LUDWIGSBURG

Ludwigsburg je jedan od najljepših baroknih gradova južne Njemačke,koji se nalazi 12 kilometara sjeverno od Stuttgarta. Ima oko 88.000 stanovnika. Oba grada su povezana S-bahnom i regionalnim vlakovima, pa smo njime i mi stigli.
Marktplatz
Centralni gradski trg podsjeća na talijanske sa arkadama i prekrasnom fontanom. Na njemu su dvije crkve koje gledaju jedna na drugu, katolička i evangelistička. Naravno kada ga je projektirao talijan. Tri puta tjedno prepun je štandova s proizvodima lokalnih farmera i obrtnika. Božićni sajam smatraju najljepšim u Europi. Koliko smo to puta čuli za mnoge gradove. Svake dvije godine u rujnu tu se održava kopija Venecijanskog karnevala gdje su manje više svi obučeni u haljine i pelerine s maskama, lepezama i šeširima iz 18. stoljeća. Bogat program se odvija na brojnim pozornicama. Szotinjak metara južno od njega je trg Rathouse s gradskom vijećnicom.
Palača Ludwigsburg
Jedna od najvećih europskih baroknih palača ima 452 sobe u 18 zgrada. Ostala je pošteđena savezničkih bombardiranja. Raskošna arhitektura, freske, lusteri, pokazuju moć i bogatstvo vojvoda i kraljeva koji su je napravili. Možete vidjeti impozantna stepeništa i kružnu kapelicu s kraljevskom grobnicom. Posebna je Barokna galerija, namještaj, portreti kraljevske obitelji.
Unutra je nekoliko muzeja. Prvi je najstarije europsko kraljevsko kazalište s originalnom pozornicom i scenskim strojevima za podizanje zavjese, promjenama scena koje su trajale samo nekoliko sekundi. Ima čak140 originalnih pozadina i krajolika.
U Muzeju keramike se može vidjeti 2000 predmeta od šarene majolike do rijetkog tankog porculana, brojnih figurica ljudi i životinja. Bogato ukrašeni stolovi s tanjurima i drugim priborom prikazuju raskoš vladajućih u 18. stoljeću. Možete vidjeti kako se izrađuje keramika, pa i raditi za lončarskim kotačem i napraviti svoj primjerak.
Muzej Mode predstavlja odjeću koja se nosila na kraljevskim dvorovima Europe tijekom rokokoa. Ima tu i cipela, šešira, torbica i lepeza. Izložena je moda sve do danas poput Diora i Coco Chanel. Muškima je posebno interesantno što se nosilo ispod podsuknji od korzeta do čarapa i donjeg veša.
Četvrti muzej je Dječje kraljevstvo, gdje je djeci dozvoljeno dodirivanje i isprobavanje stvari, dvorske igre među djecom u kostimima princa ili princeze. Djeca dobivaju pravu predstavu dvorskog života prije tri stoljeća. Mogu naučiti igrati barokne kartaške i društvene igre, plesove na replici kazališne pozornice palače. Uče o bontonu na večeri s vojvodom, a mogu i prileći u krevetu i odspavati. Mogu se organizirati i rođendanske proslave. Ipak neki djelovi se ne mogu vidjeti radi rekonstrukcije. Neki muzeji rade samo vikendom. Posjeta moguća samo kriz par vođenih tura dnevno, koje ne možete unaprijed rezervirati. Nena slikanja unutra. Vodič ide s ključem i otključava pojedine dijelove i zaključava kada grupa ode. Kompleks je ogroman a uz ovako bođene posjete trebate cijeli dan.
Parkovi
Vani su prekrasni parkovi koje zovu Cvjetni barok (Blühendes Barock) ili Cvijetni vrtovi (Bloom Palace Gardens). Što reći nego predivno. Pogled je poseban iz zraka ili s terase dvorca. Postoji i manje formalni dio u stilu engleskog parka s jezercima, fontanama, kulama gdje su se dvorjani zabavljali. Od danas do studenog, na području parka održava se najveća svjetska izložba bundeva različitom temom svake godine. Oko 450.000 bundeva od 600 raznih vrsta jestivih i ukrasnih složene su u razne tvorevine i skulpture. Od nekih velikih su izrezbarene skulpture. Naravno na licu mjesta se mogu kušati razna jela poput juha, vafli i lokalnih štrukli Maultaschen.
Schloss Favorite
Schloss Favorite je mali ljetni dvorac na uzvisini, 500 metara sjeverno od palače, koji je služio za lov. Izgrađen je 1723. za vojvodu Ludwiga od Württemberga. Okolna šuma je zasađena da se stvori farma fazana. Kasnije će tu dovesti jelene i divokoze. Početkom 19. stoljeća unutrašnjost je preuređena u elegantnom neoklasičnom stilu. Može se posjetiti, a u Njemačkoj je poznat po televizijskoj emisiji (talk show) koja se tu snima.
Monrepos
Još jedna mini palača u rokoko stilu je napravljena za novi lovački dom u 18.stoljeću na obali jezera udaljenog 5 km. Palače spaja ravna cesta kroz šumu. Vlasništvo je kraljevske obitelji Württemberg. Pored hotela, restorana ima vinariju, golf igralište, konjušnicu. Ljeti je mjesto popularnom koncertu Klassik Open Air festivalu.

 
 

 
 

This entry was posted in Baden Wurttemberg, Europa, Ludwigsburg and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori