LUND

Lund je jedan od najstarijih gradova u Švedskoj. Osnovao ga je danski kralj Sweyn Forkbeard oko 990. godine. U njemu živi 91.500 stanovnika.

Trgovi grada
Stižemo vlakom na željezničku stanicu ispred koje je veliki trg i šetamo uz brojne restorane do sljedećeg trga i parka Bantorget. Dominira palača u kojoj je sada hotel. Pješačkom ulicom Lilla Fiskaregatan do glavnog gradskog trga Stortorget, na kojem je gradska vijećnica iz 1830. godine. U obliku trokuta je. Nastao je osnivanjem grada još u srednjem vijeku kao mjesto gdje se trgovalo. U 12. stoljeću bio je obložen daskama. Kasnije će ih zamijeniti kamen.Pored nekih palača banaka izgrađeno je i stakleno zdanje uprave grada.Šetamo ulicom Kattesund s brojnim trgovinama i terasama kafića i restorana. Prolazimo pored tržnice Saluhallen. Nudi neke od najboljih gradskih specijaliziranih trgovina s hranom, pićem i delikatesama. Najveći trg je Martenstorget sa starim kućama i štandovima tržnice. I tu ne nedostaje restorana i kafića.

Katedrala
Stižemo i do trga gdje je Katedrala. Ubraja se u sedam čuda Švedske. Sagrađena je u 12.stoljeću, dok njeni najstariji dijelovi su iz 1085. Astronomski sat je ugrađen 1440-ih. U kripti se nalazi kip divovskog Finca. Katedralni forum je moderna multifunkcionalna zgrada do Katedrale. Postoji i muzej koji se trenutno obnavlja. Nalazi se u zgradi Povijesnog muzeja pored. Povijesni muzej u Lundu drugi je po veličini arheološki muzej u Švedskoj. koji sadrži brojne predmete iz kamenog, brončanog i željeznog doba regije Skane.

Sveučilište
Lund je grad mladih zahvaljujući velikom univerzitetu i brojnim fakultetima. Prekrasan trg ili bolje reći parku okviruju četiri palače sa fontanom u središtu. Zgrada sveučilišta i Akademsko društvo se nalazi nasuprot. Lundagårdshuset ili Kungshuset se nalazi na južnoj strani. Prvo su sagrađena dva kata 1584. godine. Bila je rezidencija šerifa danskog kralja u kojoj je obično odsjedao i sam kralj za vrijeme posjeta gradu. U 17. stoljeću tu živi biskup. Ubrzo postaje glavna zgrada Sveučilišta do 1882. godine, kada je dovršena današnja glavna zgrada sva u bijelom. Astronomska zvjezdarnica je bila u kuli. Sveučilišna knjižnica ostala je u zgradi do 1907. godine. Tu je Kulturen, etno muzej prepun povijesnih zgrada. O nemu u drugom postu. Šetamo pored zgrada univerziteta gdje se svojom ljepotom ističe Kirurgija. Kao svaki pravi univerzitet grad ima Botanički vrt sa 7000 biljnih vrsta i staklenicima koji simuliraju uvjete u devet klimatskih zona. Staklenici se obnavljaju pa je upitno što vidjeti sada pogotovo kada počinje kiša. Stoga smo preskočili posjetu ovaj put. Ima i prekrasan gradski park.

Nova knjižnica
Nova zgrada knjižnice izgrađenu od cigle u neogotičkom stilu. Ima više od 100 km polica koje pokrivaju gotovo sve jezike. Ogromna zgrada je obrasla bršljanom kao i mnoge druge u Lundu. Oko nje su sve zgrade univerziteta i dva muzeja.

Skissernas
Skissernas Museum je neka vrsta moderne javne umjetnosti i skica. Izuzetno je zanimljiv i različit od drugih. Jedinstven je u svijetu.  Na malom prosturu izloženo je jako mnogo toga. Posebno se ističe soba sa gipsanim pticama i kalupima za njihovu izradu. 

Za više informacija pogledajte

This entry was posted in Europa, Lund, Švedska and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori