LIEGE – LIJEŽ

Najvažniji turistički grad u Valoniji je Liege. Jezik kojim se govori je francuski. Nalazi se na istoku Belgije na velikoj plovnoj rijeci Meuse i ima 190.000 stanovnika. Rijeka ga dijeli na tri dijela, tvoreći veliko rječno ostrvo u sredini. Treći je po veličini u Belgiji. Na tromeđi je sa Nizozemskom i Njemačkom. To je grad umjetnosti i uživanja u životu sa bogatom gastronomskom ponudom. Najfrancuskiji grad Belgije. U njemu je rođen poznati književnik George Simenon, čiji glavni lik je inspektor Maigret, istražitelj pariške policije.

CALATRAVA
Stižemo na modernu impresivnu željezničku stanicu Guillemins, koju je projektirao famozni španjolski arhitekt Calatrava. Čak ako i ne dolazite vlakom, vrijedi je doći pogledati. Nekako gdje god sam putovao gradovi se takmiče da imaju građevine ovoga slavnoga umjetnika graditeljstva. Obično su to čudni mostovi i još čudnije željezničke stanice, aerodromi, muzeji i dvorane. Otvorena je 2009.godine i koštala je 312 milijuna eura. Izrađena je od čelika, stakla i bijelog betona. Monumentalni luk dug je 160m i visok 32m. Liege je jedan od najvećih željezničkih čvorova u Europi i dio je europske željezničke mreže superbrzih vlakova. Odmah pored željezničke stanice je Paradise express, ekološko futurističko naselje u kome su stanovi za život, uredi prostori za zabavu i opuštanje. Na krovovima zgrada zasađeno je zelenilo. Još nije kompletno završeno. Gradi se na sve strane. Ali se naziru konture.

KATEDRALA
Jedna od glavnih znamenitosti grada je Katedrala Svetog Petra, izgrađena kao jedna od osam crkvi u gradu izgrađenih za vrijeme osam stoljeća vladavine princa-biskupa. Impozantna je izvana i izuzetno ukrašena unutra. Pored mnogih blaga u muzeju i je grob Svetog Lamberta. Ulaz je besplatan osim za muzej. Crkva i muzej rade samo od 10.00 do 17.00. Oko Katedrale su dva vrlo živa trga i nekoliko pješačka ulica sa stotinama malih trgovina svih poznatih brandova, ali i manje poznatih domaćig kreatora. Tu su razni restorani i lokali. Općeno je vrlo živo.
Stižemo do trga Republike Francuske, gdje je zgrada Kraljevske opera Valonije. Mnogo je kazališta po gradu, pa se smatra da ih ima najviše po glavi stanovnika u Europi. Najpopularnija su kazališta sa marionetama, po čemu je grad nadaleko poznat. I na ovom trgu ne nedostaje robnih kuća. Trenutno se gradi nova tramvajska mreža i kanalizacija, pa je sve raskopano.

TRG SAINT LAMBERT
Centralni gradski trg ima u blizini staru željezničku stanicu Liege-Palais do koje i dalje voze neki vlakovi. Trg je ogroman i na njemu je velika palača Princa Biskupa. Još je tu od 10.stoljeća, ali u ovom izdanju tek od 16.stoljeća. Danas su u njoj sjedište suda i pokrajinske vlade. Turisti mogu ući u jedno od dva unutrašnja dvorišta. Zapravo sagrađena je na mjestu gdje je bila St. Lambert Katedrala prije Francuske revolucije. Njeni ostaci se mogu vidjeti u okviru arheološke podzemne izložbe Archeoforum, kao i 9000 godina duga povijest i ostaci galsko-rimske vile. Na trgu je mnogo robnih kuća. Veliki trgovački centar Galerija Lamebert i veliki stakleni krov koji pokriva bivšu ulicu su pravo otkriće za kupovinu. Ali ostavite novaca za kasnije, biti će ih još. Sa trga polazi turistički tramvaj kojim se mogu obići panoramski sve znamenitosti. Vožnja traje oko 45 minuta. Nemojte tražiti šine, jer iako se zove i izgleda kao tramvaj vozi na kotačima. Na trgu Place du Marche, koji se praktično nadovezeje na Saint Lambert, u hladovini drveća je idealno mjesto za odmoriti u nekom od bistroa. Na trgiću je i oktogonalna Perron fontana, sagrađena 1690-ih. Simbolizira slobodu grada s četiri kamena lava, tri gracije i velikom šišarkom bora na stupu, koja je simbol princ-biskupa. Odatle je najbolji pogled na kričavu Gradsku vijećnicu Stadhuis ili La Violette. Može se ući i pogledati soba izgubljenih stepenica. Sa stražnje strane gleda na Trg inspektora Megrea.

MONTAGNE DE BUEREN
Iznad grada je brdo Bueren sa čijih vidikovaca se krasno vidi grad. Do gore se može sa 374 strme stepenice i puteljcima i ako ne volite šetati po prirodi preskočite, jer niti lokalci ne idu uzbrdo. Prvo ćete naići na obelisk lokalnoj pukovniji iz I.svjetskog rata a potom Coteaux de la Citadelle. Veliki prirodni kompleks na mjestu stare utvrde i njenih zidina sa vilama, voćnjacima, starim kućicama, šumarcima i livadama. Ovo je jedan od najstarijih dijelova grada, koji je sačuvao srednjevjekovni štih.

MUZEJI
Muzej života u Valoniji (Musée de la Vie Wallonne) se nalazi u starom samostanu Male braće. Prikazuje razne aspekte života od 19. stoljeća na ovamo. Vrijedi ući i pogledati prekrasne klaustre. Ovaj muzej etnologije prikazuje ruralni način života, stare industrije i obrte, kao i regionalne tradicije i umjetnosti. Pri njemu je i jedno od kazališta lutaka Tchantchès.
Do njega je Muzej svjetla Musée Liégeois du Luminaire (MULUM) sa brojnim lojanicama, fenjerima i lusterima. Podsjetio me na moj tavan i silne lustere koji se više nisu sviđali ženskom dijelu kućanstva.
Još dalje na trgu Saint Barthelemy je istoimena crkva, koja krije jedno od rijetkih remek-djela romaničke skulpture. Krstionica od bronce iz 1118.godine smatra se jednim od sedam čuda Belgije. Nažalost zatvorena. Sa trga je i ulaz u Grand Curtius, novi muzejski kompleks umjetnosti i povijesti regije Liège. Ima postavke oružja, arheologije, dekorativne umjetnosti, svjetsku poznatu kolekciju kristala i stakla, sakralne umjetnosti i lokalne umjetnosti. Još je bolji pogled na crvenu zgradu iz 16.stoljeća sa strane rijeke.
Do sljedećeg odredišta slijedi poduža šetnja obalom, pored zanimljive zgrade pošte sa visokim špicastim tornjem, koji podsjećaju na kakav zamak. Na adu se može pješačkim mostom. Tu je Aquariuma i Muzej nauke. U 46 bazena s 2.500 životinja predstavljeno je 250 vrsta oceana, mora, jezera i rijeke iz cijelog svijeta i gotovo 20.000 prepariranih životinje sa svih kontinenata. Konačno na južnom dijelu ade je Muzej moderne i suvremene umjetnosti La Boverie. Smješten je u bivšoj palači EXPO izložbe održane 1905. godine. Tu se može pratiti razvoj moderne i suvremene umjetnosti kroz djela Picassa, Moneta, Gauguina, Chagalla i Kokoschke. Nažalost nismo stigli ući u njih. Putovati rijekom se može i hop on hop off brodom, koji staje na glavne točke u gradu.

GASTRO PONUDA
Svakako treba probati nešto od tradicionalne kuhinje regije. Broj jedan jelo je Boulets uz Liégoise. To su mesne okruglice od svinjetine i goveđeg mesa s pomfritom i slatkim umakom od krušaka, sirupa od jabuka, vina, luka i peketa. Ovo zadnje je vrsta lokalnog gina koji se pije i kao aperitiv. Za salatu Salade Liégoise, koju čine mahune, krumpir i kockice slanine. Fricassee je omlet sa slaninom ili kobasicama. Kao desert vafli, koji su inače predstavljeni svijetu u Liegeu u 18. stoljeću. Zahvaljujući šećernom karameliziranom premazu su hrskave. Uz to Café liegois, kava sa sladoledom. Sve to možete nadopuniti Galler čokoladom, Herve sirevima i domaćim pivom.

This entry was posted in Belgija, Europa, Liege and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Odgovori