad i uskoro kraj Napolena i njegovih ambicija. Petina vojnika je poginula u tom masakru. Grandiozni spomenik visine 91 metar  je podignut 1898.godine. Utrošeno je 300.000 tona granita i drugog kamena. I sama unutrašnjost je grandiozna, a s vrha puca pogled svuda naokolo. Pored je mali muzej.

Nova gradska vijećnica
Dok ulazimo u grad prolazimo pored Bayerischer Bahnhof, najstarije željezničke stanice u svijetu iz 1844.godine. Stanica je samo djelimično obnovljena nakon bombardiranja u II.svjetskom ratu. Vlakovi više ne voze, a u njoj je pivnica, gdje se može popiti i popularno lokalno pivo Gose. Slijedi nekoliko prekrasnig palača, a posebno se izdvajaju Zgrada suda i iza nje biblioteka Albertina, obe s kraja 19.stoljeća, te  Gradska vijećnica Neues Rathaus iz 1905.godine, koja s svojim tornjevima liči na dvorac. Ustvari napravljena je temeljima dvorca Pleißenburg. Njen glavni toranj je 114,7m visok i najviši je toranj svih njemačkig gradskih uprava. Pogled odozgo na stari grad je prekrasan.

Bach
Dolazimo do crkve Thomaskirche, odakle počinje obilazak grada pješice. Romanička crkva podignuta u 12.stoljeću, doživljava 1496.godine izvana preobražaj u kasno gotičku, da bi unutrašnjost 1889.godine doživjela današnji preobražaj. Tada je dodan i Mendelssohnov portal, čiji je spomenik u parku kod crkve. Crkva je poznata po tome što je u njoj učio svirati Johann Sebastian Bach. Od 1212.godine tu djeluje Dječački zbor, kojeg je vodio i sam Bach jedno vrijeme.

Stara gradska vijećnica
Na velikom gradskom trgu Markt, gdje je oduvijek bila zelena tržnica, nalazi se stara gradska vijećnica Altes Rathaus, dugačka zgrada s šest trokutastih zabata za koju je kamen temeljac položen 1556.godine. Prelaskom uprave u novu zgradu, tu se otvara Gradski povijesni muzej. Unutra je 53 metra duga plesna dvorana, gdje su se održavali kraljevski balovi i vjenčanja. Danas razni koncerti i druge priredbe.  Prolaz ispod tornja vodi do drugog trga Naschmarkt na kojem je barokna zgrada Burze iz 17.stoljeća. Tu se se okupljali trovci i bankari, a danas se može zakupiti za vjenčanja, poslovne skupove, koncerte, izložbe… Okružen restoranima tu je spomenik jednom studentu, podignut 1903.godine. Ne bilo kojem, već slavnom pjesniku Goetheu, koji je tu studirao. Za vrijeme kratkog boravka u gradu Friedrich Schiller je napisao svoju Odu radosti, koju je Ludwig van Beethoven pretočio u 9.simfoniju.

Augustusplatz
Najveći i najljepši gradski trg je Augustusplatz. Na njemu se održavaju razne manifestacije i proslave.To je mješavina raznih stilova, na kojem dominira 142,5 m visoki neboder, na čijem je vrhu vidikovac i naljepši pogled na grad. U njemu su poslovni prostori mnogih svjetskih kompanija. Do nje je Paulinum, podignut u istom modernom stilu plavičastih tonova na mjestu stare zgrade sveučilišta. U njenom sklopu je moderna crkva otvorena prije 5 godina. Na jednom kraju trga je zgrada Opere i baleta, a na suprotnoj Koncertna dvorana. Ispred svake je fontana kao kontrast samoj zgradi. U jednom dijelu je Demokratieglocke, jaje koje s vremena na vrijeme zvoni i podsjeća prolaznike na mirni razlaz s socijalizmom i ujedinjenje s zapadom. Zvono simbolizira otkucaje obližnje crkve Nikolaikirche, koje je pozivalo na okupljanje i molitvu za mir, ustvari proteste protiv režima. Crkva je tu podignuta 1185.godine, najveća je u gradu. Ima veoma zanimljive stupove. Boja je isto veoma neobična.


Željeznički kolodvor
Šetamo do velikog parka s cvijećem pored željezničkog kolodvora. Zgrada je duga 350 metara, što je čini najvećoj u Njemačkoj. I danas je grad veliki komunikacijski čvor. Šetamo jednom od ulica s trgovinama i sjedamo na brzi ručak u jedan od bezbrojnih restorana u straom dijelu. Na odlasku prolazimo i pored stadiona nogometnog kluba.This entry was posted in Europa, Leipzig, Njemačka and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori